Цветан Цветанов: Властта се взема от очакванията на хората
Цветан Цветанов: Властта се взема от очакванията на хората / cнимкa: DarikNews, Надя Коцева
Цветан Цветанов: Властта се взема от очакванията на хората
20377
Цветан Цветанов: Властта се взема от очакванията на хората
  • Цветан Цветанов: Властта се взема от очакванията на хората

Председателят на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов, гост на предаването „Седмицата" на Дарик.

Добро утро, г-н Цветанов.

Добър ден.

Това е седмицата, в която България официално навлезе в рецесия. Според статистическия институт второ поредно тримесечие спад на БВП. Износът се е сринал с близо 1/3 за година. Наистина ли искате да вземете властта, която според социолога Цветозар Томов е власт като на баир лозе?

Властта се взема не от желанието на определени политици или политически партии, а от очакванията на хората и на избирателите при формирането на един нов кабинет. В тази посока и резултатите, които постигаме и резултатите, които ще постигнем на предстоящите парламентарни избори, ние сме готови да управляваме, независимо от тежкото икономическо състояние, в което изпадна държавата. Но има екипи, има професионалисти, които смята, че заедно всички можем да върнем доверието на България в Брюксел ида се възползваме от солидарността на европейския данъкоплатец в тежката икономическа криза, което за съжаление това правителство не успя да го направи по един достоен начин, да защити националните интереси.

За какво, според Вас трябва да има съгласие в България, отвъд политическите сблъсъци?

За основните приоритети. Днес говорим за рецесия, днес говорим за тежкото катастрофално състояние в икономиката на страната. Ние трябва да търсим консенсус и обединяване.

За какво искате да Ви подкрепи БСП? Респективно Вие няма да влизате в спор със сегашните управляващи.

Антикорупционна политика. Политическа воля да покажеш на Европа и на обществото, че действително българските институции имат политическата воля да се справят с това, което всъщност е най-негативното и най-негативният образ, който даде днешното управление на България. Другото, което е, образование. Другото, което е, здравеопазване. Социалната политика. Предприемане на адекватни мерки за стимулиране на средния и малкия бизнес. Защото днес икономиката нямаше да бъде в това състояние, ако имахме адекватна политика за средния и малкия бизнес. Така, че в тази посока има доста неща, около които бихме могли да потърсим политическия консенсус. Също така за развитието на ядрената енергетика, свързано в енергетиката като цяло. Има неща, където смятам, че трябва да се търси политическият консенсус и всичко това да минава, обаче, през призмата на един конструктивен диалог, било то и с бъдещата опозиция в лицето на днешните управляващи, с неправителствените организации, с гражданското общество. Само по този начин можем да реализираме едни реални реформи, които да бъдат в полза на обществото, а не с високомерието, което днес наблюдаваме. Със законодателството, което беше приемано последните два месеца, то беше тенденциозно, само в услуга на личните интереси на определени хора от управляващите, ползвайки парламентарното мнозинство. И давам за пример Закона за боклука на София, давам за пример изборното законодателство ...

Той не мина този закон. Парламентът се разпусна. Няма да има такъв закон.

Не мина, защото имаше съответните инструкции от Брюксел, че ако това се случи, ще бъдат спрени абсолютно всички пари по оперативните програми, свързани с екология.

ГЕРБ ще се откаже ли от смяна на шефа на Централната банка, както поиска да го декларирате сегашният премиер?

Аз не бих искал да коментирам този казус. Аз, обаче, бих казал защо и какво наложи няколко месеца преди това, да се върви към избирането на стария управител на БНБ? Тук не искам да коментирам личните професионални качества на г-н Искров. Той е един достоен човек. Той е добър професионалист. Но самият подход. Не само в БНБ. Самият подход, който направиха с промяна и приемането на законодателство, за да се запълнят мандатни длъжности има само едно, те са с мандат около пет години, дадените изборни длъжности, които в момента вървяха, но те са с мандат, които бяха избрани точно от това управление, от това мнозинство, което определено води до един сериозен ...

Т. е., Вие не се отказвате от това, което декларира лидерът Ви Бойко Борисов, че тези, които ги назначават сега в последния момент, ГЕРБ ще ги смени?

Вижте, нека да погледнем за специалните разузнавателни средства. Какво налага днес това да бъде избрано? Защо нямаше представители от бъдещите управляващи? Защо няма представители от българската опозиция? Защо няма и към настоящия момент необходимия, желания и констатиран от ЕК парламентарен контрол над ДАНС? Защото и към настоящия момент ние имаме сериозни проблеми с осигуряването, гарантирането, личната сигурност на българските граждани. Имаме проблем с начина, по който корупцията вече е обхванала толкова висшите етажи на властта, а нямаме абсолютно никакви адекватни мерки.

Имате ли яснота кой ще бъде наказан при бъдещо управление на ГЕРБ и за кого даже конкретно ще потърсите подкрепата на сегашните управляващи, защото не може на всички от тях да се сложи етикета „корумпиран". Очевидно е, че може да търсите консенсус за наказване на тези измежду тях, които Вие смятате, че трябва да бъдат наказани.

Смятам, че ще бъде доста несериозно, а и не бих изпадал в ситуацията на други политически представители на партии, които декларират конкретни неща, които биха се случили. Аз мога кажа какъв ще бъде подходът. Ние имаме политическата воля да направим една, действително, антикорупционна политика. Ние ще направим същия подход, какъвто направи г-н Борисов в Столична община с проверките, които бяха извършени във всички общински фирми в Столична община. Там видяхте какви са злоупотребите. Първото, което ще направим е да започнем проверки по всичко, което има като информация в съответните институции и трябва да Ви кажа, че документооборотът, който остава като една трайна следа във всичко това, което е правено, тогава вече ще стане ясно кой носи пряката вина и кой носи пряката отговорност, към който ще търсим и съответно и съответната наказателна отговорност.

Т. е., Вие се готвите за ревизия на държавата?

Ами, как можеш да върнеш доверието на българските граждани, ако всичко кажеш, че е минало и нека да гледа бъдещето. Ние трябва все пак да видим каква е основата, върху която стъпваме. Защото, когато искаш да надграждаш една къща, ти трябва първо да видиш какви са основите и дали тя ще издържи това, което трябва да надграждаш. Така, че в тази посока няма да бъде зачеркнато всичко. Но ние ще направим един разумен контрол на всичко това, което е осъществявано и правено, за да можем да потърсим и изкореним всичко това, което води до липсата на справедливост. Защото обществото иска да разбере има ли справедливост, има ли върховенство на закона и има ли политическа сила и политическа воля да върнем хората да повярват в българските институции и не на последно място Европа да повярва, че в България не всичко се прави от определени лица и хора, които търсят ...

Това ще го направите на базата на сега действащите ли правила или ще правите нарочни правила, защото българската история има такива случаи на закони за съдене на министри. И те, честно казано, доста често са приемани.

Всеки, който е подписал или е разпоредил и е ощетил държавата, естествено, че ще се търси наказателната отговорност, независимо дали той е министър, дали той е зам.-министър, дали той е служител.

Но ще го правите по общия, сега действащ ред, не с извънредни мерки.

Разбира се. Но ще има мерки, които ще бъдат начертани като краткосрочни. Било то промяна в НПК, в НК. Също така краткосрочни, които ще бъдат в сектора „сигурност и обществено ред". Краткосрочни, които ще бъдат и в другите сфери и области. Това, което ще можем да декларираме са също заменките за горите. Разбрах, че днес ще присъства и г-н Цветанов. Какво наложи МС и парламентът да приемат закон за забрана на замените, а в рамките на обнародването му в ДВ бяха извършени изключително големи размери на замени, които всъщност ощетиха българските граждани и създадоха привилегии и възможности на определени лица и хора, които да се възползват от протекцията на представителите в изпълнителната власт.

Да обсъдим вариантите за управление. Единият вариант, който разбира се, вие желаете най-силно, е подаръкът за 50-тия рожден ден на Бойко Борисов, който е днес и това е една възможност да го поздравим, та той да стане 50-тият премиер на България. Такъв вариант, само при пълно мнозинство ли на ГЕРБ ли предвиждате?

Естествено, че това ще бъде и при всяка друга възможна конфигурация. Ако политическа партия ГЕРБ не успее да вземе пълно мнозинство в следващия парламент, естествено, че ние ще се възползваме пот правото на мандат и ще търсим...

Ще предложите Бойко Борисов на други партии?

Разбира се. И аз смятам, че това, което беше...

... за коалиционен премиер?

Това, което беше заявявано и от г-н Мартенс, и от Антонио Лопез, и от Жозеф Доул, това е човекът, който се ползва с най-голямата подкрепа и позиционирането му в лидерската позиция на център-дясно в политическия спектър в България.

Защо не влезе в листите? Веднага четох коментари, че се съмнява в победата, че не иска да поема риска.

Ако той се съмняваше в победата, той щеше да участва в тази кампания като водач на някоя от листите. Това обаче, което той направи в София и участието му два пъти в два последователни мажоритарни избора, защото кметският пост е изцяло мажоритарен, той спечели убедително, за него най-важното в момента е да може да се създадат необходимите предпоставки, всичко в София да се случва, въпреки упорството на държавата и въпреки неглижирането на държавата по проблемите на София. Това, което ние ще направим в ПП ГЕРБ е да спечелим убедителна победа, която да ни позволи с мандата, който трябва да се възползваме, като първа политическа сила, да съставим кабинет с премиер г-н Борисов. Премиерският пост...

Тоест дори при мандат без 121 депутата...

Премиерският пост не е казано и не е задължително да мине през една кампания, като кандидат за депутат. В същото време всичко дано да се случи съвсем най-доброто като възстановяване във връзка с операцията, която претърпя г-н Борисов, максимално да направи всичко възможно да бъде сред нашите структури, да обиколи колкото е възможно повече градове, защото неминуемо той носи една допълнителна енергия към всичко това, което правим всички колеги в ПП ГЕРБ.

Кой ще е партньорът на ГЕРБ, ако и изглежда, като че ли от резултатите, че дори почти да ги удвоите, пак няма да успеете да вземете 121 мандата, става сложна сметката и с мажоритарните кандидати, това ще го обсъдим след малко, кого виждате за партньор?

Днес, когато имаме база - миналите европейски избори, виждаме, че в следващия парламент ще има едно сериозно многообразие от политически формации. Аз съм убеден все пак, че високата избирателна активност, която се надявам да бъде по-голяма отколкото на европейските избори, ще може да изпаднат малките политически формации и в тази връзка се обръщам към всички гласоподаватели - нека да гласуваме разумно. Защото аз не вярвам, че има гласоподаватели, които са активни гласоподаватели и ще гласуват за партии, които няма да могат да минат процентната бариера. Това, което също е много важно, към всички политически формации, участвайки и във вашите студия и в предстоящите избори, нека да се позиционират с кого не биха управлявали. Защото ПП ГЕРБ ясно е заявила с кого не би управлявала - това е БСП и ДПС.

Тоест при това положение сините, това е естествено, доколкото сте от едно политическо семейство, са потенциален партньор. НДСВ такъв партньор ли са?

Ще наблюдаваме много внимателно всичко това, което ще се случи на предстоящите парламентарни избори.

Вие не ги слагате в списъка на тези, които императивно не е възможно да бъдат партньори на ГЕРБ.

НДСВ от това, което имаха преди европейските избори, и това, което имаха години назад, след като излъгаха избирателите 2005 година, аз въобще не очаквах да получат такъв резултат и не очаквах, че може да бъде разработен подобен сценарий, който разработи ДПС, защото влизането и добрият резултат на НДСВ, естествено безспорните качества на Меглена Кунева смятам, че са безспорни и тя е естествено фаворитът в НДСВ, но това, което забелязахме като анализ, който направихме, е, че в секции, избирателни, където ДПС винаги и без абсолютно никаква друга политическа формация е имало като резултата, днес вече наблюдаваме, че има НДСВ - ДПС. Може би НДСВ са направили съществено политика точно в тези региони. Автобусите, които бяха засечени в София, бяха с нагласата за гласуване за НДСВ и те бяха точно от районите на...

Сега, това, което го обяснявате, и като подчертавате връзката с ДПС според вас това означава, че тях ги приравнявате на ДПС и заради това няма да управлявате с тях или?

Преди малко казах, че ще наблюдаваме много внимателно какви ще бъдат процесите в изборния ден на предстоящото 41-во НС. Ако те смятат да направят същия механизъм, аз не съм убеден, че бихме могли да сядаме и да разговаряме на една маса.

То, ако е вярно това, което допускате като хипотеза, те, ако не направят този механизъм, то тогава няма да говорите по други причини, защото няма да влязат. Ако е вярна вашата хипотеза.

Тогава обаче какво се получава? Тогава при преразпределението на остатъка, ще допринесе за ГЕРБ един по-добър резултат като представителност в българския парламент.

Тоест вие предпочитате те да не влязат?

Не, аз не искам да предпочитам. Аз искам да се позиционират всички политически формации, които участват в днешните избори, кой с кого не би управлявал и кой с кого би управлявал. Аз мога да кажа, че ние имаме, на първо място трябва да има позициониране с кого не би управлявал. На второ място трябва да се види дали ще припознаят нашите приоритети в управленската ни програма за един бъдещ мандат, защото това са важни неща, които ние искаме да бъдат изведени и да търсим консолидирането на политическите...

Именно, ето с НДСВ, като разсъждаваме, те ще припознаят ли приоритет. Дайте да гледаме документ по документ какво е правено по министерства, които вие управлявате, и да търсим отговорности от тези министри, респективно други членове на политическите кабинети в тези министерства. Това като приоритет може би досега един управлявал няма да го вижда като приоритет - да се хванат да го проверяват буква по буква, както вие всъщност казвате, че ще направите - съвестна ревизия.

Трябва да има принципи в политиката. Така че който е прекрачил закона, той трябва да носи политическата си отговорност и същевременно с това трябва да носи и наказателната отговорност, защото безнаказаността, забравянето за миналото и днешното тежко състояние на държавата няма как всичко това да бъде загърбено. Така че в тази посока, който е прекрачил... Аз смятам, че и присъствието на НДСВ, днес представителите, ако има някой виновен, вие какво смятате - че те би трябвало да го прикриват? Или те няма да участват в едно управление, защото ние ще извадим на показ евентуални корупционни схеми и практики, които те са правили? Че те 4 години управляващите разправяха,ч е няма корупция, че няма нито един замесен министър, който да носи някаква наказателна отговорност.

Тоест вие казвате - протягаме ръка и на НДСВ, но да ги ревизираме преди това?

Ние имаме стремеж за едно бъдещо управление и да сложим край на пагубното управление на тройната коалиция. Това може да стане само и единствено, когато се препокрият основни приоритети и се консолидираме около националните интереси на държавата. А това са - да върнем доверието на Брюксел, това са да се изведат основни приоритети в земеделие, в образование, в здравеопазване, сигурност и обществен ред, които да могат да бъдат основополагащи за развитието и просперитета на държавата като цяло.

ЛИДЕР - не ги споменахте в краткия списък на тези, с които ГЕРБ не би управлявал. Бихте ли управлявали с Христо Ковачки?

Нямаме позициониране от този политически и икономически субект. Така че в тази посока пак анализът, който показва, от начина, по който бяха като участници в изборите, не мога да повярвам, че в един Бобов дол, в една мина в Станянци, във всички обекти, които г-н Ковачки има особено присъствие като основен работодател, да има 90 или 95% избирателна активност и резултатът да бъде 100% за тях.

Той казва - вярват ми хората.

Няма работодател, който да има пълната подкрепа на своите служители. Ако беше по този начин логиката, това означава, че всички олигарси или всички основни работодатели в държавата щяха да бъдат част от мажоритарните кандидати за предстоящите избори.

Като казвате олигарси, това означава, че първо смятате, че има такива в България, противно на тезата, която разви преди половин година премиерът Станишев в това студио, и второ - че подреждате и неформалия лидер на ЛИДЕР Ковачки ли, сред тях?

Аз не съм споменавал имена. Вие правите такава асоциация.

Не, понеже във връзка с ЛИДЕР стана дума за него.

Да. Говорим, че в България има...

Той олигарх ли е?

В България има...

Има олигарси.

Има едно повдигнато обвинение към г-н Ковачки. Това също е много важно да бъде изчистено пред обществото - има ли той злоупотреби или няма, защото когато влизаш в една политическа бъдеща конфигурация за едно бъдещо управление, ти трябва да си изчистил субектите, с които би работил. Те трябва...

Тоест Ковачки може да ви е партньор, но след като приключат всички дела и проверки срещу него?

Разбира се, защото в момента, нали не си представяте, че ако тези обвинения се окажат верни, ние в каква ситуация бихме изпаднали в един следващ управленски мандат? Затова има време, през което трябва да бъдат дадени отговори на всички тези въпроси - политическа идентичност, с кого не биха управлявали, кого биха разглеждали като евентуални партньори и дали биха се консолидирали и биха приели принципите, които ПП ГЕРБ залага в един бъдещ управленски мандат.

Не сложихте в списъка на тези, с които не бихте в никакъв случай управлявали, даже да се подпишат под цялата ви програма, защото БСП, ако дойдат и разпишат програмата на ГЕРБ, вие пак не ги искате, и ДПС, при това условие, което сложихте.

Там безспорно, независимо от обясненията на премиера Станишев, че всичко в държавата е прекрасно, че всичко в държавата се случва по начин, който те са смятали да реализират в техния управленски мандат, изпълнили са всички обещания, няма рецесия, но вчера чуваме нещо друго, премиерът казваше, че кризата ще ни подмине, няма въобще да засегне страната ни, оказа се, че кризата започва да затиска държавата и това, което ние дадохме като констатация и като предложение в антикризисната си програма, премиерът като цяло го неглижира, а днес виждаме, че това са стъпките, които трябваше да бъдат извървени от това управление, от това правителство.

Не казахте „Атака" в списъка на тези, с които не бихте управлявали? Т. е., все пак има някаква възможност „Атака" да участва в едно реформаторско, да го наречем, мнозинство.

В момента начинът, по който Вие ми задавате въпросите и начинът, по който ме тласкате към бъдещи коалиционни партньори, Вие просто пренебрегнахте голямата подкрепа, която получи ПП ГЕРБ на европейските избори.

Не, не, изобщо не я пренебрегвам. Малко Ви трябва още.

И защо трябва да вървим във възможните хипотези на бъдещи коалиционни партньори ...

Не, все пак, какво мислите за „Атака"?

За мен най-важното и това, което винаги ще бъде като призив, което съм го отправял винаги досега, нашите коалиционни партньори за проекта ГЕРБ, това са демократично мислещи български граждани, които освен, че ще отидат да гласуват, но те ще гласуват и разумно за бъдещето на държавата и на нашите деца. Що се касае до „Атака", имаме ясни разграничения като идентичност. Имаме припокриване в много малка част. Това е антикорупционната политика и антикорупционното говорене, което прави „Атака".

Т. е., това е все пак допирна точка.

Това е един политически консенсус и евентуално бихме могли да се възползваме от парламентарната подкрепа за осъществяването и търсене на парламентарния консенсус във всички политически партии, които ще бъдат като представители в следващия парламент, за да можем да участваме и да реализираме тези реформи, които обществото очаква и тези реформи, които политическите партии са дали като послания в предизборната кампания.

А къде подреждате една малка партия, която набира, обаче, сила, „Ред, законност и справедливост" на Яне Янев?

При висока избирателна активност и това, което получиха като резултат днес, те се доближават до границата на парламентарната граница за влизане в българския парламент. Така, че не бих искал да коментирам политически субекти, които по всяка вероятност, може би, няма да влязат.

Друга хипотеза. Второ място. Знам, че със сигурност няма да искате да я обсъждаме. Тя изглежда и нелогична след резултата, който имате, но чисто теоретично. Нали търсим кой къде се позиционира? Възможно ли е участие в кабинет на ГЕРБ от втора позиция или това би означавало категорична опозиция?

Втора позиция на изборите? Като резултат? Ами, аз сега смятам, че Вие отправяте най-голямата обида към всички симпатизанти, членове и демократично мислещи граждани, които подкрепят проекта ГЕРБ. Нека да говорим по-сериозно, защото смятам, че в Дарик радио винаги са сериозни темите и прогнозите винаги са по-реалистични, отколкото тези, които ...

Т. е., второ място не стои в плановете Ви и не стои вариант да участвате в управление, в което Вие не сте лидер? Имам предвид партията Ви.

Политическа партия ГЕРБ в три поредни, последователни избора, национални, които бяха проведени, 2007 година европейски, местни, 2009 година европейските, ГЕРБ постига трета поредна победа. ГЕРБ запазва тенденцията на възход и тя е чувствително увеличена, защото аз мога да дам като разлика между БСП и ГЕРБ на европейските избори от 2007 година 5 000 гласа. Днес тя е 150 000 гласа. Това означава, че трябва само да повишим по-големия резултат, който, смятам, че ще ни позволи не само да бъдем лидер, но да бъдем и основополагащия и водещия във формирането на един управленски мандат.

Защо не се съгласихте поне един кандидат на Синята коалиция да бъде подкрепен от ГЕРБ в мажоритарните райони? Например в 23-и район в София, наистина, правилно е това, което казвате, че Вие водите навсякъде, но има район, какъвто е този в София, където разликата е 5 процента, под 5 процента 21 срещу 26 за ГЕРБ, което подсказва добро влияние на сините. Защо не се съгласихте?

Най-важното от този разговор е, че имахме взаимното уважение на изложените тези. Това, което беше накрая, на финала на разговора, при изнесените анализи, данни, цифри, всеки един от щабовете, партия ГЕРБ няма как да направи компромис в политическото си решение, което е взела на база и общинските и областните структури в страната. Най-печелившото за България, и тук може би това беше и нашето желания към Синята коалиция, беше да загърбим тясно партийните си интереси. Защото, когато имаш лидерство в 20 от 31 многомандатни района и в другите 11 ти си на втора позиция, ГЕРБ, а другите са основните ни опоненти БСП и ДПС, смятам, че най-разумното и най-прагматичното и най-национално отговорното беше малкият да подкрепи големия. Естествено, че те възприеха съвсем по друг начин, нашите колеги от Синята коалиция, но това е политическо решение, което те са прави за тяхната позиция, ние сме прави за нашата принципна позиция, която ГЕРБ е декларирала, че по никакъв начин няма да направим безпринципна коалиция.

А защо не се обединихте около някои, които да не казвате, че са от едните или от другите, а консенсусни фигури, извън политиката?

Мога да Ви уверя, че в щабовете в страната, на много места аз съм убеден, че ще бъдем подкрепени независимо от националните решения, които се вземат от политическите партии, ще бъдат подкрепени мажоритарните кандидати на ГЕРБ, защото хората по места искат да няма победа на мажоритарен кандидат на БСП или на ДПС. Защото те ще играят заедно в тези избори и съм убеден, че демократично мислещите са много повече, отколкото тези, които искат да запазят днешното статукво в държавата.

Какво отговаряте на думите на Доган в изборната нощ? Бяха тълкувани в пресата директно по адрес на Бойко Борисов и ГЕРБ, че мутризацията в политиката е най-страшна. Даже той беше доста по-краен. „Мачовци", „Кого си победил, бе?", „Да имаше един депутат повече, да мислиш, че си алтернатива", „Или не си в час, или представяш желаното за реално". Какво ще кажете за Доган?

Аз направих коментар по тези думи на г-н Доган. По всяка вероятност той визираше БСП. Не знам защо всички се насочиха към ГЕРБ. Той каза, продължението от финала, който направихте сега в цитата, с един мандат са ни победили и смятат, че са елит, мачовците на мутризацията.

А Вие мислите, че той понеже има, а БСП има четири, той три и той за тях говори, така ли, според Вас?

Той е с три мандата, а БСП с четири, така, че не знам защо. Това, може би е въпрос, който трябва да бъде задаван към г-н Станишев, защото действително при тях има доста недемократични и доста не добре подходи по време на самата кампания. Вие видяхте кой прибегна към най-недемократичния предизборен подход? Това бяха точно управляващите. С черния ПР. Ние се държахме изключително цивилизовано. Дори и днес в пресата това, което наблюдаваме кой колко е платил за съответните кампании, колко струва от анализа, който са направили неправителствените организации на съответните политически формации, се вижда, че кандидатите на ПП ГЕРБ и гласоподавателите на ПП ГЕРБ се оценяват на около 16 ст. Докато другите политически формати са над 2, 80 лв., 3 лв., което означава, че всеки е вложил изключително голям финансов ресурс и може би това са парите на цялата тази мутризация, която наблюдаваме през последните 18-20 години от политическата класа в България. Така, че в тази посока аз мога да кажа едно, нека да сложим всичко прозрачно в тази кампания. Нека подходът, който имаме в тази кампания да не бъде такъв за допълнително противопоставяне на обществото и изкуственото създаване на напрежение в смесените райони. Защото ПП ГЕРБ има подход към всички български граждани да бъдем открити, да бъде отворени и да имаме диалог. Но не по начина за насаждане на противопоставяне в обществото и то всичко това е изкуствено по време на една кампания след изборите. Безпринципните коалиции, които видяхме 2005 година, които сме ги виждали и в годините назад. Ние искаме да бъдем партия, която искаме да се гради на основите на принципи, на идентичност и на политика, която да съответства на европейските ценности и с е придържаме към най-голямата парламентарна група в ЕП, Европейската народна партия.

Вие всъщност поемате най-тежка кампания, лично, защото, ако вярно разбирам Вие сте три пъти кандидат. Два пропорционални района - София и Варна и мажоритарен в София. Противниците Ви ще бъдат Станишев във Варна, Костов в София. Вие нямате тяхната дълга политическа кариера. Кое ще бъде оръжието Ви срещу тях?

Това, което за краткото време в политиката видях какво е било в последните 18-20 години като преглед на политиката, трябва да Ви кажа, че няма какво да научиш от дългите политически послания, които сме наблюдавали през последните 18 години от българските политици. Кампанията е национална. Това, което направих и по време на евроизборите, само два дни съм бил в София. Останалите дни съм бил в страната. Това ще бъде подходът и това ще бъде работата ми по време и на тази кампания. И на колегите от изпълнителната комисия. Така, че в тази посока това не е толкова неприятно, че ще бъда в три и няма да мога да ги обезпеча по възможно най-добрия начин като присъствие. Ще направя всичко възможно 24 часа да бъда на територията, на колкото е възможно повече общини и градове в държавата, защото това е най-важната кампания и нашият основен акцент в кампанията, както и за европейските избори, така и в предстоящите ще бъде акцент лице в лице. Това са ежедневните срещи с колкото е възможно български граждани и няма как да направим кампания, която правят основните наши опоненти, с много пари. Защото, първо, те откраднаха много, другото, което е, тяхната зависимост от тези, с които са направили всичко това като корупционни практики и схеми, те имат да си връщат и те са задължени да реализират по този начин кампанията си. Ние искаме да тръгнем на чисто, не искаме да имаме тази зависимост и искаме да спазваме принципите, които заложихме декември 2006 година, когато учредихме ПП ГЕРБ, искаме да ги спазваме, да се придържаме към тях, защото срещите, които правим с българските граждани ГЕРБ я разглеждаме като единствената надежда на България и страшно много желая да не бъдем поредното разочарование, защото няма да могат да издържат голямата част от работещите, знаещите български граждани, защото и малкото кадърни хора, които останаха в страната, ще потърсят възможност да напуснат родината си. Имаше едно изследване преди няколко дни, където се констатира, че до 35-годишна възраст, около 90 процента от българските граждани до 35 години, са готови да напуснат родината си, ако няма реална промяна и няма нещо, което да бъде в интерес на гражданското общество.

Председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, гост на „Седмицата".