/ Thinkstock/Getty Images
За периодична липса на инсулин, наблюдавана в края на всеки месец и в началото на следващия, сигнализираха Дарик пациенти с диабет. Флакони от въпросния хормон не могат да бъдат намерени в аптеките в определени дни и пациентите са принудени да си помагат взаимно, разменяйки си инсулин.

Криза с инсулина у нас, диабетици търсят с месеци жизненоважното лекарство

Въпреки че официално проблем с количествата няма, диабетиците подозират реекспорт на инсулин или от страна на самите аптеки, или нещо по-странно – реекспорт от страна на пациенти. Противоречиво е мнението на пациентските организации по отношение на това откога датира проблемът и налице ли е изобщо такъв към момента. Според здравната каса липса на инсулин няма. Факт обаче, че тази седмица пациент, навярно не един, се затрудни в търсенето на ампула, макар и в центъра на София.

Диабетът - лично предизвикателство за пациента

Мариана Александрова от сдружение „Диабет и предиабет” не е изненадана от случилото се. "Проблемът е от 3 години. Просто се борим за всеки човек. В Русе нямаха три седмици инсулин. Хората си пращат инсулин от София до Бургас, от Русе до Дупница, от Ихтиман до Пазарджик. И това се праща без температурен режим, т.е. инсулинът може да се развали", коментира тя.

Без да има доказателства за това, Христофор Маринчев, който представлява Българския диабетен алианс, има няколко теории по въпроса защо се стига до липса на инсулин, когато официално такава няма.

"Аптеката си калкулира пациентите с количествата, които са и в края на месеца и казва "Ето Христофор Маринчев 10 флакона взима, Иван Петров - 5 флакона, Атанаска - 8 флакона. Значи на мен другия месец ми трябват 38 флакона, примерно. Поръчвам толкова". Обаче този месец и Митко е решил от тази аптека да си вземе. Взима 5 или 6 флакона  и моментално има недостиг, защото не са го смятали", обясни Маринчев.

Пациентите остават без жизненоважни лекарства заради паралелния износ на продукти

Той посочи и друг вариант. "Някоя аптека да си е направила реекспорт. Пациентите, които отиват в тази аптека, изведнъж нямат инсулин. Започват да търсят по други аптеки. Да, ама всяка като си е направила сметката, като се появят нови хора там, той започва да изчезва", каза Маринчев.

Краят на ежедневните инжекции инсулин за диабетиците наближава

Според него ситуацията в София не е толкова страшна, обаче по селата проблемът е значителен. Други пациенти ни разкриха още една практика. Със съдействието на лекар диабетик взима повече от необходимото му количество инсулин. Разликата се изнасяна зад граница, където цената на препарата е драстично по-висока.