Очакваната продължителност на живота в Европа успя да се върне до нивото, което бе достигнала преди пандемията от коронавирус през 2020 г., а САЩ все още се опитват да си възстановят позициите, разказва Voice of America (VOA).

Новите данни показват, че продължителността на живота се е увеличила в повечето части на света, като Субсахарска Африка показва най-голямото увеличение през последните три десетилетия. 

Последните данни на Европейския съюз, публикувани този месец, показват, че средната продължителност на живота в ЕС през 2023 г. е била 81,5 години. Това е почти едногодишно увеличение спрямо 2022 г., когато пандемията от коронавирус бе вече към своя край.

В Европа се наблюдава наистина висока продължителност на живота в страни като Испания и Италия, Швеция, Норвегия, но все пак има страни, които изостават като Обединеното кралство, разказва още Voice of America (VOA).

Неотдавнашно проучване в списание Lancet показа, че в световен мащаб очакваната продължителност на живота се е увеличила с 6,2 години между 1990 г. и 2021 г. – като Източна Африка на юг от Сахара претърпява най-голямо увеличение от около 10,7 години.

„Мисля, че това е наистина добра новина и отразява големия непрекъснат напредък в целия свят по отношение на паданията и инфекциозните заболявания и детската смъртност, което прави голяма разлика в очакваната продължителност на живота, защото спестявате много години живот, ако спасяват животи в млада възраст.

Данните, публикувани през март, показват, че средната продължителност на живота в Съединените щати през 2022 г., най-новите налични данни, е била 77,5 години – все още с повече от година по-ниска от продължителността на живота преди пандемията. Данните за 2023 г. все още не са публикувани.

„Много държави се върнаха близо до очакваната продължителност на живота преди пандемията, но някои страни като САЩ все още не са се върнали към нивата, на които бяха през 2019 г. Друго нещо, което оказва голямо влияние, според нас в момента, е епидемията от затлъстяване, която започна да се разраства, особено в САЩ, в началото на 80-те години. И всъщност виждаме големи забавяния в подобренията от сърдечно-съдовите заболявания, които водят до голяма част от забавянето на продължителността на живота в страните с високи доходи.

Например в Монако – любим дом на богатите, най-високата продължителност на живота в света през 2023 г. е била почти 90 години, според данни на САЩ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)