Лабораториите у нас без акредитация по международни стандарти
Лабораториите у нас без акредитация по международни стандарти / netinfo
Българските медицински лаборатории нямат необходимата акредитация, която да удостовери, че работят в съответствие с международните стандарти. В момента екип на службата по акредитация на Германия обучава българските си колеги как да извършат този процес.

Към настоящия момент медицинските лаборатории в България се акредитират от експертен съвет, който е специализиран орган към Министерството на здравеопазването. Това се осъществява чрез наредба, която има по-скоро административен характер, защото акредитацията по нея не е валидна в страните от ЕС, коментира Иван Савов – член на Техническия комитет на Международния акредитационен съвет.

„В момента Европейския парламент гласува директивата за акредитация, тя вероятно ще влезе в сила през септември. Медицинските лаборатории трябва да реагират, за да запазят позициите си в този бизнес, който не е малък. По моя информация над 50 млн. евро са приходите от такива тестове”, обясни Савов

Първите пет или шест български медицински лаборатории скоро ще бъдат акредитирани в съответствие с изискванията на международния стандарт от германската служба. До две години се очаква да приключи процесът на признаване на правото на Българската служба по акредитация да извършва подобна дейност. Процесът на акредитация обикновено трае шест месеца и долният праг на цената, която трябва да плати лабораторията, е 10 000 евро. В момента в страната има 650 лаборатории.