Простреляният Върбанов замесен в убийството на ямболската адвокатка
Простреляният Върбанов замесен в убийството на ямболската адвокатка / netinfo

Простреляният във вторник Христо Върбанов, който е член на Мешерето – това е висшият ромски съвет, който раздава и правосъдие между фамилиите, е намесен и в скандалното дело за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Върбанов е бил специално поискан като свидетел от защитата на сега обвинените за това кърваво убийство Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев, и съдът е допуснал ромският бос да свидетелства.

Името на Христо Върбанов всъщност е било предмет на актуални питания на два пъти по време на парламентарния контрол на 38-то Народното събрание, когато премиер бе Иван Костов, а са отговаряли на въпросите бившите вътрешни министри – Богомил Бонев и Емануил Йорданов.

Ромският барон Христо Върбанов от Костинброд всъщност едва ли е познавал адвокатката Надежда Георгиева от Ямбол, за физически убиец на която вече двама свидетели по процеса посочиха бившия главен прокурор Никола Филчев. В делото обаче има протокол от негов разпит, в който той твърди, че убийството е поръчано от военния прокурор Николай Колев.

Кой знае защо, Върбанов е разпитван от военна прокуратура, която обикновено изпълняваше спецпоръчките на Филчев. Върбанов обаче не е сред свидетелите нито по време на разследването, нито пред съда. Защитата на сегашните подсъдими поиска от съда Христо Върбанов все пак да бъде разпитан, и съдът го допусна.

Не е определена дата, на която да се яви. Интересно е обаче защо го викат: те искат Върбанов да разкаже как е посочил Колев под натиска на Главна прокуратура. А тогавашната Главна прокуратура явно е имала с какво да го натисне и да му обещае, че ще прекрати някое дело срещу него.

През 2000 година и две години по-рано името на ромския барон е предмет на парламентарни питания в 38-то Народно събрание. Първото е от 30 октомври 1998 година, когато Цветелин Кънчев, тогава депутат, пита за него тогавашния вътрешен министър в кабинета “Костов” Богомил Бонев. Пред депутатите Цветелин Кънчев разказва как на 5 октомври 1998 година на спирката на софийското село Волуяк шестима униформени полицаи спират ромското семейство Стефка и Симеон Владови от Костинброд.

Отвличат ги, задържат ги с вързани очи в къща в къщата на Велин Андреев в елинпелинското село Григорево, пет дни ги бият жестоко с единствения въпрос къде е закопано златото им. На петия ден пускат жената, за да предаде на роднините си, че искат откуп от половин милион долара. Още същия ден братът на отвлечения подава жалба в НСБОП, откъдето ги инструктират да съберат колкото може повече пари и при обаждане да определят среща на похитителите. Когато това се случва и Станчо Владов информира оперативните работници, единият от тях заявява, че лично шефът на НСБОП ген. Кирил Радев е наредил акцията да се спре, и започнали да го уговарят да оттегли жалбата си.

Вътрешният министър Богомил Бонев признава, че Владов е бит жестоко и дори заплашван с убийство, и посочва от парламентарната трибуна извършителите, срещу които е образувано дело. Те са от другия ромски клан от Костинброд – Върбанови: босът на клана Христо Върбанов и още трима. Министър Бонев обаче не отговаря на най-важния въпрос: кой и защо е наредил да се спре акцията.

А Цветелин Кънчев, който посети в „Пирогов” простреляния Христо Върбанов, тогава го уличава от парламентарната трибуна. Посочва и още един интересен факт: през цялото време на отвличането там е присъствал и подполковник Манол Николов от Дирекцията на полицията, който е кръстник на един от задържаните роми от клана Върбанови. И е бил чут от братята на отвлечения да прави опити да въздейства на антимафиотите от НСБОП, защото това били техни, цигански работи.

Две години по-късно, на 6 октомври 2000 година, Георги Дилков – Лорда, по-късно адвокат на Цветелин Кънчев, в питане до следващия вътрешен министър от кабинета “Костов” Емануил Йорданов цитира жалба на Христо Върбанов срещу районния началник на полицията в Костинброд Георги Георгиев. В нея се цитират много сериозни факти: даване на оръжие на хора от ромски произход срещу комисионна, вземане на подкупи за прикриване на преписки, и драстичен сигнал от нещатен служител до въпросния полицейски шеф срещу депутат, който обвинява депутата и дори председателя на Народното събрание тогава Йордан Соколов в рекет и искане на огромна сума пари от Върбанов, за да се прикрият негови престъпления.

Министър Емануил Йорданов се измъква с думите, че не е знаел за случая, за да провери и да отговори. Лорда обаче допълва, че този сигнал неколкократно е стигал до предшественика му Богомил Бонев, а по него е викана в НСБОП и съпругата на Цветелин Кънчев.

Отвличанията между двете ромските фамилии за злато и откупи през 1997-98 година и отношенията с полицията, прокуратурата и депутатите явно са само малка, но твърде показателна част от биографията на простреляния вчера Христо Върбанов.