Все още тече разследване, към момента нямаме информация то да е приключило. Виновните ще получат своите наказания. Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в коментар за инцидента между два влака на Централна гара в София, при който имаше пострадали пътници. Инцидентът стана във вторник. 

Няма челен сблъсък на влакове. Има влак в покой, който чака своето време да тръгне за съответната дестинация. Друг маневриращ влак, който подрежда композиция, не е успял да спре поради различни версии – дали му е прилошало на машиниста, дали нещо друго. Не е успял да спре на необходимата дистанция, разясни Гвоздейков. 

Той увери, че обществеността ще бъде информирана, когато излязат резултатите от проверката

Към момента ситуацията на гарата е спокойна, няма закъснения, каза още Гвоздейков. Той съобщи и за разработен нов план, който все още подлежи на анализи, заради продължаващите ремонти на гарата и затрудненията в движението на влаковете. 

Има европейски регламент за компенсация на пътниците. Ако има проблеми, се осигурява заместващ автобусен транспорт. Досега не сме оставили пътник без транспорт, подчерта Гвоздейков. 

Два екипа проверяват причините за сблъсъка на двата влака. Разследването се води и от следователи, и от екип на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт (НБРПВВЖТ). Всички отговорни за инцидента с влака ще понесат дисциплинарна отговорност при доказване на вината им, съобщиха от националния железопътен превозвач след инцидента. 

"Тече проверка, нещата са в твърде начален стадий", коментира инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Управителния съвет НБРПВВЖТ. 

Според данните, събрани до момента, на машиниста на маневрения локомотив му е прилошало. Пробата му за алкохол е отрицателна. 

След инцидента във вторник от Центъра за спешна медицинска помощ в София изпратиха шест линейки на мястото на инцидента. Оказана е помощ на всички пострадали, само един от тях е прекарал нощта в болница. От „Пирогов“, където той бе настанен, съобщиха, че пациентът се намира в стабилно състояние. 

Всички останали пострадали, транспортирани до различни лечебни заведения, са освободени след преглед и изследвания.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иван Лазаров/БТА