Андрей Иванов: Актуализация на бюджета на София също ще има
Андрей Иванов: Актуализация на бюджета на София също ще има / снимка: БГНЕС
Андрей Иванов: Актуализация на бюджета на София също ще има
31251
Андрей Иванов: Актуализация на бюджета на София също ще има
  • Андрей Иванов: Актуализация на бюджета на София също ще има

Новият лидер на ГЕРБ в София, той е и председател на Столичния общински съвет - Андрей Иванов в предаването "Седмицата" на Дарик.

Всъщност процедурата по избора ви ще завърши другата седмица, нали?

Не, процедурата ми по избора завърши.

Завърши ли?

Да, онзи ден.

Вече сте потвърден лидер на софийския ГЕРБ.

Точно така.

Какво трябва да се промени в софийската организация, която оглавявате?

Вижте, на мен ще ми трябва известно време, за да мога да отговоря на този въпрос, тъй като въпреки факта, че в последните две години и половина животът ми е тясно свързан със София, той все пак е свързан с проблемите на града. Проблемите на партийната организация са проблеми, с които съм в течение като член на ГЕРБ от това време и като участник в партийния живот на Политическа партия ГЕРБ в София. Но такъв близък поглед, какъвто изисква отговорът на вашия въпрос, аз в момента нямам. Знам, разбира се, като редови член на организацията, софийската, че винаги в София е имало проблем, свързан с това партийният живот да бъде малко по-единен. Имаше един момент в София, в който се получи едно разделение между общинските съветници, които са все пак част от политическия живот и политическия състав на софийската организация, и организацията като цяло. Това се получи поради това, че ние всъщност бяхме прекалено ангажирани първите две години и половина с проблемите на града, малко се отдалечихме от партийния живот и това безспорно даде своето отражение върху нашата обща работа. Това, което е уникалното в момента и на мен ми се струва, че ни очаква един добър период в развитието и работата на столичната организация, това е, че всъщност в момента този пропуск се компенсира. Така или иначе с моето поемане на организацията в София се запълва тази празнина, която имаше по една или друга причина в работата на софийската организация. Тя ще бъде ликвидирана и вече този потенциал, насочен, обединен и насочен в една посока, ще даде един нов начин на работа в София, в това съм убеден.

Интересен е вашият поглед към това, което стана с предшественика ви Лъчезар Иванов, който беше принуден да си тръгне като лидер на софийския ГЕРБ.

Вижте, аз искам да направя една уговорка, която категорично трябва да я направим. Ние наистина трябва да разделим проблемите на г-н Иванов от проблемите на организацията, защото ние не можем да наслагваме тези проблеми, които се получиха с г-н Иванов, аз даже не искам да ги коментирам, тъй като би трябвало по-скоро той да коментира и причините, поради които това се допусна, и неговата реакция, но ние по този начин не бива да омаловажаваме работата на целия този състав от членове на ГЕРБ в София, от симпатизанти, хора, които са свършили много работа в последните 3 години от живота на организацията в София. Вземете например това, че ние имаме една перфектна организация за провеждане на избори, и това се доказва от последните 5 избора в страната и в София, и това е заслуга на тези хора, които са членове на тази организация в София. Така че ние няма как това да го омаловажаваме и това, че се получи този проблем с г-н Иванов, би трябвало може би да приемем една велика мисъл на един наистина истински българин, че когато се печели, печелят всички, когато се губи, човек трябва да се научи, че губи само той.

Къде бърка ГЕРБ според вас? Справедливи ли са упреците в несъгласуваност на позициите, честата им промяна, лобизъм, волен или неволен, на хора на високи позиции?

Мога да дам пример от моята собствена история като председател на общинския съвет и от работата на общинския съвет. Политическа партия ГЕРБ е нова партия. Съответно хората, които са активни в тази партия, нямат този опит, който имат нашите политически опоненти. Честно ще си призная, че около половин година, може би дори и повече, в Столичния общински съвет ние не знаехме къде се намираме, общинските съветници на ГЕРБ, група, която беше в мнозинство, и независимо от това всъщност имаше проблеми в началото с проблемите, които трябва да се решават от гледна точка на града. Същото според мен в момента се получава и в парламента. Всичкото това, за което вие говорите, за мен е по-скоро резултат от неопитност, а не от зла умисъл или бих казал и това, което се налага като терминология, че е лобизъм, защото аз смятам, че един закон е лобистки тогава, когато стане закон. Ние към момента нямаме приет лобистки закон. Вярно, че има грешки, но те се хващат навреме и типично за ГЕРБ тези грешки се признават овреме и те се ликвидират.

Това с времето ли виждате да се оправи от гледна точка на вашия опит, или вие имате някаква специална... четох статии за вас, където изтъкват това, че като председател на общинския съвет сте успял да направите точно това - да обедините хората в групата на управляващите и те да почнат да работят добре.

Аз мисля, че това е въпрос наистина и на време, и предимно, тъй като колегите, които са в парламента, също са колеги, за които това е ново амплоа. На тях им трябва време да свикнат с начина, по който се работи, с тези опасности, които се получават, когато не се доогледат нещата, както трябва, защото наистина смятам, че това е въпрос на неопитност към момента, и цяло щастие е това, че премиерът е на място и той успява да прецени нещата тогава, когато всъщност вече не е късно.

Има ли София пари да приключи нормално годината? Ще трябва ли да се актуализира и местният бюджет като националния?  

Местният бюджет по закон се актуализира винаги след актуализация на националния, така че същата актуализация и на бюджета на София ще има, и то ще бъде на тази сесия, която предстои в четвъртък.

Там какво ще промените?

Това, което ни налагат всъщност промените, които са взети в закона за бюджета на държавата, също ще бъдат отразени в бюджета на София, но това, което искам да кажа и да уверя софиянци, че независимо от факта, че и София не може да остане встрани от тази голяма икономическа и финансова криза, аз смятам, че ние в момента успяваме да поддържаме града приветлив за живеене. Успяваме да продължаваме тези инвестиционни намерения, които сме започнали. Разбира се, кризата се отразява на това, че сме малко по-внимателни в това, което тепърва ще правим поради липсата на финансови средства, но независимо от това смятам, че София в момента е по-чиста, виждате, че са започнати изключително много инфраструктурни промени, които след година, две или три ще решат голяма част от проблемите на трафика на София, това е метрото. Започваме да правим в момента седем надлеза за разминаване на движението по кръстовищата на София. Това са части от ежедневието. Трябва да се има предвид...

Тези седем надлеза, кой ще е първият и колко време ще се прави един?

Ами, различно. Те са с различна степен на сложност. Зависи от кръстовището, зависи от това колко ще бъде затруднена тяхната работа...

Кой ще е пилотният?

Ами, нямаме в момента концепция за това с кой ще започнем, но това са подлезите на телевизионната кула, алея "Яворов" и...

Там стават големи задръствания.

Големи задръствания стават. Подлеза, не подлеза, ами кръстовището, извинявайте, неправилно се изразих, кръстовището при Военна академия, в което също...

Как ще правите... с тунели ли, както е примерно в Брюксел, или с отгоре, с надлези?

Класическото разминаване, което се получава на две нива...

С тунели.

Дали ще бъде надлез или тунел, зависи от съответното кръстовище.

И колко време се прави такова нещо, от вашия опит, който сте проучил, за колко време?

Ами, аз мисля, че в рамките на година, година и нещо трябва да завършим тези....

Тоест, ако сега почне, до изборите догодина може да се открие тунелът примерно при телевизионна кула?

Някой от тях по всяка вероятност може би ще се открие.

И вие виждате...

И аз предварително искам да се извиня на софиянци, че тези проекти ще затруднят, разбира се, движението...

За една година.

...но пък това, което трябва да изтърпим, е в името на развитието на града в една по-добра посока.

Първия го виждате вие при телевизионната кула?

Не, не бих казал, той ще бъде един от трудните. Аз не съм...

А кой ще е?

...подготвен да ви отговоря в момента на този въпрос за съжаление, така че...

Но седем ще бъдат за един сравнително кратък период.

Почти едновременно, защото имаме осигурено финансиране за тях. Така че, всъщност имаме проекти и имаме завършили конкурси.

Парите общински ли са?

Парите са със заеми.

Заеми.

От европейска банка, но това са пари, които се взимат при изключително изгодни условия, те са дълговременни във времето, така че нямаме притеснения за това, че всъщност взимаме кредит, за да можем да подобрим инфраструктурата на София.

Избегнахте въпроса какво ще срежете другата седмица заради общото намаление на парите в държавата, с промяната в бюджета, която ще правите. Кои разходи ще трябва да паднат? По-значимите?

Най-вероятно ще ни се наложи известно ограничение в областта на здравеопазването, тъй като там и в държавния бюджет се налагат ограничения. Но това не вярвам да се отрази на обслужването на хората, защото София има една добре развита държавна система.

Какво е към града в здравеопазването, което се издържа...

София има шест болници, тридесет и... трудно ми е да кажа в момента, но примерно тридесет и няколко бивши поликлиники, т.нар. ДКЦ-та, по-голямата част от които функционират изключително добре и обслужват гражданите. Така че това си е на...

Там има ли накъде да им намалите парите, защото със сигурност ще протестират. Не ви ли е страх от протестите?

По-голямата част от ДКЦ-тата всъщност успяват на базата на дейността, която извършват, да си осигуряват финансиране на тяхната дейност. По-скоро едно такова съкращение би се отразило повече на болниците. Но аз се надявам, че и държавата ще намери решение на този проблем и той няма да се задълбочи, а напротив, ще отиде към решаване. Вярвам в способностите на г-жа Борисова в това отношение. Тя ще помогне.

За министъра говорите?

За министъра.

Искате ли промяната, за която настояваше и Бойко Борисов като кмет - повече от парите от данъци на софиянци да остават в София, поне половината?

Вижте, в момента...

За догодина говорим.

...да, за съжаление пак трябва да се върнем на това, което казахме преди малко, че тази икономическа и финансова криза не позволява на правителството да направи това, което всъщност ние искахме от предишното правителство. В същото време на София се помага изключително много от страна на правителството в тези инфраструктурни проекти, за които говорим. То не е пряко подпомагане с финансови средства, но заводът за боклук - той не може да стане без правителството и не случайно той става чак сега, а не при предишното правителство. Метрото - също се подпомага изключително много от правителството. Околовръстното шосе на София, което е страхотен проблем за софиянци, и неговото завършване в целият му обем от Бъкстон...

Кога ще стане?

Това мисля, че започва следващата година и най-вероятно 2012 г. ще приключи...

Ще има пълен кръг около София или само южната дъга?

Не, говоря за южната дъга, и то този участък между "Бъкстон" и "Младост", който всъщност е най-важният, за да може да дублира част от тангентите...

Който е в полите на Витоша.

...да, на града.

Кога ще е готово ларгото между Министерския съвет и президентството?

Там, знаете, че се работи...

Античната улица, по която се разхождахме...

... там непрекъснато се попада на нови и нови археологически находки, които изискват време за тяхното изследване, изясняване, взимане на решение какво ще се прави с тях, така че трудно ми е да кажа кога ще се завърши, но факт е, че се работи и това наистина ще стане една от хубавите и добре, и представителни части също за нашия град.

Ние горе-долу за какви перспективи говорим? Аз не очаквам да кажете кой месец ще стане, ама все пак - тази година, следващата, по-следващата?

По-следващата година най-вероятно...

Чак 2012 г.

... тъй като то е обвързано и със строителството и на метрото, което трябва да завърши този метродиаметър 2012 г., тъй като част от всъщност ларгото, за което говорим, е и тази голяма станция на метрото, която се получава при ЦУМ.

Какво стана с топлофикацията в София? Вие бяхте на позицията, че София си иска обратно дяловете, които държавата й взе, но не иска дълговете.

Аз, ако си спомняте, преди години... Това се опитахме да го направим, разбира се, само че ние като добри стопани на града ние се опитахме, разбира се, да поставим това условие на правителството, но сами разбирате, че в тези условия, в които се намираме, това трудно може да стане.

Т.е. София ще си вземе "Топлофикация" с дълговете.

Ние ще си вземем "Топлофикация" с дълговете, но пък за сметка на това ние взимаме цялата "Топлофикация". Преди това държавата ни взе малко повече от половината, знаете...

А вие за какво я взимате, защото мнозина ще кажат, тя е толкова зле, че е по-добре да не я взимате. Ще я приватизирате ли?

Ами, тя е зле, но в крайна сметка, аз няколко пъти имах възможността да кажа, че ние сме хората, които сме отговорни за това градът да функционира добре и софиянци да живеят добре, и не можем да бягаме от тези отговорности. Една от тези отговорности е топлофикацията и всъщност тази услуга, която се предоставя на населението. Така че София си е отговорна за "Топлофикация". Има, разбира се, различни идеи за това какво ще се случи с нея, но аз смятам, че ние като стопани на града сме длъжни да отговаряме за дейностите, свързани с чистота, топлофикация и редица други общественозначими функции на града.

В предизборната кампания миналата година Йорданка Фандъкова говореше за собствено общинско дружество за чистенето на София. За това пари ще има ли? Как е по-евтино да се чисти - да си имаш сам персонала и техниката или да наемаш някой външен.

Вие знаете, че в София е било така, в смисъл чистенето на София е било общинско предприятие изцяло. По-скоро бих казал, че смесеният вариант е най-добрият за града. Има една представителна част на София, която е центърът и тя е част на града, която е свързана с функциите й на столица, и за тази част на града би трябвало да могат да се отделят такива средства, каквито е необходимо, за да е тя чиста и представителна.

Т.е. вие предлагате центърът да се чисти от общински служители?

Точно така, ние не можем в момента на фирма, с която имаме сключен договор, да даваме произволни пари. Докато, ако центърът се чисти от общинска фирма, ние там можем да предоставим такива средства, каквито са необходими, за да може центърът да бъде наистина такъв, какъвто трябва.

Нали знаете веднага упреците, които ще дойдат от всички квартали. Ще кажат - а, значи за тия в центъра ще има пари повече, пък за нас в "Люлин" няма...

Аз съм убеден, че ще бъде така, но все пак ние трябва да проявяваме разбиране за това, че в крайна сметка София е столица и тя си има представителни функции. Няма как да не се получава донякъде това разделение между тази, която е представителната част на София, и останалата във връзка именно с това. Ние няма как ..., делегации, които пристигат и всички посетители, туристите, които в крайна сметка си изграждат представата за града и за държавата от това, което виждат в центъра на София. Така че това е нормално.

Това виждате ли го още следващата година, със следващия бюджет да се намерят пари за...

Не, ние в момента сме в процедура на избиране на партньори за чистенето на София, която е 4-годишна, и ако това се случи, то ще се случи след изтичането на този 4-годишен период.

Ще работят ли кръчми в жилищни сгради след 22.00 часа?

Те и в момента не би трябвало да работят и ако някъде работят би трябвало...

Е, какво стана с тази наредба за обществения ред?

... ние някъде не си вършим работата и това означава, че... Вижте, имаме един голям проблем в София и аз призовавам...

Не, само искам да изясня първо проблема. Нали имаше наредба за общественият ред, която вие...

Имаме.

... приехте с изрична забрана. Тя беше отменена по искане точно на собственици на такива заведения в началото на тази година. Вие обжалвахте, доколкото си спомням, тази отмяна на ВАС и аз знам дотам. Какво стана после?

За съжаление и аз в момента не мога да си спомня за това. За да не ви подведа, няма да взема отношение по въпроса докъде е стигнала тази наредба. Но аз смятам, че ние и в момента имаме лостове да помогнем на хората в това отношение. Разбира се, съвместно с МВР, тъй като ние имаме различни права в това отношение, но все пак правата. . .

Имате предвид, ако не е с наредба, през правилата по принцип за обществен ред.

За обществен ред, точно така, да.

Ще ги затваряте след 22.30 часа.

Аз даже бих казал, че в нашето общество все още има една слабост. Някак си ние не сме свикнали да се оплакваме много. Ние някак си решаваме проблемите самостоятелно, всеки се оправя сам за себе си. Хората трябва да свикнат да се оплакват, за да може пък ние да получаваме обратната информация и да взимаме мерки.