Битката с пушачите може да е загубена, но не и войната
Битката с пушачите може да е загубена, но не и войната / снимка: mh.government.bg
Битката с пушачите е загубена, но не и войната
29827
Битката с пушачите е загубена, но не и войната
  • Битката с пушачите е загубена, но не и войната

Днес влезе в сила последната промяна в Закона за здравето, с която на практика се въвежда по-либерален режим на пушене. Събеседник по темата в „Денят" на Дарик - д-р Маша Гаврилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве" към Министерството на здравеопазването.

Смятате ли, че загубихте окончателно битката с пушачите, след като вече падна тази пълна забрана за тютюнопушене на закрито?

Както са казали военно началниците може да сме загубили битката, но войната не е загубена.така че аз разчитам, че ако не днес, утре ще спечелим войната.

Кризата и евентуалните загуби на собствениците на заведения бяха най-вече аргумент за това да падне пълната забрана. Виждате ли опция до края на годината, или може би в началото на следващата година, да се поднови дебата в посока отново връщане на забраната?

Аз мисля, че той не бива да спира тъй като има документи като Рамковата конвенция за контрол на тютюна, препоръка на Европейския съюз, които ни задължават да направим тази пълна забрана. Така че дебата няма да спре. Въпросът е кога ще настане момента и България да въведе пълната забрана.

Близо ли е този момент, когато ще  бъде въведена пълната забрана?

Не мога да кажа от сега. Трябва да бъде в сроковете, които са ни поставени. Единият срок, по Рамковата конвенция за контрол на тютюна, е февруари 2011-а. А по препоръката на ЕС е ноември 2012 г. това са сроковете, така че ще се постараем ако не единия, поне другия да спазим.

Дотогава трябва да убедите и депутатите, и изпълнителната власт, в правотата на вашата теза, сега не успяхте. Имаше един луфт от три дни, в които действаше пълната забрана от стария закон, която е от миналия парламент. Но защо не проверяваха инспекторите на РИОКОЗ,? Всички се питаха защо не успяхте през тези три дни да напълните бюджета на здравното министерство с глоби,защото навсякъде се пушеше. Май само депутатите пушеха на тротоара.

Аз мисля, е три дни не са фатални. Важно е това, което е приел парламента да се спазва както трябва. Има достатъчно време за контрол, но не е целта санкцията. Целта е хората да разберат какво трябва да правят, как да го правят, защото закона излезе малко сложен. Ние ще го обясняваме непрекъснато. (...) Ще се постараем да напишем наредбата максимално бързо, където да дадем уточненията. Мисля, че с общи усилия ще постигнем една съвместимост при минимално увреждане на непушачите. (...)

Какъв срок смятате, че може да бъде даден на собствениците най-вече на големите ресторанти и заведения. Там ще се наложи да има ремонти, инвестиции, да се направят плътни прегради за изолиране на пушачи от непушачи.

Съжалявам много, но в закона не е предвиден такъв преходен период, така че и наредбата не може да го предвиди. При това положение, ако няма обособено такова помещение, няма да може да се пуши в това заведение. Когато го обособят - тогава ще се пуши. (...)

Предвиждате ли в този смисъл по-масирана проверка на всички заведения, когато в сила влезе наредбата, за да се види кои имат готовност за този нов режим и кои нямат?

Ние ще започнем проверките, както се казва, още от следващите дни, защото закона е много подробен. Ще има планови проверки, ще има тематични, извънредни, нощни - всякакви проверки. Ще има проверки и съвместно с органите на МВР, съвместно с Държавната Агенция за закрила на детето, с неправителствени организации. (...)

Ще ви стигнат ли инспекторите за кампанията, която очертавате?

Аз мисля, че имаме 1600 инспектора, като прибавим и други хора, които ще ни съдействат мисля, че ще се оправим. Този контрол ние го провеждаме от 2005 г. Регулирани са нещата, знае се кой къде какво контролира. Сега ще направим уточненията. (...) Ако беше въведена пълната забрана, тогава щеше да е по-=лесно, защото знаеш, че не трябва да се пуши, слизаш, виждаш че някой пуши - значи има нарушение. (...)

Миналата година са събрани към 250 000 лева от глоби за нарушение на режима за ограничение на тютюнопушенето. Смятате ли, че са достатъчни санкциите като размер и тези, които сега бяха допълнени, да бъдат по-солени точно за собствениците на заведения, за да може те да контролират вместо вас и вашите здравни инспектори по-сериозно да се спазват ограниченията.

Мисля, че санкциите не са малки. Те не бяха променен, тъй като преценихме, че са достатъчни. (...) Аз мисля, че ако някой е системен нарушител 10 000 лева не са малко, пък, ако иска, нека продължава да нарушава. Ще се пристъпи към следваща форма - затваряне, заповед за спиране на заведението, има и други форми и санкции.  

Цялото интервю с д-р Гаврилова слушайте в прикачения файл