Цецка Цачева: Няма да ограничавам достъпа на журналисти в НС
Цецка Цачева: Няма да ограничавам достъпа на журналисти в НС / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с председателя на 41-ото Народно събрание Цецка Цачева в предаването „Денят" по Дарик:
   
Минути преди да встъпите в длъжност председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ви описа като прям човек. Кои са най-прямите думи или най-прямите дела ваши?

Винаги съм се старала да бъда себе си. Отстоявала съм истината и съм назовавала нещата с точните им имена. Плевенчани и моите съграждани избиратели от плевенски избирателен район ме познават като една от тях. Човек, който държи на истината и мисля, че това е позволило на председателя на партия ГЕРБ да ме представи като прям и откровен човек.
   
Плевенчани ви познават. Сега обаче, от няколко часа вече сте новият председател на Народното събрание, достатъчно важна за страната ни институция. Ако трябва да се представите на широката аудитория, за която сте непозната все още фигура, какво бихте казали?

Юрист по професия и образование. Практикувала съм като адвокат до момента. Семейна, с един син. В политиката съм отскоро, ново лице, както обичаме да казваме ние от ГЕРБ, и съм представител на партия ГЕРБ. Това е най-краткото, което мога да кажа за себе си. Другото гражданите ще имат възможност да видят и да узнаят за моята работа.
   
Така е, по делата ще ви преценяват. Добре, госпожо Цачева. Поемате председателството на българския парламент, трябва да признаем, в момент, в който той не се радва на особено висок, да не кажа, че се радва, в кавички, на доста нисък рейтинг сред българското общество и заради гласуването с чужди карти, и заради полупразната зала, и поради много, много други причини, включително и качеството на законите, които се коват зад стените на Народното събрание. Какво ще направите, за да върнете доверието на българските граждани в институцията, наречена парламент?

Споделям оценката на българските граждани, както вие я охарактеризирахте, за визията на Народното събрание към този момент, по-скоро до настоящия момент. Амбицията ми е заедно с останалите народни представители да издигнем авторитета на институцията, което във всички случаи означава повече ред и дисциплина. Като човек, който доскоро съм била извън политиката, аз съм имала същата оценка за тази институция при вида на действително скандално празната пленарна зала при гласуване на законопроекти. По същия начин и рубриката, която върви в различни медийни издания, за гласуването с чужди карти, това българските граждани и аз лично не го възприемам, поради което от вчера стиковам различни възможности за техническо решение на въпроса, така че да бъде овладян този процес на гласуването с чужди карти. На този етап от наша страна, народните представители на ГЕРБ, е налице категорична воля да се справим с този проблем. Що се отнася за дисциплината, мисля, че всички сме достатъчно съзнателни и ще изпълним това, за което българските избиратели са ни изпратили в 41-о Народно събрание, а то е да работим съвестно и да напълним с повече съдържание работата на Народното събрание.
   
Колкото до това прословуто гласуване с чужди карти, което е тема още от ранните часове на днешния ден, къде са гаранциите наистина, че точно вие, точно 41-ият парламент ще сложи веднъж завинаги точка на гласуването с чужди карти. Само да споменем, че това беше амбицията и на професор Огнян Герджиков, и на неговия наследник Георги Пирински, а не им се получи. В техниката ли е гаранцията?
   
Не само в техниката, разбира се. Преди всичко е необходимо да има воля и решимост от страна на самите народни представители да не злоупотребяват с правомощията, които имат като такива. Разчитам на първо място да променим това самосъзнание във всеки един народен представител по отношение на гласуването с чужди карти и най-вече, че работното място на народния представител е в пленарната зала тогава, когато има пленарни заседания, в комисиите. Така че по отношение на присъствието, както и нашият лидер господин Борисов вчера заяви, когато се учреди нашата парламентарна група, това са неща, на които и ръководството на партията ще държи, а и аз като председател на Народното събрание ще се опитам да изисквам от всички останали колеги в парламента.
   
Един въпрос за дисциплината, пък макар и партийната дисциплина. Става въпрос за намерението на вашия лидер господин Борисов при три неизвинени отсъствия от парламента да отзовава даден депутат. Вие сте юрист и чудесно съзнавате, че това няма абсолютно никаква правна тежест. Не се ли хвърля малко, така, прах в очите на хората, че правилата в ГЕРБ ще са по-различни от досега действащите правила в политиката?
   
Права сте, че в юридически план това изявление не стои категорично, но в същото време освен юридически задължения ние сме поели и морални ангажименти към нашите избиратели и към хората, които са ни гласували доверие в парламента. Аз мисля, че с договорите и декларациите за лоялност, които ние сме подписали преди номинирането ни и регистрирането ни като кандидати за народни представители, всеки един от нас ще бъде достатъчно прям и честен спрямо себе си и политическата сила, която го е издигнала за кандидат, а избирателите избрали за народен представител, така че мисля, че в тази посока може да се търси механизмът за оздравяване дисциплината в пленарната зала и работата на парламентарните комисии.  
   
Добре, ще ви призная, че през последните дни чувам, а вероятно и вие сте чула, определени опозиционни депутати да казват и да предупреждават, че едва ли не в минимум първата една година от работата на това Народно събрание ще цари пълен хаос, защото почти всички депутати от ГЕРБ са новобранци и просто ще им трябва време да свикнат и да научат парламентарните правила и процедури. Прави ли са тези, които твърдят, че ще има хаос в парламента първата една година или бързичко ще се научите на парламентарните правила?
   
Това, че народните представители на ГЕРБ са нови лица е факт, но това е волята на голяма част от българските избиратели, онези, които решиха ние да имаме мнозинство в 41-ото Народно събрание. Колегите ми са професионалисти всеки в своята сфера, в която се е занимавал. Наистина първите дни ще ни бъде трудно. Има чисто административни дейности, които тепърва ще усвоим. Но аз се надявам, че при повече концентрация и усилия от наша страна ще се справим. А дали цяла година ще цари хаос, по делата ни ще съдите след края на тази първа наша година.
   
Г-жо Цачева, как лично вие подреждате приоритетите в работата на 41-ия парламент?
   
Това, което ни предстои непосредствено, е изготвяне правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Разбира се, най-голямото очакване, което сред нашите съграждани е в момента, това е избирането на правителство на Република България. Знаете, че днес се проведоха консултации при президента на републиката г-н Първанов. От нашата парламентарна група беше излъчена номинацията и името на г-н Борисов като бъдещият председател на Министерския съвет. Това е нашият първи приоритет, след което и приемане правилника за организация и дейността на Народното събрание ще бъдат определени приоритетите, които ще бъдат такива за нас в първите няколко работни седмици.
   
Всъщност бяхте на "Дондуков" 2 при консултациите, които българският държавен глава назначи, нали така?
   
Да.

Кажете откровено, кой кабинет е по-добър за България - ГЕРБ да играе самостоятелно, защото изборните резултати показват така, или ГЕРБ да протегне ръка към коалиционните си партньори от "Синята коалиция" и да сформира коалиционен кабинет?
   
Знаете, че обявихме намерение за подписване на меморандум, както и че от утре стартират преговорите с нашите партньори в 41-ото Народно събрание. Аз мисля, че в дух на диалогичност, на конструктивност, ще се намери оптималният вариант за съставяне на кабинет на Република България.
   
А що за меморандум предлагате на всички партии, освен тези, които досега са участвали във властта?

Това е факт, който ще стане достояние на българската общественост след като бъде подписан. В момента аз не участвам в преговорния екип по изготвяне съдържанието на този документ, поради което няма как да го коментирам.
   
Добре, колкото до другите приоритети, те стигнаха до съставянето на правителството. Междувпрочем, ще излиза ли Народното събрание в лятна ваканция, ясно ли е това?

   
И това зависи от първите два основни приоритета, които са пред нас. Нека да се справим с онова, което очакват гражданите на България. В тази икономическа криза, която няма как да не засегне и нашата страна, при тежката ситуация, която получаваме в наследство от тройната. . . от управлението на тройната коалиция, е възможно да се наложат спешни действия и това да изисква приемането на закони или изменения на съществуващи такива, поради което към настоящия момент не мога да бъда категорична в отговора си към вас дали ще почиват народните представители.
   
Нещо конкретно - днес от парламентарната трибуна "Синята коалиция" и "Ред, законност и справедливост" поискаха създаването на анкетни комисии, които да направят проверка на управлението на кабинета "Станишев". Вие като председател на Народното събрание подкрепяте ли създаването на подобни анкетни комисии?
   
Когато тези предложения станат факт, по надлежния ред, който се предвижда от правилника за дейността на Народното събрание, когато бъдат внесени в деловодството на Народното събрание, тогава те ще бъдат обсъдени от нашата парламентарна група и ще мога да взема становище по конкретното предложение. Няма как да коментирам намерения, които са заявени днес от представители на парламентарни групи в деня на тържественото откриване и конструиране на Народното събрание.
   
Ами, въпреки това ще ви попитам още нещо конкретно. Днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова Народното събрание да приеме декларация, която осъжда 5-вековното турско робство. Един въпрос, който попада във вашата юрисдикция, има ли въобще някакъв шанс подобна декларация да бъде приета, докато вие сте председател на Народното събрание?

   
Аз не мога да предполагам, а мога да коментирам само фактите такива, каквито са те. Ако, повтарям, има съответно предложение, то ще бъде обсъдено и съответно след консултации, изслушване на становища тогава ще бъде прието или отхвърлено. Към настоящия момент беше заявено намерение за приемане на такава декларация, но липсва по същество юридическият факт, от който да започне процедура по обсъждане на такава декларация, още по-малко за съдържанието на същата.
  
Добре, накрая какво мислите за парламентарното номадство, за прескачането на народни избраници от парламентарна група в парламентарна група и така до безкрай?
   
Мисля, че това е предмет на обсъждане и регламентация в новия правилник, който предстои да бъде изработен. От страна на ръководството на Политическа партия ГЕРБ нашите участници във временната комисия по изработването на правилника са получили указания от председателя на партията г-н Борисов да бъдат предвидени механизми, които да не позволяват подобно, както вие се изразихте, прескачане от една парламентарна група в друга.

А това е интересно, ще подскажете ли начина, по който това ще се случи, по който може да бъде ограничено политическото номадство в парламента?
       
Последното е отново в компетентност на временната комисия, която ще ни предложи проекта за новия правилник. Аз мисля, че колегите след консултации помежду си биха предвидили подобен механизъм, а доколко той ще сработи ефективно, предстои да видим занапред.

А според вас кои са най-сериозните промени, от които има нужда този правилник за работата на Народното събрание?

Преди всичко ние заявихме, че искаме да оптимизираме дейността на Народното събрание, което виждаме в няколко посоки. Една от тях е намаляване администрацията на Народното събрание, в т.ч. и броя на постоянните комисии. Конкретните предложения за техния брой, за техните наименования и предмета на регулиране на обществени отношения в тях ще стане ясен отново след приемане на. ..  предлагането ни от тази временна комисия на проекта за правилник за организация дейността на Народното събрание.
   
Нали нямате намерение да ограничавате работата на журналистите в парламента зад въженца, само в определена част на кулоарите?

Последното е било моя позиция и в недългия ми политически опит до момента като общински ръководител на партия ГЕРБ в Плевен и общински съветник. Винаги в шеговит план съм споделяла с журналисти и представители на различни медии, че случили са се онези факти, които са отразени по надлежния ред в медиите, поради което аз много уважавам и ценя вашия труд. Мисля, че докато аз съм председател на Народното събрание няма да има заграждения, няма да има ограничения в достъпа, вашия, до нас и съответно на народните представители до вас. Но във всяко едно действие трябва да търсим мярата, т.е. вашата свобода, на медиите, ще се простира там и дотолкова, доколкото няма да пречи на задълженията ни като народни представители. Мисля, че добрият тон ще бъде приоритет помежду ни и се надявам на ползотворна съвместна работа, защото съм с респект към вашия труд. Той не е лесен, вие сте тези, които информирате обществото, вие сте тези,  които сте нашият пръв помощник в стремежа ни за по-добро управление на страната, за прозрачност в институциите и в работата на техните представители.