Аталай: Отсъствието на Путин на газовия форум внесе смут в опозицията
Аталай: Отсъствието на Путин на газовия форум внесе смут в опозицията / снимкa: Sofia Photo Agency

Коментарът за ползите от първия ден на енергийната среща "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство" на Рамадан Аталай, председателят на комисията по енергетика в Народното събрание в предаването"Денят" на Дарик.

   

В началото ми се иска да чуя мнението ви за представителността на този форум. Доста се изговори през седмицата по тази тема. Смятате ли, че наистина това се превърна в енергийна среща на върха, каквито бяха очакванията?

 

Разбира се, през последните дни, особено може би от вчера, се превърна като една основна тема представителността на този форум. Но ние като една държава, която, така, за пръв път организира един такъв форум, не би трябвало да очакваме, по-големи претенции да имаме за един такъв форум. Смятам, че онова, което още от началото беше обявено от президента като един голям форум за сигурността и партньорството, аз може би ще го перифразирам да кажа България да бъде и един мост между Русия и нашите европейски партньори и изключително и онези държави, които имат сериозни количества газ като Иран, като Катар, разбира се, Туркменистан и други държави. Смятам, че тяхното присъствие, разбира се, без Иран, тяхното присъствието и присъствието на Барозу като че ли постави на дневен ред желанието на България да бъдем като един мост, така, между нашите партньори и тези страни.

   

Но неприсъствието на Владимир Путин на този форум за какво говори? Вие лично останахте ли разочарован в последния момент, че той няма да дойде? В последния, разбира се, не, но се знае от два дни.

 

Като че ли неприсъствието на министър-председателя на Руската федерация от началото внесе смут в редиците на опозицията, но ни най-малко ние, България, би трябвало да сме засегнати от този факт поради простата причина, че ние все още имаме определени, така, неща, които не са постигнати във връзка с подписването на последните споразумения към договора за доставка на газ. И знаете, че винаги, когато имат, така, претенции и двете страни за определени клаузи, по които би трябвало да  постигнат споразумения, винаги има, така, едни недоразумения. Но аз ни най-малко не допускам, че Путин не е присъствал само заради това, че не иска България да бъде като един мост или, така, като една държава, която би трябвало да бъде енергиен център.

 

В навечерието на срещата като че ли преобладаваха по-скоро скептичните коментари, че това ще е просто един енергиен форум с много гости, които дискутират широк кръг от проблеми, но който форум ще завърши без конкретни резултати.

 

Зависи какво се е очаквало като резултати. Ние само това, че успяваме на тоя ден да афишираме всички онези проекти, които са ни необходими за диверсификация на пътищата за доставка на газ, за диверсификация на източниците, това според мене е, така, достатъчно, отколкото, ако имаме някои по-големи очаквания. Ни най-малко смятам, че на един такъв форум, ако някой е очаквал, че ще се получат такива споразумения, едва ли не в близките дни България ще почне да получава газ по съвсем други пътища или от съвсем други източници. Но проектите, които бяха, така, афиширани, междусистемните връзки, "Набуко", "Южен поток", нашите партньори от ЕС чуха и разбраха, че приоритетите за България са всички онези проекти, чрез които България ще получава газ, а не само "Южен поток", така, както опозицията през последните месеци се опитва да афишира, смятам, че е един положителен резултат.

 

Точно афиширането на нашите идеи смятате ли, че биха могли да се превърнат в реалност? Премиерът Станишев говори днес за това как България трябва да изгради собствена газова борса и да се превърне в разпределителен център за синьото гориво между ЕС, Северна Африка, Близкия изток, Русия и Каспийския регион. А президентът Първанов пък поиска създаването на обсерватория за енеригийната общност, която да извършва мониторинг на газовите, нефтовите и електроенергийните потоци. Смятате ли, че това наистина ще се случи или ще остане в рамките на хубавите мечти и пожелания?

 

Разбирам ви, така, желанието и на премиера, и онова, което казва президентът и следобед, не са неща, което не са реалистични. Разбира се, ние като всяка уважаваща себе си държава трябва да се стремим да ги постигнем тези неща. А как ще ги постигнем, ако не ги желаем? Как ще ги постигнем, ако не сме единни и тези, които сега управляват, и онези, които впоследствие ще управляват, целта им да бъде постигане на тези проекти, на тези цели. Аз и затова допускам, че това, което каза президентът, няма нищо по-различно от третия пакет енергетика - околна среда, което в момента знаете, че вече е факт и се разглежда в ЕС. А онези желания, които, така, афишира министър-председателят ни, аз през последните 12 години не за пръв път съм чувал нашите министър-председатели да афишират, че имаме едно от най-големите желания да бъдем център, енергиен център на Балканите.

 

Нов, по-изгоден за страната ни договор с "Газпром" за доставка на природен газ е поискала България от Русия преди около седмица. Това съобщи днес Петър Димитров. Смятате ли, че това може да се случи, предвид факта, че нашият договор изтича в края на 2010 и руснаците май не са много склонни да променяме клаузите?

 

Сега, аз като че ли ще се опитам да се въздържа да взема отношение относно договорите, тъй като това е работа на изпълнителната власт. Ние, парламентът, сме им дали достатъчно възможности и основания да защитят интересите на страната ни. А доколко ще успеят, може да дадем, така, оценка, след като вече видим реалност от договорите. Но смятам, че сега изпълнителната власт прави всичко възможно да защити интересите на страната.

   

Така ще ми отговорите, няма да кажете дали вярвате, че наистина ще има промени.

 

Може би прозвуча много политически, без достатъчно аргументи, но аз съм убеден, че ако всички тези неща във връзка с договора, всички искания на България бяха еднозначно приемливи, сигурно тогава изпълнителната власт щеше да бъде

обвинена в това, че е продала интересите на държавата. Това, че руската страна все още не приема онези претенции на България, за мен означава, че преговорите вървят и Русия, и България защитават интересите си. И съм убеден, че ще се постигне един договор, който ще е, така, балансиран и, така, изгоден и за двете страни.

 

Добре, всички говорят за комплект от мерки, за да не се повтори газовата криза от януари тази година, каза го днес и министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, който е в София. Какви трябва да са тези мерки? Смятате ли, че наистина на този форум, който е в София, тези мерки, освен че ще бъдат набелязани, ще бъдат и изпълнявани?

 

Аз като че ли се опасявам, че ако на хората очакванията от този форум е точно това, което вие ме питате сега, ще се разминем с очакванията си. Ние през последните години като че ли малко изостанахме с определени проекти, за да имаме днес различни източници на доставчици и на. . . и на каквото искате, и на страни, добиващи газ. Сега поне не би трябвало да пропуснем повече време и възможности да не го направим.

   

Очаква се форумът да завърши с един общ документ, който да е изработен заедно с Европейската комисия. Каква ще е тежестта на този документ?

 

Както знаете, ние сме от парламента само наблюдатели и нямахме достъп до този документ и няма да мога да коментирам съдържанието на документа. Но като стане факт, вече може да взема отношение и по тази декларация.

 

   

И да ви попитам, чуха се днес призиви, че България може всяка година да организира такъв форум, говоря за изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева, която предложи този енергиен форум да бъде всяка година, да бъде ежегоден. Способна ли е България всяка година наистина да организира с такива мащаби подобен форум?

 

Аз мисля, че г-жа Галина Тошева е имала предвид може би бизнес енергийния форум, който беше, а не този форум на президентите.

 

Дори и за него, дори и за него.

   

Разбира се, такива форуми България не ги осъществява за пръв път и не само по тази тема. Ако стане една традиция, според мен няма да е излишно.