Борисов: Инфраструктурата е живот и пари за държавата
Борисов: Инфраструктурата е живот и пари за държавата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов: Инфраструктурата е живот и пари за държавата
31867
Борисов: Инфраструктурата е живот и пари за държавата
  • Борисов: Инфраструктурата е живот и пари за държавата

Забавянето на здравната реформа и по-късното назначаване на министър по управление на европейските средства са двете грешки, които допусна правителството от началото на управлението досега - това заяви премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Дарик и БНТ. Премиерът оцени президента Георги Първанов като опитен държавен глава и прогнозира, че ако предстоящата зима мине добре за българите, следващият президент ще бъде от ГЕРБ.

За една държава инфраструктурата, магистралите, жп линиите, са живот, пари. Когато ги има - тя работи по един начин, когато ги няма - съвсем различно, заяви премиерът Бойко Борисов. Ето какво още каза той:

Какво ви докладва дежурният по МВР тази сутрин?

Обстановката е сравнително нормална.

Аз чух и нещо друго. Че няма жертви по пътищата тази нощ.

Днес пак ще спрем тировете и мисля, че по-добре е така в петък, когато масово хората отиват на морето. Като няма тирове, не се образуват такива опашки. Още веднъж искам да кажа, че в средата на 2012 година ще пътуват по магистрала на море хората. Така че да бъдат търпеливи още една година.

Всъщност озаглавихме този разговор „Къде е България" не за друго, а защото Робърт Зелик ви похвали, Путин ви благодари. Да започнем от Робърт Зелик и от неговите похвали. Защото там подписахте всъщност един меморандум със Световната банка, в което ставаше дума точно за това - за финансиране на онези инфраструктурни обекти, които не могат да бъдат финансирани от оперативните програми на Европейския съюз. Това отваря ли пътя към магистрала „Хемус", която десетилетия наред поредица от правителства виждаме докъде са я докарали?

До „Хемус" да стигнем последно. За една държава инфраструктурата, магистралите, жп линиите са живот, пари. Когато ги има, тя работи по един начин, когато ги няма - съвсем различно. Нека да видим кое е стратегически за България много изгодно. Да има излаз на Егейско море. Да има на топло море, в случая на Солун. Гърците си направиха магистралата. Питам защо до този момента нашата не е и проектирана? Говорим за „Струма", която извежда товарите от солунското пристанище до пристанището в Лом. Изключително жизненоважно и за двете държави. Бизнес за милиарди. Тази магистрала отива на Дунав мост 2. За радост той се строи активно, благодарение на това, че спасих парите. Това е точната дума. Подведохме, в добрия смисъл на думата, румънския премиер. Знаете, че между България и Румъния винаги този спор е имало и ние сме единствената територия по река Дунав, която има само един мост между България и Румъния. В Белград са 9, в Будапеща са 9. Говорим за напречни мостове. Между България и Румъния за цялото протежение на реката - един мост. Той не случайно не е строен. Но сегашното правителство на Румъния, за което му благодаря, се съгласи заедно, убедихме Брюксел и те ни удължиха парите, да можем да ги ползваме, че и тях щяхме да ги загубим - към 150 милиона евро. И сега се строи. Сиреч за ритъма на Северна България, за ритъма и живота на Южна България, като се започне от Петрич, Сандански и се стигне до Лом, Видин, тази магистрала е жизненоважна.

И хората няма да си изнасят бизнеса към София, ако я има.

Така. Тя и за София е изключително важна. Защото тук пък се пресичат другите транспортни коридори. Азия-Европа. Това е Мюнхен-Белград-София-Свиленград-Истанбул-Азия. С една дума геостратегически за България изграждането на тези магистрали е просто милиарди евро след това печалби за държавата. Това са спасени животи, защото тези катастрофи, по тези тесни шосета просто да не тръгва човек на път, особено когато е интензивно движението. И затова ние атакуваме едновременно магистрала „Люлин", магистрала „Тракия", проектираме „Струма", като в Кресненското дефиле ще бъде изключително скъпо, поне милиард евро ще отиде. То и затова не е пипано. Но докато стане то, ние ще атакуваме частта до Дупница, Сандански, Петрич - там, където е по-равно, за да можем да подготвим тези трасета да са готови и паралелно с това подготвяме проектите. За „Хемус" дори не се издумваше дума в Европейската комисия. Защото тя не е от основните транспортни коридори. За първи път сега, преди 15-20 дни Плевнелиев и Дончев ги пратих в Брюксел, убеждаваха европейските чиновници. За радост имаме много добър приятел в лицето на еврокомисар Хаан (еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хаан). И те казаха: окей, вие така или иначе по всички програми няма да усвоите парите, дайте да видим проекти за „Хемус". Така че първата светлина в тунела за „Хемус" я има. И сега работим изключително активно това да се случи. Трябваше сега на 16 август да пуснем „Марица", но там доста неща има като нередности, които открихме. До 31 август ще ги отстранят. А и за един пътен възел има там, мисля, че на Ново село - 2,5 милиона допълнително дадохме да станат и те готови. Така че като пуснем, да пуснем цялата отсечка. И то така, както трябва.

Тоест да е качествена доколкото разбирам, защото май нередностите са от това естество. Искате да се подобри работата.

Това, което и президентът на Световната банка Робърт Зелик видя, че за 1,5 млн. евро ние купихме апаратура, две камиончета, те са бая големи камиони, които минават, имат различни функции, но единият от тях дава пълен разрез и анализ на построеното. Така че строителите са сънували тежки сънища им казах. Но пък хората, данъкоплатците и в Европа, и в България ще бъдат защитени, че техните пари ще бъдат похарчени по възможно най-прозрачния начин и магистралите след това ще бъдат качествени. Ние онзи ден ги показахме в понеделник във Варна и вече са по трасето. Освен това с едната от тези машини, когато минава по даден път, тя го „заснема", вкарва го в програма в апаратурата в камиона и всичко това отива и на мониторите в Брюксел. И когато ние им обясняваме, те ни вярват, че нашият асфалт е на 30 години, че инфраструктурата на България е учудващо лоша, че народът вече няма търпение това да се поправи, но пари няма и всичко само се кърпи. И всичко това, когато европейските чиновници видят, аз мисля, че много по-лесно ще можем да усвоим парите по рехабилитация. Похвалите да приемем, че те са важни не толкова за нас, важни са за Брюксел и за Вашингтон и за хората на високо ниво в света, които наблюдават, за инвеститорите също така. Казано от шефа на Световната банка...

Той е от петте най-влиятелни хора в света.

Да, в един ден двама от петте най-влиятелни хора - Робърт Зелик и Владимир Путин, ни похвалиха: единият - едногодишната работа на правителството, другият за бързите ни реакции, за братската помощ и то най-навременна, която оказахме. С една дума, в условията на финансова и икономическа криза ние максимално добре се справяме с това, което можем да преразпределим като пари. И аз се надявам, че ще остане време и за здравеопазването да кажем няколко думи. Но да се върнем на цялата тази тема, която според мен е важна. Какво ни каза всъщност Робърт Зелик? Има политическо воля, има доверие. Работата на това правителство за тази година се оценява високо. Какво липсва на България, без това да ни обиди? Липсва административен капацитет и то не защото са глупави българите, а защото тези, които имат тези качества, отдавна заминаха или по западноевропейските финансови институции на работа, или отидоха в частните банки, или в частните компании, където заплатите са в пъти по-големи, отколкото в държавната администрация.

Включително и в Световната банка.

Разбира се, както и в Световната банка. Като видите колко българи са там, ще видите, че...

Двама успяхте да върнете.

Двама успяхме да върнем от тях. Ако всички тези хора са държавни чиновници, този административен капацитет ще е много по-висок. Но да се вайкаме сега и да обясняваме като всички останали преди нас, ами няма капацитет, затова сме усвоили 2-3 процента... Макар че седем пъти вече повече пари сме усвоили отколкото предишното правителство, но това е също много малко. И ние го отчитаме като слабост, за да я поправим. Онези хора отвъд океана и тези в Брюксел, казват: ние ще ви помогнем, след като има воля, след като променяте това, което искаме от вас, с административен капацитет. Когато ние работим съвместно с тях, много по-бързо - защото те си имат доверие помежду си - неслучайно, ако сте обърнали внимание, Робърт Зелик каза: аз първо бях при Ромпой, при Барозу и говорих с тях.

Той това тук го показа с присъствието на Кристалина Георгиева.

И го прави в присъствието на представител на европейското правителство, в случая еврокомисар Георгиева. Така че вярвайте и президентът на ЕС Ромпой, и председателят на ЕК Барозу, и всички лидери в Европа са прочели изказването на Робърт Зелик. Може ние да не сме го прочели, но там тези хора четат и аз като се шегувах с моите приятели и колеги им казах: като влязох в кабинета на канцлера на Австрия, докладът за България на Европейската комисия стоеше на бюрото му. Ние още не го бяхме видели в оригинал.

Освен че Путин Ви благодари, ми направи впечатление, че Лавров изказва изключително добри думи към българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Просто сме си добри, колкото и да е нескромно.

Вчера беше в това студио, а днес има рожден ден, ако не се лъжа.

Да е жива и здрава! Просто толкова сме сърдити с Робърт Зелик на господин Барозу, че ни я взе, но мисля, че тя там върши не по-малко работи и за България като имидж. Просто ние имаме променен имидж като държава. И нека да стиснем зъби да мине тази криза. Представете си да беше това правителство във времето на излишъците. Аз щях да я залея с асфалт тази държава. И въпреки всичко ще го направя, въпреки всичко ще го направим.

Като гледате случващото се в Москва и начинът, по който Европа помогна и разбра Русия, какви изводи си правите за бъдещето на тези две сили - на Русия и на Европейския съюз?

Русия и Европейският съюз са винаги били свързани. Русия е в Европа. Каквито и да има проблеми, те винаги се решават. Ние сме съседи с тях.

Един ден към Европейския съюз ще се присъедини ли и Русия?

Малък съм да дам такава оценка, нито пък погледът ми стига толкова далеч, за да мога да дам аз становище. Знам, че в момента ние като държава имаме уважение и на Вашингтон, и на Брюксел, и на Москва. И правим така, че интересът на България да бъде защитаван навсякъде. Когато имат нужда от братска помощ, първите, които се притекохме, бяхме ние. Защото Евросъюзът все още няма инстинкта и възможността да реагира навреме. Не случайно точно Кристалина Георгиева говореше за този именно кризисен център. По възможност, дай Боже, да е тук в България, в Монтана. Където когато стане нещо такова в Европа, да реагираме адекватно и веднага. Защото сега ние реагирахме първи и много добре, италианците - два самолета, французите след това. Но изисква визии, изисква организация между външните министерства, посрещане, приемане. Ако има такъв център, щом се задейства, дали е наводнение, дали е пожар, дали е земетресение. Пази Боже, вие виждате, планетата полудя. Това, което се случва навсякъде по света, като започнете от Пакистан, стигнете до Русия. Ако някой преди един месец ви беше казал, че ще има 45 градуса температури в Москва, в тази снежна, северна столица, такава е в картините на всеки художник и представите на всеки човек. Кой ще ви каже, че това може да се случи? Ето, вземете и в България. Стандартът е, че на покривите на сградите ако щете - 100 литра на кв. м. Защо? Защото това е като критерий, като стандарт могат да поемат. Защо? Защото в рамките на 100 години е паднал примерно веднъж такъв дъжд. Сега в рамките на пет години пада по 120 литра на кв. м. Дори стандартите не могат да обхванат това, което се случва. И то ще става още по-тежко.

Ако останем, господин премиер, на външнополитическо ниво, за една седмица шефът на Световната банка Робърт Зелик; разговори с Путин непрекъснато заради кризата и нашата помощ там; Шимон Перес, който видя България като точка, на която могат да се срещнат Израел и Палестина.

Два пъти за една година се виждаме с него.

Да. Махмуд Абас по-рано. Кой се вижда два пъти с Шимон Перес за една година? И какво предстои оттук нататък?

Чакаме еврокомисаря Йотингер по енергетика - много важно посещение в края на август. И, разбира се, бих казал, най-чаканото от мен, защото е един изключителен политик и приятел на България - канцлерът на Германия Меркел - 12 октомври. Пак в рамките на една година.

Втори път.

През януари тя ни покани, веднага ни връща визитата. Това е изключително важно, защото догодина ние трябва да сме в Шенген.

Тя ли ви е най-симпатична от лидерите, с които се срещате?

Тя ми е символ на поведение. Защото и е много приятна, човечна, в смисъл весела, футболен запалянко... Като човек просто изключително приятен. И в същото време на Съвета като влезе тя, всичко спира да се храни, да пие. Само гледа какво ще каже тя. Изключително респект има във всички, когато тя говори.

А Вие, като говорите с нея, колко време отделяте за политиката и колко за футбола?

Веднъж аз се бях скрил в кухнята да видя мача как върви. В смисъл, отивах да видя как върви. Като влязох там, тя си хапваше един сандвич, стои пред телевизора и като ме видя: а, Бойко. Казвам, и аз същото, тук да видя как е за малко. Всеки си има някакви слабости, нека да ги наречем.

А с Берлускони за „Милан" говорите ли?

Иска да ме картотекира. В рамките на шегата...

От „Витоша" на Бистрица ще ви пуснат ли?

Да. В общи линии с големите имаме много добри взаимоотношения. Пък и с останалите колеги. Очаквам полският премиер Доналд Туск да дойде още тази година, унгарският премиер Орбан... Беше на частно посещение, дойде в петък президентът на Сърбия. Всеки, който се занимава с политика знае кой е Борис Тадич, какви са му възможностите, какви са надеждите в Сърбия, пък и в Европа и Америка.

Подразнихте обаче "Газпром" с него.

"Газпром" е една частна корпорация.

 Както казвате, ще чекнете ли с Путин този проблем кой определя трасето?

Аз мисля, че когато особено Путин си определя геополитиката, тогава и "Газпром" са му малки. Проблемът е, че това трасе е по-скъпо. На Зайчер ни е по-евтин, на Димитровград ни е по-скъпо. Но на Димитровград минава през цяла Сърбия. Тук затова "Газпром" скача. Ние сега ще пуснем предпроектното проучване, знаете, че се работи, каква ще е разликата в цената, за да може част от нея да си я поемат и сърбите. И съответно общото дружество. Затова "Газпром", като чуят за парите, веднага реагират. Защото те са частна корпорация, която това ги интересува. Аз мисля, че въпреки демокрацията, премиерът Путин има някаква власт над тях. Така си мисля, може би греша.

Актуалната тема, господин премиер от вчера, пък и напоследък. Към вътрешните минаваме. Парите за здравеопазването.

Ако кажем за вътрешните, да напомним и че това, което казах, беше след това малко иронизирано. Някои хора в съдебната система с разпознаването на Дачи стрелеца. И аз продължавам да твърдя, че не по-малко от пет-шест убийства накрая ще излязат.

Това щях да ви питам, ако бях в съдийска тога, щяхте ли да се ядосате?

Не. Знаете ли, аз и на Цветанов му казах, и моя грешка е. Вчера с лекарския съюз когато говорих. Грешка е да се слага цялата система като едно. Така е и в съдебната система. Там има хиляди хора, които са честни, добри, трудолюбиви от сутрин до вечер. И като чуят такава оценка, те реагират първосигнално. Те самите знаят, че между тях има много калпави техни колеги, които с поведението си оронват целия й престиж. Знаят го, но когато ги сложиш под един знаменател, те се дразнят и реагират като цяло. Но аз съм доволен, че МВР не се огъна, че прокурорите не се огънаха. И с това разпознаване, даже на мен ми беше интересно когато ми докладва Цветанов за него, защото когато стана стрелбата в Плевен по въпросния човек, много се учудих защо при опит за убийство е прострелян в краката. Даже така с колеги полицаи им казах: този килър трябва да си хвърли трудовата книжка, нали, да влезеш да го убиваш, а да го стреляш в краката. Всъщност се оказа, и той затова толкова добре го е разпознал, мисля че и още 4 или 5 човека 100-процентово са го разпознали. Когато влиза, те го гледат много внимателно. Прави впечатление, защото той има странна походка и си личи, че е свиреп човек, жилав. И си казват - да го гледат по-внимателно. Той тогава вади пистолета и, тъй като той стои на фотьойл или кресло, си вдига краката пред него и всъщност куршумите му влизат в краката. По този начин успява да се запази жив. И го е видял от разстояние, както сте вие от мен.

Ако не бяха разпознали Дачи, може би с килърите щеше да ги сполети съдбата на хърватската група. Тогава вие се отказахте малко от...

Да, и след това техният президент - на Хърватия, и премиер, даже и последния път Ядранка Косор ми каза: Бойко, ако тогава те бяхме послушали, ако тогава те бяхме работили активно и ние, нямаше много трупове да останат по улицата. Така че по тази група, ще видите, повтарям, ще излязат и други неща.

Къде е обаче тежкият проблем в случай? Невнимателното събиране на доказателства, лошият НПК?

Прави едно нещо впечатление: студенти в един курс учат заедно, развиват се заедно, живеят заедно, държат изпити заедно, завършват и единият отива и става съдия, другият става прокурор. Защото повтарям, мерките в съда ги внася прокурорът. Сиреч едни и същи юристи. Все едно вие двамата, както сте сега, утре единият съдия, другият прокурор. И двамата водите предаване, да речем имате еднакво ниво.

Но при прокурора отива дознанието, нали така?

Да, но той го наблюдава. Когато аз като полицай ти донеса (щом ти си избра ролята на прокурора), ти донеса материалите, ти като юрист ги гледаш.

Ако не стават, ги връщам, така ли?

Ако не стават, ги връщаш. Никой не те задължава да ги носиш при съдията. Пак ме връщаш, пак ме връщаш и аз накрая казваш: отказвам да образувам, нямаш доказателства. В момента обаче, в който ти вземеш папката и отидеш и ги представиш пред съдията, ти като юрист си изцяло убеден, че това вече става да го осъдиш. Тогава този същият твой колега, който е учил с теб, имате еднакви знания, казва: този човек нищо не разбира и ми е донесъл тук празна папка. Ето това аз не мога да схвана как се случва.

А какво правим когато при мен като съдия дойде една поправка „Ванко 1" и 116 сутеньори, хванати, излизат на свобода? Поправката, която госпожа Дончева прокара.

Никой не казва: съдията е виновен. Всички казват: законът е виновен.

Виновен ли е сега и законът? Тоест трябва ли да се промени НПК?

Променихме НК, Променихме НПК, още трябва дори да се променят нещата. Нека съдиите, нека прокурорите, нека практиката... Ето, виждате сега - това, за което и президентът, и опозицията най-много ни критикуваха, това беше най-силно подчертано и похвалено в европейския доклад. Обърнете внимание - НК, НПК, специализираните звена, които работят от ДАНС, МВР, прокуратурата, специализираният съд сега. Това беше най-силно оценено като направено в доклада на Европейската комисия. Така че с цялата ми почит и уважение към съдиите, нека да ни подскажат, нека да кажат: променете ето тези два члена. Мисля, че сега служебният защитник, с ако щете, „заболелите". Съжалявам, няма нито един в ареста здрав.

Разболяват се там.

Ако ходите да питате хората по улиците, когато са ги мачкали с бухалките, нито тогава ги е боляло нещо, нито е имало нещо.

Това е хубав преход към темата за здравеопазването. По темата за здравеопазването имам една поръка лична. Спасителите в Банско лично помолиха да ви благодарим за вчерашната реакция с хеликоптера. Спасили сте човешки живот се оказа.

Аз мисля, че в това отношение нямаме слаба реакция. Знаете, докарахме си от Индия чак полицай, който...

На тях им направи впечатление просто.

Даже сега съм викнал веднага след предаването ръководителя на отряд 28 и началника на Генералния щаб. Искам като писмен документ, защото те хората правилно работят по документи - хеликоптер е, спасява хора, 2600 метра, всичко се случва. И искат винаги да има надлежен подпис. И искам да ми подготвят един документ, с който да им оторизирам тази власт, за да могат да реагират мигновено. Да не е всеки път отдолу нагоре. Добре, че аз съм бързо намираем. И съответно и военните да знаят, че я имат заповедта с моя подпис в момента, в който има нужда от тази помощ. Та сега ще го мислим чисто юридически как да им оторизирам тази власт, за да не чакат всеки път аз да им подпиша документа.

 И Райчинов вчера бързо ви намери.

Не, в интерес на истината аз му се обадих и го поканих, защото го гледах сутринта по телевизията и чух доста неща, които самият аз от него съм ги чувал преди в друг вид. В смисъл, не казвам, че е излъгал или преиначил нещо. Всичко, свързано със здравната реформа, която министър Борисова предложи, лекарският съюз го одобри. Ето примерно както за едни неща приемаме похвалите, защото действително много сме работили, тук лично моята грешка е в избора на стария министър. Министър Нанев е много добър лекар, добър човек, но той не става за министър и организатор. И реално ние загубихме 6-7 месеца. И здравната реформа се движи с 6-7 месеца назад. Тя реално, тъй като трябва да се променят закон сега септември, електронната карта се въвежда, куп неща, за които абсолютно... Включително намаляване на легла, тъй като ние имаме в пъти повече. Както ние се съобразихме пък с искането на Лекарския съюз - и тук е много важно пациентите да го знаят - когато едно АГ отделение има по-малко (ние бяхме заложили критерий 300, те помолиха да е 200, заложихме го 200), но ако има по-малко от 200 раждания, това е вече опасно за родилките. Защо? Както пилотите на хеликоптерите. Ако те не летят, те са опасни да ги пратиш да спасяват някой. Ще паднат заедно с него. Хирургията? Мисля, че беше 160 операции, да не объркам цифра, но ако има по-малко от тези операции, то вече не е този хирург, който ти трябва.

Губи се рутина.

Губи се рутина, да. И в същото време пък обратният пример - тази мода по тези /.../ операции - кардиологични центрове, които толкова много се направиха, и понеже са много скъпо платени.

Да, пътеките са скъпи.

Станаха много скъпи. Ние сме платили тази година с 45% повече пари, отколкото миналата година.

И пак са недоволни.

Не, те са много доволни.

А, те са доволни?

Те са много доволни, но те тук отчитат по 20-21 пациента на ден. В Европа са по 6-7 пациента на ден.

Добре, а защо тогава лекарите настояват, че ще протестират. Те не разбират ли, че трябва да има един буферен период, който трябва да мине?

И просто, да се върнем на реформата. Всичките тези неща стартират от 1 януари. Разликата от тези 6-7 месеца, които ги загубихме, поради моя вина, просто изборът ми беше не на човека, който трябва. И точно тези 6-7 месеца сега са вакуумните месеци, които забавянето на реформата и тръгването й реално от 1 януари накара болниците да си искат същите пари, които искат миналата година. Но това, че е криза, четат вестници как спад на икономика, на всичко в държавата, това не ги интересува. В същото време с около 500 000 са се увеличили болните. Вчера ми бяха казали, че за последната година, може би за последните пет, но факт. Дори за последната със 100 000 да са се увеличили, пак е огромна цифра. Сиреч болниците продължават да харчат повече, а не по-малко. В същото време тук е следващото разковниче - никой не иска досега да каже, или минава покрай ушите на хората, всъщност как се пълни здравната каса - с парите, които ние си даваме като вноски. Само че над 1,7 милиона не си плащат вноските. И даже онази вечер ми направи впечатление, една жена от Шумен с малко дете излезе и каза: не съм си платила вноските, но те са длъжни да ме лекуват. Чакай бе, госпожо, кои те? Тези будалите, които са си платили вноските? Или тези в държавата? Коя държава, тя нали е ваша? Нали затова от племената са станали държави, за да може да има тази обща солидарност? Значи ти искаш да ползваш общата солидарност, когато си болен, но когато си здрав си купуваш сателитни чинии, защото... Гледах ги там и тези роми, които ги показаха. Я да им отидем в къщите - всичките имат сателитни чинии на покривите. А 6 лв. за здравна осигуровка нямат, но ние сме длъжни да ги лекуваме, другите. Няма значение тук дали са роми, българи или каквито и да било. Като не плащаш здравна осигуровка, какви са ти претенциите тогава към държавата? Това не мога да схвана. Отиваш на застраховател, плащаш си и той ти пише за какви щети - дали за пълно, дали частично, или каквото и да било. А за най-ценното, защо казваме най-ценното е здравето? Щом е най-ценното, е и най-скъпото. А ние дори не си плащаме елементарната застраховка за него. И то 1 милион и 700 хиляди. Ако 1 милион и 700 хиляди са си платили застраховката, това са над милиард и половина в здравната каса. И няма да спорим, сега с Райчинов спорим за 31- 32 милиона ли са, или до 100 милиона да доплатим още. Ако има милиард и петстотин, няма да спорим.

 Тоест да има ред в приходи и разходи.

Да има ред в приходи и разходи. И сега от тези пари, които събираме за здравеопазване, защото пък и тези, които са си платили здравната осигуровка, и те излизат и казват: чакай, аз съм си платил осигуровката, искам качествено лечение. Да, братко, ама ти си платил и за другите, не само за себе си. И за да допълним здравната каса с пари, ние взимаме пък от другите данъци на хората. Заради тези тарикати, които не си плащат.

И режат от другите разходи.

Ние ги режем от другите разходи. И в един момент какво да спрем - магистрали ли да прави, образование ли да развиваме? Кое да вземем, кое да отрежем? И затова разчитам на докторите като на една от най-интелигентната част от нацията, да помислят. Ако искат да стачкуват - да стачкуват. Ако искат да ни свалят - да ни свалят. Ще се върнат Станишев, Доган, да им е честито. Сега за една година мисля, че и докторите, като слушат оценките на правителството отвън, им е по-приятно. Нека си върнат това, което им спряха еврофондовете. Нека си ги върнат.

По мнението на финансовите експерти, само да остана за малко на здравеопазване, доста пари се дават в системата на здравеопазване в България. Въпросът е в управлението им.

Един милиард и единадесет милиона.

Включително министър Дянков каза: кой от каквото разбира. Тоест разпределянето на пари се разпределя от финансисти в болниците.

Ние затова сега с... те и скачат толкова срещу тези делегирани бюджети. Защото като им се дадат дадени пари, те трябва на базата на това да приемат и толкова болни. Откъде, образно, хайде да не работим думи крадене, източване, които са по-тежки и докато не се докажат не може да се цитират, но откъде идват големите разходи? От надписвания по клинични пътеки и по надписванията по издръжката на болните. Боли ме корем - хайде, приемам те в болница. Това може в доболничната помощ да се направи. А може и като... Ето аз миналата година като си оперирах коляното, се интересувах как е примерно в Германия, дали все пак искаше ми се да продължа да спортувам и не ми е безразлично как ще ми направят операцията. За радост този Георгиев е един фантастичен хирург, справи се прекрасно, и то в България. Но как неговият колега и приятел работи в Щутгард в болницата - български ортопед, хирург, травматолог. Той казва: идваш, правим ти необходимия преглед, отиваш в хотел. На другия ден идваш сутринта, влизаш на операция, оперираме те, след това си отиваш в хотела. Ние само оперираме. Ние не сме...

Болногледачница.

И там хората си изчисляват парите. И докторите взимат заплати по-малки от нашите доктори, или част от нашите доктори, защото има някои такива шампиони, които няма в Европа. Но така е направено.

Господин премиер, един последен въпрос по темата за здравеопазването. Предстои ни разговор с господин Продан Христов, за който се твърди, че е открил лекарство против рака. От сдружението, което го подкрепя, казват, че преди 9 месеца вие сте казали, че ще съдействате за легализацията, или по-скоро регистрацията на...

Има закон за регистрация. И аз това, което съм направил, е ако те могат да си защитят това лекарство, да могат да си го защитят. Аз нямам нито властта, нито бих рискувал да пусна нещо в мрежата, или да настоя да се пусне в аптечната мрежа, което утре да не знаем какви ефекти ще донесе. Лошото е, че аз самият когато майка беше болна от рак, Бог да я прости, ми бяха казали: ако дадеш 1800 долара едно лекарство гарантира. Аз не 1800, две дози купих, само и само да... Тя си умря и с това лекарство. Какво е било даже нямам спомен, но знам, че толкова струваше. Две кутии купих. Да си докажат. Аз това, което не разбирам, не бих настоял да се направи. Вложих много усилия тогава. Беше министър Нанев. Но категорично от лекарския съвет, който се събра, казаха: не можем да поемем този риск. Така че ако докторът ги убеди, повтарям, защо да не се пусне? Но той трябва да ги убеди. Там си има цяла система.

Кои са илюзиите на днешното управление? И по-лесно ли е да си премиер преди една година, отколкото след една година?

По-лесно е, защото имаш властта да променяш почти всичко или да направиш всичко, което искаш. Кмет ми беше пък по-лесно, защото всичко си ми беше подредено в София - метро, агенти, вървят си нещата. Аз мисля, че от средата на другата година и на нас ще ни стане по-лесно. И то не за друго, а защото догодина ще пуснем спортната зала в София - една мечта на софиянци. 20 години нямат спортна зала - 20 хилядна зала - слънце. Ще излезе 2012 май-юни метрото в целия му вид. София ще придобие съвсем друго като вид и като комуникация. „Тракия" ще излезе. С една дума 2012 ще ни бъде най-силната година.

Ще излезем ли от кризата? Не дойде ли време да кажем: излизаме, купувайте. Сещате се думите на един бивш премиер. Сега не трябва ли да кажем: за Бога, братя, купувайте. Потреблението май има проблем с това.

Виждате колко хора са си дали парите на влог. Сиреч тази предприемчивост на българина я няма. Една от най-големите заслуги на правителството в сравнение с всички държави в региона е, че ние не вдигнахме данъците. Ние имаме най-ниските данъци от 1 януари. Само Словакия има по-нисък данък. Но от 1 януари нашият става най-ниския в Европа, и плоския данък, и ДДС - сиреч най-малка тежест върху хората. Ние не се изкушихме като всички останали да вдигнем ДДС.

Не вдигнахте и осигуровките и си навлякохте критиките на Костов и Димитров. Но аз да ви попитам друго - ако днес не бяхте премиер, а лидер на опозицията, но при същото това правителство, което сте подредил, за какво щяхте да го критикувате?

За забавянето 6-7 месеца на здравната реформа.

Т.е. за Вашата грешка. Тотална самокритика, да.

Щях да кажа, че трябваше Томислав Дончев да го сложа още от самото начало министър, а не след 6 месеца. Това са двете неща, които си отчитам като чисто кадрово забавяне или моя грешка.

Кой въпрос ви ядоса най-много?

Ядосва ме това, че няма тема в държавата, в която да няма някаква схема и като тръгнеш да разбиваш схемата, да не прочета заглавие - скочиха на еди-какво си. Да скачат колкото искат. Така, както е досега, не може, трябва да се променя и ние го променяме. И да скачат ... Всички знаеха, че трябва да направим реформа в театрите. В София си я направих и сега няма проблеми с тях.

Пълни са.

Да. До една година това ще се случи във всички градове. В здравеопазването ще видите, че догодина май, юни ще се усети рязко промяна във всичко това. Просто трябва технологично време.

А аз си мислех, че ще ми кажете, че ви е ядосал въпросът дали ще се кандидатирате за президент. Както писа вчера немски вестник вчера - президентът на България Бойко Борисов - имаше такава грешка.

Какво да ви кажа, президент трябваше да стана 2005 година, защото тогава нито имах партия, нито имах отговорност такава, със сигурност щях да бия. Казвам го най-отговорно, въпреки всички социологически проучвания. Дори на първия тур да беше малко в полза на сегашния президент, на втория щях да го бия при всички случаи. Но аз не го направих, защото считах, че и той е по-добре да е президент, а аз да си довърша работата в София. Мисля, че за държавата стана най-добре така. Имаме си опитен президент, който се старае много, ако някой път чисто политически се опитва да ни критикува, аз мисля, че като цяло се справя прекрасно с работата си. Мисля, че и оценките, които получи правителството, за съжаление хората още не могат да ги усетят. Но какво ни каза, повтарям, светът в лицето на докладите и Световната банка - ще ви додадем малко акъл, за да можете да си усвоите проектите, да си усвоите парите, да си направите средноевропейска държава. И аз мисля, че българите ако изтърпят до 2012 г., ще видят разлика и след това рязко ще се подобрят нещата в следващите две години.

Един залог за финал, инициалите на следващия президент можете ли да ги кажете?

Всичко зависи от работата на правителството през тези 7-8 месеца. Ако ние работим добре и зимата мине нормално, аз мисля, че във всички случаи той ще бъде излъчен от ГЕРБ. Надявам се българите да оценят това, което се прави, колко много усилия влагам. Ей сега от тук ще се видя с отряд 28, с военните, и ще отида на магистрала „Люлин". В безобразно състояние заварихме тази магистрала. И там, благодарение на нас, спасяваме сега още 350 млн. евро на българите.

Да не излезе и от там някой хонорарен договор? Може да включите спокойно и нюзкоптера на Дарик, аз не знам дали гледахте онзи ден.

Пратете го там, за да видят на какво състояние е.

Г-н премиер, благодаря ви за този разговор. Каквото можахме, ви попитахме. Аз много исках да ни кажете, че започваме да излизаме от кризата вече, защото хората искат да го чуят от вас, от премиера, от най-високо ниво.


От кризата ще излезем, когато всички ние дадем максимума от себе си. Считам, че българинът не го прави. Има хора, които много работят, има хора, които много ги мързи. Има хора, които са много дисциплинирани, има хора, които се правят на тарикати. И това съотношение трябва рязко да се промени. И тук е обществото. Тук дори към докторите ще се обърна. Когато дойде един пациент, питайте го - платил ли си осигуровките, бе - и ако не си, защо не си. Защото вие се издържате с тези пари, болниците ви се издържат с тези пари от осигуровки. Все едно да отидеш на тенекеджия и да кажеш, че няма да си платиш таксата. Едно чукче няма да ти удари по капака. С една дума, нека ние самите, колегите си, приятелите си, след като ние живеем от общата солидарност и тези, които са по-бедни, по-немощни, незнаещи, но пък те да правят необходимите усилия да се адаптират в обществото.

Разбрахме формулата, по която според вас ще излезем от кризата - това съотношение.

Така че и към докторите се обръщам, питайте ги, защо не си плащат осигуровките, като имате претенции да има добро здравеопазване. Ние не спорим, че трябва да е така. Искаме да имате добро здравеопазване, но то струва пари. Тези пари няма как да ги наберем от дърветата, трябва да ги съберем от хората, от всички.

По този повод да ви попитам, в новия Закон за радио и телевизия, предвиждате ли да отпаднат някои от ограниченията за обществените медии и за обществената телевизия?

Аз мисля, че вие си избрахте добър директор.

Говори се за сливане на двете медии под една обща шапка. Или ограниченията за реклами.

Да, чух че се говори за такова нещо. С мен не е говорено. Ако ръководствата на БНР и БНТ дойдат и кажат - искаме да се обединяваме - да се обединяват. Поставен пред мен такъв човек не е стоял. И радиото си избра този, който искат, и телевизията си избра този, който иска. Аз съм на мнение, че трябва да има силна обществена телевизия. Когато Вяра Анкова стане готова с това, което иска от мен или правителството да й помогнем, включително ще й помогнем, включително и с махане на ограничения. Но, много ясен финансов план, защото от другата страна, вашите опоненти като Дарик радио, казват - чакайте сега защо държавата дотира нашия конкурент националния конкурент или националната телевизия, хем им дава право да печелят от реклами, а хем ги и дотира - защо. И ние имаме примерно 480 служители, а те имат 2500 служители. Така че, ще ги махнем ограниченият, когато съкратите бройка от хората и станете като частници, гъвкави, бързи, ефективни, тогава - изкарвайте повече пари.

Цялото интервю с премиера Бойко Борисов можете да чуете в звуковия файл или да гледате във видео файла