/ БГНЕС, архив
Опасност от поройни наводнения има във водосборите на редица реки на Централна и Западна България на 30 и 31 май, предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В Дунавския басейн от следобедните и вечерни часове на 30 и на 31 май в резултат на валежи повишения на речните нива ще има в целия басейн. Значителни ще са повишенията във водосборите на р. Осъм и р. Янтра (притока ѝ р. Росица). В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения вечерта на 30май и през нощта срещу 31 май във водосбора на р. Ерма, р. Искър (р. Владайска), р. Осъм (р. Черни Осъм, р. Ломя), р. Янтра (р. Росица).

До края на седмицата: Летни температури и слънце преди обяд, дъжд и гръмотевици следобед

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 29, 30 и 31 май ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. В резултат на валежи от нощта на 30 срещу 31 май ще започне повишение на речните нива във водосбора. По-значителни ще са те във водосборите на р. Владайска, р. Блато, р. Искрецка и р. Малък Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

От вечерните часове на 30 и на 31 май ще започнат повишения във водосбора на река Янтра, като по-съществени ще бъдат те във водосбора на р. Росица. В Източнобеломорския басейн по-значителни ще са повишенията през нощта на 30 срещу 31 май и сутрешните часове на 31 май в горните части от водосбора на р. Тунджа (над яз. Копринка), в притоците на р. Марица в средното й течение (р. Стряма, Рахманлийска, р. Първенецка и р. Чепеларска). В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения вечерта на 30 май и през нощта срещу 31 май в горното течение на р. Тунджа (над яз. Копринка), във водосбора на р. Марица.

От следобедните и вечерни часове на 30 и на 31 май, в резултат на валежи се очакват повишения на речните нива главно във водосбора на р. Струма. По-значителни повишения са възможни през нощта на 30 срещу 31 май и сутрешните часове на 31 май в горните части от водосбора на р. Струма и притоците й р. Конска, р. Светля, р. Явор и р. Треклянска. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение. Първомай и в притоците ѝ р. Стряма и р. Рахманлийска).