/ БГНЕС
Започва последният етап от археологическата работа на гробницата до разградското село Свещари. Ще бъдат реставрирани архитектурните елементи, както и чертежът върху външната й стена, ще се направи и ново осветление.

БГНЕС

Гробницата край Свещари е открита през 1982 г., а три години по-късно е включена в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

Гробницата е от края на 4-ти, началото на 3 в. пр. Хр. Тя е отворена за посетители през 2000 г., но нейните важни архитектурни детайли ще бъдат показани едва сега.

БГНЕС

Много от тях доказват задълбочените астрономически познания на гетите, обясни ръководителят на проекта проф. Диана Гергова и даде пример с това, че оста на Свещарската гробница е ориентирана по посока на зимното слънцестоене.

Рисуваната декорация в Свещарската гробница изобразява конник с двама оръженосци отзад, а пред него богиня със златен венец в ръце. Кой е конникът, обяснява първият изследовател на гробницата проф. Мария Чичикова.

БГНЕС

"Имаме всички данни да смятаме, че е цар, защото има зад ухото си рог на бик. А след Александър Македонски, който носи на монетите си рог на овен, започват тракийските царе също да носят рог зад ушите си", обясни Чичикова.

Проектът се финансира от американския Посланически фонд за опазване на културното наследство и фондация Credo bonum. Стойността му е около 180 хил. долара и трябва да приключи след една година.