Антон Станков: Съдилищата „Антимафия” могат да са бърза писта за решаване на делата
Антон Станков: Съдилищата „Антимафия” могат да са бърза писта за решаване на делата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Антон Станков: Съдиите и прокурорите в специализираните съдилища не могат да бъдат проверявани
28570
Антон Станков: Съдиите и прокурорите в специализираните съдилища не могат да бъдат проверявани
  • Антон Станков: Съдиите и прокурорите в специализираните съдилища не могат да бъдат проверявани

Идеята в България да бъдат създадени специализирани съдилища и прокуратури „Антимафия", които да гледат делата за организираната престъпност и корупцията, вече добива все по-голяма конкретика, след като беше обявена официално и от вътрешния министър Цветан Цветанов. В понеделник, когато е организирана и дискусия по темата, се очаква да стане ясно докъде са готови и законодателните промени, които ще направят възможен „специализирания съд".

„Идеята да се създаде една бърза писта за решаването на тези дела е добра - около 150 са тези дела в Софийски градски съд годишно", каза в интервю за Дарик министърът на правосъдието в кабинета Сакскобургготски Антон Станков. Според него обаче не трябва да се допуска нарушаване на Конституцията - съдиите в този съд трябва да се проверяват по същия ред, по който се избират останалите, а делата трябвало да вървят по реда на НПК. Ако се въведат специални проверки на магистратите в този съд, както обяви вчера в интервю за Дарик вътрешният министър Цветанов, това би противоречало на основния закон, категоричен е Антон Станков.

Ето какво още каза той в интервю за Дарик.

Към момента тези дела в основната си част се гледат от Софийския градски съд. Този съд е доста голям като състав и в същото време поради другата натовареност не успява да се справи достатъчно бързо и ефективно с този вид престъпност, поради което аз мисля, че идеята е добра. Създаването на една отделна бърза писта за дела, които касаят организираната престъпна група и престъпления, извършени от депутати, магистрати, кметове, областни управители, биха могли да бъдат решавани много по-бързо, когато бъдат гледани от този специализиран съд.

90 процента от тези дела се гледат в Софийския градски съд, колко дела годишно са това, защото анонсът на вътрешния министър Цветанов е, че до една година би могъл да бъде срокът от старта на делото до присъдата?

Към момента, доколкото аз съм информиран, това са около 150-160 дела годишно за Софийския градски съд. Делата биха могли да приключват и в много по-кратък срок от една година, ако бъдат гледани по този ред, по който се предвижда. Когато един съдебен състав започне разглеждането на едно дело, той да го гледа до неговото приключване. Интересен момент е обявяването на присъдата да бъде заедно с мотивите. Това мисля, че много ще ускори процедурата.

Появиха се съмнения, че в подобен специализиран съд ще бъдат назначени правилните съдии, които ще сбъдват очакванията на МВР за осъдителни присъди. Виждате ли такава реална опасност?

Нека да припомня какво пише в Конституцията. Там пише, че не могат да се създават извънредни съдилища, т.е. съдилища, които процедират извън установения ред. Това означава, че специализираните съдилища трябва да работят по същия Наказателно-процесуален кодекс, който е утвърден и за всички съдилища. Съответно и съдиите, които ще работят в него, трябва да бъдат избрани по реда, по който са избрани всички други съдии в България.

Заговори се, че те ще бъдат проверявани по особен ред от службите?

Ако това се случи, мисля, че ще се стигне до нарушение на Конституцията.

В интервю за Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че съдиите и прокурорите в този нов съд ще се проверяват от ДАНС, МВР и НАП.

Редът трябва да бъде същият, който е за всеки един друг съдия.

Това означава сгради, администрация, в условията на криза оправдано ли е всичко това?

Мисля, че е оправдано. Знаете, че сме получили подобна препоръка от предишни доклади на ЕК, а също и че по силата на Лисабонския договор ще бъдат въведени общи правила за всички държави членки на ЕС - при санкционирането на престъпност, касаеща организирана престъпност, злоупотреба с европейски фондове. Така или иначе този специализиран съд ще може да отговори и на изискванията на Лисабонския договор. Безспорно е скъпо начинание, но мисля, че би оправдало средствата.

Говори се дори за по-скъпо заплащане на тези съдии и прокурори, които ще работят по тези дела?

Ако има специални правила за избора, това ще е в нарушение на Конституцията. Но по-високото заплащане мисля, че е добър стимул за професионалисти. Бих подкрепил подобна стъпка.

Има ли опасност подобна нова структура да се окаже в противоречие с основния закон? От левицата вече се заканиха, че ще сезират Конституционния съд, ако се върви към приемането на една подобна структура.

Мисля, че българският език е доста ясен в случая. Извънреден съд означава съд извън реда. Ако по някакъв начин се предвидят други правила, извън общите, да, тогава ще говорим за противоконституционност, но ако се говори за специализация на един съд в рамките на действащите закони, мисля, че няма да има проблем.

Дали ще успеят управляващите да разсеят съмненията, че съдии и прокурори в подобна структура няма да изпълняват политически поръчки на властта?

Нека да го кажем на прав текст и открито. Притесненията са от това дали ще бъде спазван законът или не. Напоследък сме свидетели, че органите на МВР, включително и прокуратурата, гледат малко по-повърхностно на закона. Да го кажем по по-мек начин. Спазването на закона е приоритет и притесненията по създаването на този специализиран съд са точно в тази посока - ще бъде ли спазван законът. Ние сме свидетели, че при сега действащата структура на съдилищата в определени случаи законът не се спазва. Виждаме как МВР прожектира записи от арести, което, според мен, едва ли е със съгласие на лицата, които са арестувани, т.е. нарушава се конституционно тяхното право. МВР използва сила при арестите, което е в разрез със закона за МВР. И още примери могат да се дадат. Създаването на новия съд не отменя другия по-голям въпрос - ще се спазва ли законът?

Хората обвързват двата казуса и за това коментарите вървят в посока търсим правилния съд, който да осъди хората, които ние залавяме.

Надявам се да не е така, макар че тази опасност съществува. Още веднъж ще го повторя. Ако бъдат създадени специални правила за подбор или някакви специални процедурни правила за този съд, тогава той наистина излиза извън реда и може да бъде третиран като извънреден, което ще бъде извън реда, установен в Конституцията. Идеята е добра. Това е една бърза писта да приключват определен кръг дела, които наистина са от голям обществен интерес.

Ако вас като съдия ви поканят в една такава структура, вие с чиста съвест и без притеснение бихте ли се включили в работата на тази структура?

Аз съм се доказал като съдия и не бих участвал в поръчков съд и поръчков процес, където и да е бил той. Моят избор съм си го направил. През 2007-а година напуснах съдената система, засега не намирам причина да се връщам в нея. Иначе съм с голямо уважение и любов - тази професия ме е създала. Надявам се и съм убеден, че такива неща като поръчково правосъдие в България са по-скоро изключение, а не правило.