Македонски младежи поругаха българското знаме
Македонски младежи поругаха българското знаме / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Снимка с трима младежи, които се гаврят с българското знаме, е публикувана във фейсбук, в профила "Македонија се сака!". Това съобщи агенция "Фокус" след сигнал на потребител в социалната мрежа.

Надписът под снимката гласи - "Комити Скопие и отнети български знамена", а датата е 12 януари 2014 г. Отдолу авторите призовават снимката да се споделя заради "храбростта на комитите".

Като гледам снимката, публикувана в световната социална мрежа, според мен е доста стара, каза зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, по повод на публикувана снимка. „Отдавна вече не може да се намери точно такъв модел шалче. Според мен това е футболна снимка, която в била след някакъв мач, защото при неделното посещение в Скопие за панихидата на Мара Бунева, никой не носеше такъв тип шалове и аз не видях подобно знаме. Най-вероятно снимката е правена, някъде около приятелските мачове през 2005 - 2006 г., които бяха между Република Македония и Република България", посочи Джамбазки.

Той заяви, че въпросната снимка е изключително груба и глупава провокация: „В никакъв случай ние, като общество и държава, не трябва да позволяваме тази провокация да минава без последици на държавно ниво, но не и редно да й се отговаря по подобен начин. На тези неграмотни момченца на снимката трябва да им бъде напомнено, че докато те си играят да се снимат, показвайки средни пръсти пред знамена, които най-вероятно са купили от някого, защото като ги гледам на какво приличат тези тримата, не могат да вземат знаме, от когото и да било, на около 200 км от Скопие има един стадион, на който играе отборът Шкендия, от Тетово. А този отбор винаги, когато има мачове със същия техен отбор „Вардар-Скопие" ги бие на футбол, а привържениците на Шкендия опердашват точно тези момченца, които си играят да се снимат в неприлични пози със знамето, в което са се клели дядовците им", каза още Джамбазки.

Снимката, на която се гаврят с българското знаме, е една изключително странна и тъжна история, която показва дълбоката неграмотност на тези момчета и показва какви тежки поражения може да нанесе югокомунизмът върху наследниците на българите в Македония, каза още зам.-председателят на ВМРО.

Звездата от Кутлеш е древен, слънчев символ, който е бил използван в много погребални обреди, по повод на това, че фейсбук групата, в която е публикувана снимката се нарича „Кутлеш (а не Вергина). „

Самите македонисти наричат своя символ, който те твърдят, че бил на саркофага на Филип, Звезда от Вергина, като Вергина е гръцкото име. Македонизмът, освен че не е политическа доктрина, а е въпрос на психология и психиатрия, на първо място е въпрос на дълбока и системна неграмотност и непросветност", заяви Джамбазки.

„Футболният македонизъм е братовчед на психиатричното състояние, което доведе наследника на Газафар Кан, пакистански мюсюлманин, и го произведе в наследник на Александър Македонски", заяви Джамбазки.

„Като гледам външния вид на тримата македонци, които се гаврят със знамето ни, според мен са хора, които трудно биха осъществили социален контакт със себеподобни, а недай си Боже, с лица от другия пол. Очевидно се забавляват на тъмно, в някакъв килер, и вероярно четвъртият от тази тъжна групичка снима", заяви Джамбазки.

По думите му комитите са доста комична групичка, дори и от футболна гледна точка, със субкултура на футболни хулигани.