Отпадат протоколите за получаване на човешки инсулини за болните от диабет
Отпадат протоколите за получаване на човешки инсулини за болните от диабет / снимка: sxc.hu
Отпадат протоколите за получаване на човешки инсулини за болните от диабет
67067
Отпадат протоколите за получаване на човешки инсулини за болните от диабет
  • Отпадат протоколите за получаване на човешки инсулини за болните от диабет

Около 80 000 диабетици у нас, които се нуждаят от човешки инсулин, вече ще може да получават медикаментите си без протоколи. Това стана ясно след решение на Здравната каса, в което се предвижда от този месец аптеките, които работят с финансовата институция, да изпълняват рецепти без да изискват от пациентите протоколи. От Българската асоциация по диабет поясниха пред Дарик, че приветстват инициативата на Здравната каса, тъй като по този начин се облекчавала бюрокрацията. Подобни протоколи за издаване на този медикамент били напълно излишни, тъй като за пациентите, нуждаещи се от човешки инсулин, и без друго нямало алтернативно лечение.

В България пациентите, диагностицирани с диабет, са около 500 000, а при други 300 000 диабетът още не е открит, поясни пред Дарик председателят на пациентската организация Адриан Стоев. Около 80 000 от тях се нуждаят от човешки инсулин.

„По принцип процедурата с издаването на протоколи на всеки шест месеца много затруднява всички пациенти. От една страна, това е хубаво, че трябва да минава ендокринолог на всеки шест месеца един диабетик, за да му се издаде такъв протокол и за децата това е добре, но за възрастните хора не е необходимо това постоянно затрудняване и разкарване по бюрократичен път. От тази гледна точка приветстваме инициативата на касата за облекчаване на тази бюрокрация и издаването на човешките инсулини без протокол, защото те няма на какво друго лечение да бъдат, освен на това", обясни Стоев.

Други 20 000 от диабетиците обаче се нуждаят от така наречения аналогов инсулин, допълни Стоев.

„Там остават протоколите. Постигнахме лятото споразумение с Касата, че при по-облекчени условия ще се издават и тези инсулини - аналоговите, защото бяха много тежки критериите и чак когато човек вече е много зле, тогава можеше да му се отпуска едно добро лечение", уточни още шефът на пациентската организация.

Не е ясно обаче кога тези облекчения също ще влязат в сила, поясни още Стоев. От асоциацията са постигнали споразумение с касата и за повече тест ленти за болните на интензивна инсулинова терапия и тук също се очаква решение на финансовата институция. Липсата на ленти за самоконтрол според председателя на пациентската организация е една от причините 75 % от диабетиците у нас да са с лош метаболитен контрол, което означава, че получават усложнения. При едно добро лечение, това не би трябвало да бъде така, допълни Адриан Стоев.