Вълчев: Нужни са правила за разпределяне на държавната субсидия между вузовете
Вълчев: Нужни са правила за разпределяне на държавната субсидия между вузовете / снимка: Sofia Photo Agency

Ако от следващата академична година се въведе университетите да приемат студенти до капацитета, който им дава институционалната акредитация и висшите училища сами определят таксите си за обучение, това ще доведе до увеличаване на приходите на висшите училища, ще създаде условия за конкуренция между тях и ще се реши въпросът с таксите за чуждите студенти. Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на дискусия в Софийския университет за основните идеи на МОН за развитие на висшето образование.

По думите му сред очакваните резултати ще бъде и намаляване на натиска за постоянно откриване на нови висши училища. Министър Вълчев посочи, че има достатъчно време за обсъждане на въпроса с избирането и освобождаването на ректор. Според просветния министър трябва да се създаде длъжността "помощник-ректор по административните и финансови въпроси" към ректорите на университетите.

Министър Вълчев отбеляза, че трябва да има ясни правила за разпределяне на държавната субсидия между висшите училища. Сред критериите са - реализацията на студентите, оценката от акредитацията на висшите училища, реализираният им прием и капацитет, съотношението преподаватели-студенти, наличието на програми и курсове на чужди езици.

Очаква се още тази седмица парламентарната комисия по образование да обсъди какво ще стане с образователно-квалификационната степен "специалист по", тъй като такава степен няма в ЕС, съобщи министърът.

На дискусията присъстват директори на социологически агенции, университетски преподаватели, представители на бизнеса и на медиите.