Цветанов: Нормално е всяко управляващо правителство да трупа негативи
Цветанов: Нормално е всяко управляващо правителство да трупа негативи / cнимка: Sofia Photo Agency

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, събеседник на Витомир Саръиванов в „Здравей, България"

Голяма част от тази сутрин премина в четене на вестници и новини около вчерашния рожден ден на Бойко Борисов. Как си прекарахте, бяхте ли заедно вечерта?

Вечерта не, но през деня бяхме заедно. Присъствах и на обяда, който беше неформален, с двамата премиери. Мисля, че беше една много приятелска, приятна атмосфера и самият факт, че Берлускони намери време от тежката натоварена програма за откриването на паметника да дойде тук, на "Гарибалди", и това, което остана като възможност да обядва с премиера, смятам, че разговорите в такава посока са много приятелски и винаги дават един допълнителен заряд за добрите перспективи между двата народа.

Имаше цял списък с подаръци към премиера. Вие ще ни издадете ли какво му подарихте?

Подарих му една пантера, която символизира сила, бързина.

Като говорим за подаръци, ние цяла сутрин питаме нашите зрители какво биха подарили на министър-председателя Бойко Борисов. Колеги, ако имаме готовност, да видим някой и друг отговор и да го обсъдим с министър Цветанов. Много интересни неща имаше като предложения от страна на зрителите ни. Сега ще видим още някои от техните предложения.

Само да уточня, че пантерата е пластика, не е... да не останат с това впечатление.

Така. Елена Воденичарова казва, че би му подарила снимка на старица, ровеща в кофите за боклук, и просещи деца. Анелия Купенова пък иска да подари на Бойко Борисов жена, която да му роди дете. Пейо Делчев казва: поздравявам го най-сърдечно. Понеже на 19 юни в Габрово ще има избори за кмет, бих му подарил кандидата на ГЕРБ, който той посочи, да си го носи в София и да му се радва. Кольо Атанасов иска да му подари една държава. Мая Христова: освен здраве много спокойствие и увереност, за да проведе успешната си политика. Елена Церьова, боксерки с червен надпис „Обичам те", който ще се намира отзад. Добре. Има някои с чувство за хумор. Имаше и сериозни като тези с кофите за боклук.

Аз мисля, че най-хубавите пожелания за един рожденик това са да има здраве, късмет и смятам, че всичко останало е повече закачки, отколкото нещо смислено.

Между другото министър Игнатов каза, че му е подарил нещо, на което всеки мъж би се радвал. Ще ни издадете ли какво е то, защото всички се чудят в крайна сметка и понеже стана ясно, че не е нито жена, нито кола, нали, първите две неща, на които един мъж би се радвал, кое е третото?

В интерес на истината не съм го видял.

Ще се опитаме да разберем, защото наистина е много... На мен поне като мъж ми е любопитно да видя кое е това третото. Между другото, искам да ви прочета нещо: „Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пристигна на площад "Гарибалди", където ще се проведе церемония по откриването на паметника на италианския национален герой Джузепе Гарибалди. Цветанов беше посрещнат с бурни аплодисменти от присъстващите граждани". Това е мъничка извадка, просто това е единственото съобщение. Не ви ли напомня малко на „Работническо дело" от едно време?

Не, просто, понеже министрите идвахме, без да бяхме синхронизирали заедно да пристигнем на мястото, а пък трябваше да пристигнем преди премиера все пак, когато пристигат двамата официални гости, които трябваше да открият паметника, и когато се придвижвах, да, действително, хората ме аплодираха и поздравяваха за това, което правим в МВР. Но не бих искал да отдавам нещо съществено за това, което в момента вие зачетохте.

Не, аз го прочетох не случайно, а защото имаше тема, свързана с натиск върху българските медии, с това дали правят някакви неща...

Ако вървите към някакъв натиск, няма никакъв натиск...

Не, не, просто се чудя дали по някакъв начин усещате подмазване от страна на медиите?

Не е важно какво ще прочетеш и какво ще видиш в медиите. Важно е, когато се срещаш с хората, какво ще видиш в техните очи, какво ще чуеш от тях. Много е важно да се придържаме към неща, които са много общоприети, общочовешки и когато си на такива мероприятия, винаги има възможност и да поговориш, и да поконтактуваш с обикновените хора. А и ние не трябва да се възприемаме, че сме нещо по-различно от тях, защото само допреди една година ние бяхме част от многото български граждани, които се стремят към някаква промяна, и в момента се стремим да реализираме тази промяна, която е дългоочаквана и дълги години нямаше добри резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. И самите критики, които бяха и от Европейската комисия през последните години, доказваше това. Сега ще чакаме с нетърпение новия доклад на Европейската комисия по механизма за оценка, за да видим дали действително има някакво подобрение и дали има потвърждение на това, което беше казано в междинния доклад само преди месеци.

Не мога да не ви попитам, понеже доколкото си спомням не сте го коментирал, наскоро излезе едно изследване за рейтингите на политиците и политическите партии, и пак първи по рейтинг в държавата. Тежка ли е тази корона? 

Вижте, това е съвместен труд и колективна работа. Това е на всички служители от МВР, на всички редови, директори, началници и естествено с подкрепата и на Министерския съвет, респективно и на премиера, защото имам абсолютно пълната оперативна свобода. Аз пък съм делегирал подобна оперативна свобода на всички перативни звена в министерството. И когато имат свободата служителите, те чувстват и своята удовлетвореност от това, което правят, и естествено резултатите не закъсняват. Не го приемам като някаква тежест. Приемам го като знак на одобрение за това, което вършим, и това е една допълнителна мотивация да продължим в същия дух. Но не трябва да забравяме, че всичко, което се реализира, не е плод на един човек, а това е плод на цялостен колектив.

Сигурен бях, че така ще ми кажете, обаче цифрите показват друго. Вие имате нарастване на рейтинга с 12 пункта за 12 месеца, по един пункт всеки месец се качвате нагоре по стълбицата. В същото време обаче рейтингът на ГЕРБ като политическа сила, както и на министър-председателя Бойко Борисов, пада. Така че има разминавания между тези неща.

Най-голямата отговорност в днешното управление е на министър-председателя. Всичките проблемни сфери, а те са много на брой, и всичко, което възникне като конфликтна ситуация някъде, то веднага се концентрира върху премиера и оттам вече естествено той носи най-големия товар и това, което в момента той прави, трябва да ви кажа, че това е изключително много нерви, изключително много внимание, което трябва да отделиш за всеки един сектор, да изслушаш всеки един министър, да изслушаш всеки един браншови... всяка една браншова организация, всяка една съсловна организация. Докато при мен нещата са малко по-различни, в смисъл аз отговарям за силовия сектор.

Имате си ресор.

Имам си ресор, имам, така, и министерства, за които отговарям като координация, но отново пак повтарям, тежестта си пада изцяло на премиера, а пък това, което се старая аз да направя в моя сектор, е да направим една добра координация и един добър тандем с всичките институции, които имат отношение, защото проблемът в България беше липсата на институционално взаимодействие. И имаше моменти в тези години назад, връщайки се, когато дадени институции не си говореха, дадени представители на институциите не се събираха, за да обсъждат, да коментират, докато сега примерно с МВР, ДАНС и с прокуратурата планираме всичко съвместно, имаме си определени срокове за съответната реализация и когато се събираме на последващото заседание ние вече отчитаме дали сме свършили всичко това, което сме си планирали и какво трябва да направим занапред. Така че всичко е под някакъв контрол и смятам, че това, че си говорим, е добре, дори тук с Маргарита Попова вчера си говорихме специално за комисията, която беше от Европейската комисия за оценката, която ще трябва да се пише за България, си говорехме с нея. Всъщност ние вече за първи път говорим, че заедно с правосъдието, всички тези законодателни промени, които бяха за НК, НПК, имаше представители от министерството, имаше представители от други институции и ведомства, неправителствени организации, които участваха активно в съставянето и реализирането на тези законодателни промени, така че в тази посока това е позитивно и да се надяваме, че ще продължаваме в същия дух.

Понеже преди началото си говорехме малко на футболна тема, да направя една такава препратка - все пак загубата на доверие от страна на ГЕРБ като политическа сила какво говори - че вие във вашия отбор имате индивидуалности, имате изпълнители, на които може да се разчита, а всъщност нямате колективен дух, нямате отбор. Какво, къде се губи доверието...

Вижте, в някои от реформите, които трябва да бъдат осъществени, са необходими доста пари. В момента пари няма в тази тежка икономическа криза. Аз не бих искал да прехвърлям в минал период от време или сегашен период. Като цяло, в целия свят има сериозен проблем с реализирането на каквито и да било реформи, така че в тази посока някои от реформите се забавят, други просто се отлагат поради липсата на пари.

Ама хората ще ви кажат, че вие сте знаели и когато обещавахте бързите реформи, че сте знаели, че няма да има пари.

Вижте, действително е така, но все пак трябва да изхождаме от реалностите, които имаме днес, и нормално е всяка една управляваща партия, всяко едно управляващо правителство да трупа негативи, след като отминават вече месеците, защото в България наслагването на проблемите, нерешаването на проблемите дълги години много повече се скъсява дистанцията за времевия участък, в който трябва да решиш проблемите. Ние говорим за един цялостен мандат, но виждате, че хората са в такава безизходица, че те на моменти искат на седмицата, на месеца, на момента да се решават проблемите, и са съвсем прави и съвсем основателни техните претенции, техните искания, защото те не биха могли да бъдат назовани като претенции. Но въпросът е, че всичко, което правим, се стараем максимално да извличаме и да изведем страната от тази тежка ситуация, в която се намира днес.

Щях да ви питам, ако някоя от дъщерите ви се прибере и ви покаже средна оценка за срока - 3.34, в училище, как ще реагирате?

Дъщерите ми са отличнички. Малката завърши първи клас с отлично, както е практика за всичките първокласници, но голямата просто дори и сега, като тръгвах каза - „Тате, искам да ми стискаш палци от 8.15 до 9.30 ч., защото имаме класно". Разбира се, че не е много добре да получаваш подобни оценки, но вижте, все пак трябва да бъдем и реалисти.

Това е оценката, която в момента гражданите на страната са дали на управлението на ГЕРБ - 3.34.

Което означава, че трябва да положим много повече усилия, за да подобрим успеха си в следващия...

Защото на практика гражданите на тая страна са ви хем учители, хем и родители. Те са тези, които, дето се казва, могат да ви изгонят и от училище в някакъв момент. Това не е ли само пак някакъв вид обещание? Не смятате ли, че хората се умориха за 20 години да слушат много, много неизпълнени обещания?

Ами, нека аз да мина в сектор сигурност, защото в това ресорно мога да кажа по-конкретни неща, които са направени, и това, което усещам като чувство от разговорите, които правя с хората. Да, действително 20 години хората се умориха, хората не видяха никаква справедливост за тези, които доведоха държавата до това състояние. И когато започнахме преди една година близо, тогава имаше няколко основни момента, които бяха изключително важни. Имаше един проблем с отвличанията. Знаете, че за две години и половина 19 отвличания, това значи на всеки месец, месец и половина ние имахме по една жертва и всичко се концентрираше и се фокусираше върху този проблем. Това беше нестабилност както за бизнес климата, при който би могло да идват инвеститори в България, както и за по-богатите хора, които всъщност трябва да наемат допълнително охрана и необходимите средства. Тази група беше заловена, беше задържана. В момента се очаква да се внесат обвинителните актове до няколко седмици. Октопода, срастване на организираната престъпност с държавния апарат на всякакво ниво. Знаете, че човекът, който е водещият в тази цялостна организация, той всъщност беше един от представителите в най-важната институция в държавата - Държавната агенция за национална сигурност. Всичките евроатлантически партньори просто се дистанцираха и не работеха с нас. Това нещо беше преодоляно. Това, което започнахме като системен подход, комплексен, за реализация в цялостната тежка организирана престъпност, вече е факт. Имаме...

Проблемът според мен е, че няма до този момент нито една влязла в сила присъда, и то проблемът не е само според мен, а според всички хора, които живеят в страната. Ще има ли накрая...

Знаете, че когато започнахме работа в Министерството на вътрешните работи, бяха необходими един-два месеца чисто организационни. След това бяха необходими няколко месеца, за да започнат колегите по събраните доказателства по извършването на дадена престъпна дейност да бъдат задържани съответните лица. Впоследствие вече започват съответните разследвания за документирането изцяло и внасянето на обвинителни актове. Аз съм убеден, че в рамките на около 4-5 седмици, не по-късно, ще започнат вече да влизат тези обвинителни актове и тогава вече ще очакваме и съдебната воля.

В разгара на лятото?

Съдебната воля. Може би и след. Въпросът е, че ще започнат...

Не, защото сега като казвате 4-5 седмици, това ще го хванат медиите, ще го публикуват и след пет седмици ще ви питат какво става?

След 4-5 седмици ще има обвинителни актове за определени знакови престъпления, които бяха извършени в страната и по които са задържани лицата в рамките на една година.

За кои конкретно може ли да кажете? Едно-две поне.

Ами, примерно „Наглите" вече почти е готово, за да се внася обвинителният акт. Това, което също и за „Октопод" мисля, че там нещата в общи линии се движат в положителна посока.

Да, там хората са много чувствителни между другото. Колкото по-бързо успеете, толкова по-добре.

И там, точно това, и в разговорите, които сме водили с главния прокурор - да концентрираме максимално ресурс, защото както и ние, което е необходимо от наша страна, така също и от страна на прокуратурата, за да можем действително да приключим и да внесем обвинителните актове за всички тези, които бяха в първите операции, които бяха реализирани в страната. Така че в тази посока аз съм оптимист и се надявам, че естествено обективността, която трябва да има в съдебната система, а не да наблюдаваме процеси, които са купуване на справедливост с определени корупционни практики и схеми. Убеден съм, че ще успеем, и тогава вече обществото ще усети, че след 20 години чакане започва вече да усеща и да се вижда една справедливост. Тук обаче е моментът, да спомена един много  сериозен проблем, който в момента стои и който вече се извежда като основен акцент - конвенционалната престъпност, защото това е нещо, което вълнува и е най-чувствително за обществото, защото ние днес можем да отчитаме за „Наглите", за „Октопод", за автокрадците, за всички, но когато на един човек му е разбита къщата, на един човек, когато му е обрана вилата, нали разбирате, че това вече за него 100% престъпността се шири с пълния си обем. И точно...

Обяснението само кризата ли е, на нарастващата конвенционална престъпност, или има и друго?

Ами, това е един от основните акценти в увеличаването на криминогенната обстановка и това беше отчетено от едно изследване на Центъра за изследване на демокрацията точно преди 4-5 дни. Така че в тази посока ние трябва максимално да комплектоваме и да създадем тази организация на оперативност, която да ни позволи да продължим по същия начин и естествено там, където е...

Между другото някъде четох, че сте подготвил като подарък за рождения ден на Бойко Борисов някаква много шумна акция. Какво стана с нея или това беше просто шега?

Е, не, това просто никога не е коментирано, а и недейте да смятате, че една акция може да стане, когато си пожелаеш. Тя може да стане тогава, когато си събрал достатъчно доказателства или е извършено престъпление и са задържани извършителите.

Защото веднага имаше спекулации, че ще вземете да арестувате Сергей Станишев точно като подарък за рождения ден на Бойко Борисов.

Аз мисля, че това е малко несериозно, но граничи повече с желания хумор.

А, да ви питам нещо, което е изключително важно и което ние започнахме тук един разговор с Иво Инджев сутринта, а пък не е много коментирана тема, извън вашия ресор е, но все пак е част от политиката на ГЕРБ и не мога да не ви задам тоя въпрос. Защо се стигна до отказването от идеите за Бургас-Александруполис и за АЕЦ „Белене"?

Знаете, че в момента се очаква още каква е оценката за екологичното въздействие на този проект, и след като бъде готов тогава вече ще бъде и окончателната позиция на правителството. Към настоящия момент за съжаление е стартиран един проект, по който обаче никога по никакъв повод не е правена оценка за екологичното въздействие върху територията на региона, през който трябва да премине този проект. Естествено, че това са неща, които са свързани с изчакването на всички процедури, които в момента са възложени...

Тук говорите за Бургас-Александруполис, а за „Белене"?

... да, и точно тогава... За „Белене" това, което в момента е, че няма финансиране. Нали не си представяте, че един проект можем само да го тиражираме, без да има съответното финансиране? Кажете откъде да се вземат парите? Той премиерът каза - ако могат да се намерят в момента парите от българските граждани или, да кажем, ще вземем от тази сфера, ще вземем от тази област, за да можем да реализираме този проект, който не знаем кога във времето ще бъде осъществена съответната възвръщаемост. Нека да бъдем, пак казвам, реалисти. Много е лесно да хвърлиш в публично пространство, да изхарчиш някакви пари, но трябва да виждаш каква е целесъобразността и каква е ефективността от всичко това, което правиш. Така че в тази посока премиерът многократно и на разговорите, на които аз съм присъствал специално и във Франция със Саркози, и тук, в София, когато беше първото посещение на Берлускони, също беше коментирана тази тема евентуално да се включат и те в изграждането на АЕЦ „Белене", за да има т.нар. европейско финансиране от страни, които всъщност са стратегически наши партньори по принцип за развитието на ядрената енергетика. Също така и на срещата, която беше с г-жа Меркел, когато беше официалната правителствена делегация, също беше поставен този въпрос, но за съжаление към настоящия момент няма ясно изразена финансова воля за правенето и подпомагането на този проект. А Франция казаха... Саркози, когато беше дискутиран този въпрос и поставен от премиера Борисов, каза: „Ако в момента бяхте на кота нула, ние за седем години можем да реализираме един такъв проект. Но в момента това, което е като разбивка или пари, които са дадени към настоящия момент, е около 2 млрд. лева.

Ако можем да обобщим всичко това, което казахте по отношение на тези два проекта, засега правителството се отказва.

За да можеш да го реализираш, трябва да имаш съответното финансиране. Когато тръгваш да правиш някакъв проект... Вие, ако тръгнете да правите един ремонт във вашия си дом, нали не казвате ще направя ремонт и го обявявате публично на всички ваши роднини и приятели, а всъщност започвате да го правите, когато имате една план сметка за възможностите, които може да си позволите. И вие примерно гледате дали може да направите цялостен ремонт, дали може да направите само ремонт на банята, дали може да направите ремонт на определена част от вашия апартамент, който имате. Така че всичко е въпрос и всичко опира до пари.

Щях да ви питам дали това не е пак поредният опит да разберете какво мисли общественото мнение, като кажете нещо и след това да го промените евентуално, но...

Е, аз поне не си променям това, което казвам, така че...

Не, аз нямах предвид вас конкретно, а по-скоро това, че в управлението на ГЕРБ се забелязва една такава тенденция да се поставят на обществено обсъждане въпроси, за да се разбере какво ще се свършва...

А това лошо ли е според вас, това лошо ли е? Защото, вижте, премиерът, когато започнахме да правим, дори аз се връщам малко в по-далечен план назад, когато беше кмет, а аз бях заместник-кмет, и това беше в началото 2005 г. По основните, важните стратегически моменти в общината, които се реализираха, се подлагаха на обществено обсъждане, защото най-хубаво е да чуеш говоренето от всички заинтересовани страни, които имат отношение към реализирането на даден проект. И това, че някой път ти примерно, да речем, си казал, че идеята е хубаво да бъде реализирана еди-си какво нещо, но в момента, в който вече виждаш, че има достатъчно аргументи, и виждаш, че хората са прави или тези експерти, които са присъствали от неправителствени организации, тогава вече всъщност ревизираш това, което си лансирал, но всичко това е, идеята е да се чуе от колкото възможно повече хора, за да може да вземеш правилното управленско решение.

Това е много хубаво, че го обяснявате на хората, за да могат да го разберат, защото те си представят по съвсем друг начин, че стоят нещата.

Ами, вижте, управлението не е едноличен акт, управлението не е нещо...

А, някои твърдят, че е много едноличен акт точно във вашето правителство. Чувал съм дори обвинения за това, че България я очаква еднолична диктатура на Бойко Борисов.

Добре, ето, аз ще ви попитам нещо. Мога да ви кажа категорично, че по промените по НК, по НПК чисто политически сме взели решение, че трябва да се направят тези промени, защото това беше желанието на нашите евроатлантически партньори години назад и имаше немски експерти, които на десетата си годишнина те видяха, че всъщност има правителство, което има политическа воля да го реализира. Това според вас едноличен акт ли е просто, че Борисов става и казва - да, ние ще направим реформи в НК и в НПК? Това, което започнахме в сектор „Сигурност" с изчистване профила на МВР и на ДАНС, това също беше казано от него, но това е функция на много обсъждания и на много дебати. Така че в тази посока, когато излиза премиерът и го казва, да, действително, той е като гарант на това, което ще се направи, но не е взето решението, ей така, събужда се сутринта и решава, че днес ще имаме АЕЦ или няма да имаме АЕЦ. Не, това е просто несериозно и който си го мисли, че това става така, просто той или не е в час, или не познава добре както Борисов, така също и функционирането на един колективен орган, какъвто е Министерският съвет.

Накрая, понеже както винаги времето не ни стига, само да ви питам, понеже в темата на „Нова" стана дума преди известно време за това, че нормално се увеличава контрабандата във време на криза, какво ще се случи с овладяването на контрабандните стоки? Основно може би за цигарите...

Предприети са много, много действия и мерки са предприети както за цигарите, така също и за акциза на алкохола, и смятам, че в последните два месеца показахме действително количества, задържани, които не са правени за 2-3 години назад, връщайки се. Това, което е много важно, че с провеждането на евроюгоизточната конференция на министрите на вътрешните работи успяхме да направим допълнително оптимизиране на нашите взаимоотношения, да направим така, че на оперативно ниво да си говорят колегите, които са в съответните министерства, и смятам, че както с Румъния, така също и със Сърбия, така също и с Македония, така също и с Гърция подготвяме нещата, за да можем изпреварващо да придобиваме информация за преминаването на такива товари, които са свързани с контрабандни стоки, и естествено със съвместните действия да реализираме и да ограничим това явление, което действително е проблем както за България, така също и за Румъния в момента, но се надявам, че съвместно ще може да решим проблемите.

*със съкращения