Борисов: Не е нужно много хора да знаят и да се очаква да пазят тайна
Борисов: Не е нужно много хора да знаят и да се очаква да пазят тайна / cнимкa: DarikNews, архив

Веднага след завръщането си от Италия премиерът Бойко Борисов беше събеседник в предаването "Денят започва" по БНТ1. В блиц интервю министър-председателят коментира събитията от последните дни - разследването за изтичането на темата от матурата по литература, реформите в БАН и ареста на "мозъка" на "Наглите".

Добър ден, г-н Борисов. Кажете в началото коментара ви за посещението в Италия, доволен ли сте от визитата, какво конкретно за България като резултат произтече от нея?

На няколко етапа можем да го разделим. Според мен откриването на паметник на Иван Вазов в най-хубавото място в Италия в присъствието на кмета на Рим, на министър-председателя на Италия ще остане в историята, защото този паметник е сред най-великите хора, които са изложени там, и милиони туристи минават и ги виждат. С премиера Берлускони относно подкрепата за влизането ни догодина в Шенген, енергийните проекти, в туризма за общи пакети, за да можем да рекламираме двете си държави. Прекрасната църква, която старият папа ни е дарил на площада, на фонтана "Треви", където минават най-много туристи. Посещението при Негово светейшество, това, че много внимателно е следил това, което се случва в България, именно затова и в Малтийския орден дадоха тази награда с именно оценката за борбата с престъпността и корупцията. И, разбира се, поклонът пред гроба на Кирил. И трябва да ви кажа, че съм разпоредил на културния министър до един месец да се направи всичко възможно да се смени плочата, където за съжаление има правописна грешка и всяка година най-високопоставени делегации от България отиват там, поднасят цветя и се покланят, и една буквичка "т", написана, така, като с туш отгоре, където е пропусната, сиреч харчат се маса пари, за да се отиде на такова официално посещение, но плочата си стои, така че ще я сменим до един месец. Много обидно е за България.

Да, техническа грешка. Да ви питам - отдавате ли значение на другите технически грешки и такива протоколни гафове около това посещение, или ги подминавате, в смисъл в този сайт на немски, знам го...

Аз не знам кой нарича гаф това, че на един от езиците при превода в някои от сайтовете не се споменава или се споменава македонската делегация, която беше зад нас. Аз не мога да го нарека това гаф.

Т.е. това не помрачава в никакъв случай настроението ви с визитата?

За вас помрачава ли нещо, кое променя?

Вие, докато се срещахте с Берлускони, докато бяхте в Рим, тук, в България продължавахме да се занимаваме с матурата по литература, в смисъл да търсим информация около това, което се е случило с изтичането на тази информация. Наясно ли сте вие лично какво точно е станало?

Аз мисля, че както във всяко едно наше действие досега, ако върнем историята назад, аз не знам да има изпит или матура, или каквото и да било в България, и да не е изтекла темата до този момент. И затова възложих на министър Игнатов с официално писмо да поиска от службите да направят проверка. За радост тя вече е към своя край и едно по едно брънките от веригата излизат и ще стигнем и до последната. Така че надявам се и след тежки санкции след това повече да не се допуска такова нещо. Така че ние сме си го разследвали, аз съм го възложил разследването и то ще излезе може би тези дни.

Има ли наистина мафия, има ли октопод в тази сфера в просветното министерство, около матурите?

Аз мисля, че толкова силни думи не е нужно да се използват, но във всички случаи в България тайна много трудно се пази и затова именно е въведен и терминът необходимо е да се знае. Не е нужно много хора да знаят и да се очаква от тях да се пази тайна. Трябва да знаят един-двама души, които да се знае, че от тях няма да излезе информация. И между другото така работим и в МВР открай време и до ден-днешен. Идва Цветанов, долага ми на мене, знаем двамата. След това викаме третия началник на служба, който да изпълни дадената операция, и с това се приключва.

По-малко хора е добре да знаят тази информация. Добре, а не е ли странно, че един счетоводител, пък бил той и главен счетоводител, Красимир Лефтеров научава темата за изпита. След това тя започва да се разпространява. За какво говори това според вас?

Ами, или немарливост, или другото - някой не си затваря езика зад зъбите, споделя и вече толкова голямото желание на толкова много деца и родители да разберат темата достига до човек, който знае...

Имате ли забележки около самата организация, около това как се провежда, как се организират матурите, провеждането на изпита? Имате ли забележки към дейността на екипа?

Аз мисля, че министър Игнатов си е направил необходимите поуки и в следващите години няма това да се получава. Това, което той ме увери, е, че най-много до 50-60 човека да са научили темата, така че сега ще ги проверят точно тях.

А според вас той трябва ли да носи някаква отговорност, в смисъл политическа отговорност за това, което се е случило около контрола, около изтичането на тази информация?

Аз мисля, че това, че той е поискал да бъде проверено и дава именно и разлика от предишните години, където винаги е изтичала темата и никога не са направени проверки. И не са стигнали до извършителите.

Добре, а според вас възможно ли е Сергей Игнатов да е бил умишлено злепоставен чрез изтичане на тази информация за матурата в интернет? Защото и такива версии се чуха по едно време. Знаете, че той акумулира доста недоволство от различни посоки. Според вас възможно ли е той умишлено да е бил злепоставен?

Напротив. Недоволство откъде?

Ами, откъде ли не - от Българска академия на науките, от висши учебни заведения. Знаете, че политически сили се застъпиха за протестиращите. Възможно ли е според вас в такава посока да се мисли?

Искам само да ви попитам нещо. Когато дойдоха ръководителите на БАН, на висшите учебни заведение при мен, да видяхте някой да протестира, да се оплаква или да е сърдит?

Добре, но вие казахте други неща, съвсем различни от това, което от министъра излезе. Около шапката на БАН.

Напротив, на тази среща с тях беше министър Игнатов и Симеон Дянков, и всичко си беше така, както трябва.

Грешка ли беше тази идея за ликвидиране на "шапката" на Българска академия на науките?

Никой не е искал да ликвидира "шапката". Това, че излиза я президентът, я някой от БСП да каже те ще ликвидират БАН и дайте повече пари за култура, или дайте повече пари за ВВС, или дайте повече пари за изкуство, дайте повече пари за тютюна, дайте повече пари за армията, дайте повече пари, ама не казват откъде да вземем, за да дадем или на кого не дадем, това не значи, че това го мислят тези хора, които работят там.

То може от фискалния резерв да се вземе, но сега да не отварям тази тема. Между другото, това окончателен вариант ли е, днес във вестниците, в някои от медиите е излязло 4,5 млрд. фискален резерв, това окончателен вариант ли е на актуализация на бюджета, или?

Аз мисля, че ние работим много внимателно, много планирано и в същото време в условията на финансова и икономическа криза непрекъснато, всеки ден се чекират и пазарите, и това, което се случва у нас, и как дърпат различните икономики или потъват надолу, и срива на еврото. Просто в такива условия никой не е управлявал не само в България, в цяла Европа, в цял свят. И виждате затова кризата и протестите, ако щете, във всички държави, и страха на европейските лидери е толкова голям, защото никой не е управлявал в такива условия. Дори ето, и в Италия завчера Берлускони, и всички държави постепенно отварят голям дефицит. Дупките им в бюджета стават големи и няма спиране на този процес. И никой не иска на глас да произнесе, че всъщност Европа живее по-добре от начина, по който работи. Пенсионна реформа в цяла Европа трябва да се проведе, сиреч да се вдигне пенсионната възраст, и това ще стане рано или късно, искат или не искат, колкото е непопулярно да е за лидерите. Социалните придобивки на работниците, във всички случаи това растене непрекъснато на бюджетните заплати ще е замразено за известно време. Колко ще е дълго - докато мине кризата. Така че. . .

Аз просто се опитвам да разбера 4,5 милиарда, това ли е цифрата, която обсъждате като намаление на фискалния резерв.

Ами, при тези високи пенсии, при тези високи заплати в България, дори помните, ние на края на годината дадохме и близо 30 милиона още за пенсии. Не очаквахме, че толкова голяма ще бъде дупката в бюджета. Просто това са.. . да, на хората им се струват малки, но като се съберат за 2,2 милиона пенсионери, плюс хората в администрацията, плюс бюджетните заплати - става голяма цифра.

Г-н Борисов, заловен ли е мозъкът на "Наглите"? Той в ареста ли се намира в момента или?

Вижте, аз винаги съм казвал, че в организираната престъпност те са точно като спящите клетки на Ал Кайда. Има координиращи звена, като направят по 4-5 престъпления, тези хора започват да знаят и да могат да работят и самостоятелно. И обикновено тогава се явява един, който съумява да има разговор с повече групи и той става като шеф. Така че аз мисля, че в тази операция "Наглите" този беше последният, който, Вальо Бореца, търсехме. И вече сега е много важно да излезе и за се потвърди това, което се съмняваме, че е извършил. Въпросът е вече високо следствено-процесуални действия, които колегите в прокуратурата, в МВР ще правят. Мога само да им пожелая успех да им излезе това, което се надяват, че са открили.

Т.е. по "Наглите" всички са арестувани - и извършители технически, и основни двигатели, координатори, и поръчители на престъпленията?

По памет цитирам, защото отдавна я правихме тази операция, това беше последното лице, което се издирва.

Питам ви, защото продължава да има съмнения, че над тези хора стоят други поръчители, че някои други са ги направлявали, че са замисляли отвличанията, че са ги, така, логистично осигурявали? Без подкрепата на висши служители от МВР или на някакво друго ниво закрила.

Не. Мисля, че познавам добре детайлите по операцията и всичко, което е трябвало да бъде прибрано, е там.

Няма никой над тази група, която е прибрана в момента. Добре, да ви питам по още една тема - според вас направиха ли необходимото и възможното магистратите, въобще съдебната система да се изчисти по случая "Приморско"?

Аз много пъти вече, така, индиректно се опитвам да подскажа, че беше добре да си дадат оставките, защото съгласете се колко би било обидно някой престъпник да бъде осъден от тези съдии. Това е обидно за самия престъпник.

Те бяха понижени като ръководители, но останаха в съдебната система. Към момента.

Да. Какво значи? Не ставаш за ръководител, ама ставаш да гледаш дело. По смисъла на закона и по смисъла на позицията, която заемат тези съдии, те са господари в съдебната зала. Те са началниците в съдебната зала. И ако, да речем, ние с вас се съдим и отидем при този съдия, как ние ще му вярваме, че той ще издаде справедлива присъда? Ако е във ваша полза, аз ще кажа - да бе, да, този, където взимаше апартаментите в Приморско, точно той ще каже сега, че аз съм виновен. Ще обжалвам, или обратното.

С две думи - на Николай Урумов, на Андрей Икономов, на Панайот Генков, на Веселин Пенгезов не може да се има доверие, това казвате.

Аз мога... Не искам да споменавам имена, не искам и да вляза пряко в тази оценка. Говоря по принцип, защото, ако го кажа аз в ролята си на премиер, това ще звучи като намеса или като присъда едва ли не, затова нека. .. давам коментара си само, ако звучи хипотетично. Има съдии, които са направили или получили такива имоти, дали могат според мен да бъдат обективни в съдебната зала? Казвам не.

И според вас тук може да се говори за уронване престижа на съдебната власт?

Говоря по принцип. Вие видяхте, ние само за слухове, за намеци, за съвсем малки съмнения се разделям включително и с министри, със заместник-министри, с много близки хора, защото ако искаме да останем почтени в това, което правим и хората да вярват, трябва да ги махнем.

След минути ще говорим с Томислав Дончев, министърът по управление на средствата от Европейския съюз. Вашата оценка към момента каква е? Доволен ли сте от степента на усвояване на евросредства? Ясно е, че тя е по-висока в сравнение с примерно миналата, по-миналата година, но като цяло?

Аз се надявам до края на годината да отидем поне до 40-50% усвояване, и това е задачата на Дончев. А това, че сме по-добри от първите, не може ни най-малко. .., от предишните, да ни успокои, защото те са били толкова слаби, че дори глупаво е
да се сравняваме с тях. Затова задачата на Дончев е до края на годината 40-50% усвояване от парите минимум. Минимум.

Само да уточним, до края на годината, а не до края на мандата?

До края на мандата трябва да усвоим всичките.

Сто процента казвате, до края на мандата?

Ами, стоят пари в Брюксел, ние жадни ходим, а не ги усвояваме, така че задачата ни трябва да бъде да ги усвоим всичките.

В същото време обаче има едно писмо, знаете, на Дирк Анер, шеф на генералния дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия, където се коментира, то е отпреди един месец наистина, но се говори за това, че има забавяне.

Има забавяне, защото администрацията гледа много внимателно, не иска да изпадне в ситуацията да бъде проверявана от ОЛАФ след това и от мен, и затова сега вече можем да поопростим процедурите и по-бързо да се движим, когато вече сме направили всички регламенторни механизми да не се краде. Това е точната дума.