Цветанов: Създаваме съдилища и прокуратури антимафия
Цветанов: Създаваме съдилища и прокуратури антимафия / снимка: Sofia Photo Agency

В България да бъдат създадени специализирани съдилища и прокуратури антимафия, които да гледат делата за организираната престъпност и корупцията. Тази идея, лансирана през последните седмици, започва да придобива плътност, след като първо вътрешният министър Цветан Цветанов анонсира официално това намерение, след това стана ясно, че депутати от ГЕРБ са почти готови със законодателни промени в тази посока.

Хората, които ще работят в специализираните съдилища за борба с тежката престъпност, трябва да преминат проверка за съпричастност и зависимости, проверки, които ще бъдат извършвани и от ДАНС, и от МВР, и от Националната агенция за приходите. Това обяви министър Цветанов в интервю за "Денят" на "Дарик".

Ето какво още каза Цветан Цветанов:

Това, което мога да кажа, е, че говорим за специализиран съд. Бяха обсъждани две идеи - дали да има специализирани състави, или да има специализиран съд. И работната група, която беше сформирана между окръжни съдии, градският съдия също присъства, заместник главният прокурор Бойко Найденов и Галина Тонева, също така имаше и депутати, които са в комисията по вътрешен ред и сигурност и правната комисия, и се стигна до тези текстове, заедно с Министерството на правосъдието се стигна до тези текстове, които могат да се направят като инициатива и да бъдат създавани подобни съдилища. Има и съответните мотиви, и всичко, което ще бъде представено за обществено обсъждане както с неправителствения сектор, така също и съответните организации, които имат отношение към тези съдилища, ще бъде направено на 3 май в българския парламент. И тогава вече ще прецизираме и ще искаме да чуем мнението и на този дебат, който ще възникне, защото смятам, че когато се върви към създаването на един специализиран съд, на първо място, трябва да са ясни целите, които се поставят, защо го създаваме. И всички ние знаем какви са критиките от Европейската комисия, какви са критиките и какви са оценките и от българското общество. Двайсет години имаме едно мъгляво правораздаване, в наказателното право говоря по-специално, където всъщност тези, които участваха и бяха част от организираната престъпност, срастването на организираната престъпност с политически партии, с политици доведе до една невъзможност да има ефективна борба срещу организираната престъпност и едно ефективно правораздаване. Това са всъщност критиките и препоръките от Европейската комисия и евроатлантическите ни партньори. Това е един от вариантите да излезем от тази патова ситуация, в която се намираме днес. Задръстване на съдебната система, никаква правораздавателна система в кратки срокове и със съответната ефективност. Бяха направени и промените както в НК, НПК, така също в момента се предвижда да се направи и един специализиран съд. Естествено, че тази идея, тя ще намери много противници. Вие виждате, че и НК, и НПК, просто не намерихме защитата от тези институции, които трябва винаги да бъдат зад държавността, зад правовия ред, и действително да има една справедливост и едно очакване да бъде покрито с реални ефективни присъди, от българското общество. Виждате и каква е позицията на президента, че се стигна до връщане, вето на два от текстовете в НПК, сега сезиране на Конституционния съд.

Предполагам, че има политици, има хора, които са били част от политическия елит през тези 20 години, имат някакви притеснения или някаква, така, обвързаност при поемане на ангажименти, за да има някакви съпротивителни сили и движения, които да възпрепятстват подобни идеи. Защото ние влязохме в политиката, от Политическа партия ГЕРБ, само и единствено, за да променим статуквото и да върнем доверието на хората в българските институции и България да получи това като оценка, като държава, от Европейския съюз, което в момента прави новото българско правителство. И виждаме какви са междинните доклади, за политическата воля и за желанието да се справим с организираната престъпност, а и самият факт, че ежедневно провеждаме операции, показва, че е имало доста дълъг период от време, когато всъщност е нямало политическата воля, за да даде тази оперативна свобода, която в момента аз като министър на вътрешните работи съм я дал на колегите в цялата страна. И вие виждате, че ако започнахме в началото добрите реализации в София, впоследствие те вече обхванаха цялата страна. И виждаме, че обществото оценява тези ходове, които прави българското правителство. Убеден съм, че това ще доведе и до спиране изтичането на парите от корупционни практики и схеми. И смятам, че това ще даде възможност да влязат и да се повишат приходите в бюджета, а оттам да излезем и по-бързо от икономическата криза, която...

Вие сте един от хората, които често критикуват съдебната система. Каква е гаранцията, че в тези специализирани съдилища няма да влязат поръчкови магистрати, да речем, хора дори като Петър Сантиров, да речем, ако щете?

И като Петър Сантиров, като Иван Димов, който, знаете, че беше във Висшия съдебен съвет. И той е избран от политическа квота в българския парламент. И той има сдружение, в което участва както самият Иван Димов, така също Николай Велков, човекът, който беше по "Опицвет", защото днес говорим за оцетен анхидрид, в "Опицвет", който беше оправдан от съдебната система, и заедно в това сдружение с юридическия съветник г-н Панов на президента. Нали разбирате, че тази симбиоза, малко или много, тя винаги провокира някакъв интерес и любопитство, защо този човек или тези хора са направили това сдружение и какво ги обединява. При положение, че Висшият съдебен съвет дори се сезира, и от писмото на Маргарита Попова за дисциплинарно производство за действията и връзките на Красьо Черния с Иван Димов, човек от Висшия съдебен съвет. Тези хора, които трябва да заемат тези длъжности в специализираните съдилища, трябва да бъдат задължително хора, които да минат и на съответната проверка - дали имат някаква съпричастност, дали имат нещо, някакви зависимости, защото няма как да излезем от това тежко състояние на държавата, в тази оплетена, многообразна конфигурация от връзки на определени икономически интереси, и да дадем справедливостта, която обществото очаква.

Тази проверка през ДАНС или през МВР ще се случи, според вас?

Да я приемем към всички институции, които имат някакви контролни функции, било то НАП, било то МВР, било то ДАНС. Защото когато говорим за хора, които ще бъдат натоварени с големи очаквания, ние трябва да знаем и да сме спокойни, и да гарантираме пред обществото, че държавата е предприела всички действия тези хора, които ще бъдат в този специализиран съд, ще бъдат максимално проверени, от възможността, която дават съответните институции с контролните функции, които имат.