Балцерович: Задръжте плоския данък и спазвайте стриктна бюджетна дисциплина!
Балцерович: Задръжте плоския данък и спазвайте стриктна бюджетна дисциплина! / снимка: DarikNews.bg
Балцерович: Задръжте плоския данък и спазвайте стриктна бюджетна дисциплина!
34374
Балцерович: Задръжте плоския данък и спазвайте стриктна бюджетна дисциплина!
  • Балцерович: Задръжте плоския данък и спазвайте стриктна бюджетна дисциплина!

Лешек Балцерович е човекът, извел за две години Полша от планирана и неработеща социалистическа икономика до такава с европейски стандарт в началото на 90-те на миналия век. Мистър „Шокова терапия", както наричат Балцерович, посети България. Той прекара два дни в Бургас, където на разбираем за всички език прочете лекция на тема „Какво обуславя икономическия растеж?" в Бургаския свободен университет. След като препълнената зала аплодира на крака Балцерович, той получи почетната титла „Доктор Хонорис кауза" на друг бургаски университет - „Професор Асен Златаров". Професорът беше любезен да отговори на няколко въпроса на Дарик:

Проф. Балцерович, кои са най-важните мерки, които трябва да бъдат взети за оздравяване на постсоциалистическите икономики, каквато все още е и българската?

Това е като в медицината: има различни болести и различни пациенти. Трябва да се направи подробна диагноза. В повечето държави от бившия блок на Съветския съюз липсва конкуренция. Конкуренцията трябва да се поддържа с всички сили. Когато има групи от облагодетелствани производители и такива, които се радват на протекции от държавата, конкуренцията умира. А с нея и всяка надежда за икономически растеж. Справка - социализмът.

Какво мислите за кризата в Европа и как според Вас се отразява тя в България?

В момента по-голямата част от европейските държави имат проблеми с бюджета. Това е така, защото имат дефицити и задълженията им нарастват. Всички се стараят да ограничат дефицита. Виждате какво става в Гърция, Испания, Ирландия, прибалтийските държави. Преди да пристигна тук, се постарах да се запозная с икономическите показатели на България. Четох отчети на МВФ и в тях прочетох, че въпреки че икономическата ситуация в България се влоши, е по-добра от тази в други европейски държави. Това е така, защото България има по-малък дълг. В Гърция той е 130 процента, а в България е по-малко от 20 процента (от БВП). Това е голямо ваше предимство, трябва да го знаете. Страните, в които има валутен борд, трябва задължително да спазват стриктна бюджетна дисциплина. Затова ниското ниво на задължения трябва да се поддържа. И опитът, и изследванията, и науката, и практиката са показали, че когато бюджетният дефицит нараства, това веднага трябва да спре. Как да стане това? С ограничаване на разходите и в никакъв случай с вдигане на данъците. Защото вдигането на данъци изобщо не помага на икономическия растеж. Имате плосък данък и тази система трябва да се поддържа. В по-голямата част от европейските държави - Германия, Франция, Полша, предполагам, че и у вас, смятате да направите така, вече се въвежда една много добра мярка за ограничаване на бюджетния дефицит - вдигане на пенсионната възраст. Особено когато страната е със застаряващо население. Въпреки протестите, които гледаме във Франция, това е една изключително важна и наложителна реформа. В съвременния свят хората живеят по-дълго, следователно и по-дълго могат да работят.

Знаете ли, че и в България ще стане така?

България не е изключение от всички останали държави в ЕС. Щом като богати държави си позволяват и го правят, това засяга и България и тя го прави. В моята страна - Полша, това също рано или късно ще бъде въведено. Мисли се и се говори в тази посока. Освен това тази реформа не е просто и само такава, която ограничава бюджетния дефицит, а дава възможност за увеличаване на работните часове. А това помага държавата и икономиката й да се развиват и подобряват.