/ БТА
Активизиралият се вулкан в югозападната част на Исландия продължи и днес да бълва пепел и лава за втори пореден ден, но се очаква вятърът да отнесе облаците от отровни газове далече от столицата Рейкявик, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти.

Според Исландската метеорологична служба изригването - петото от декември миналата година - е най-мощното в района, откакто вулканичните системи на полуостров Рейкянес се активизираха преди три години, след като бяха в покой в продължение на близо осем столетия.

В близкия град Гриндавик отново беше издадена заповед за евакуация, както и в популярната туристическа атракция Синята лагуна - геотермален спа център на открито.
 

Вулканичната дейност късно снощи отслабна, но остана стабилна през нощта, се казва в изявление на службата за гражданска защита. Не се съобщава за пострадали.

"Днес се очакват ветрове от запад и тогава замърсяването може да се разпространи на изток над Южна Исландия", уточни агенцията.

Според сензорите за фини прахови частици качеството на въздуха остава "много добро" в столицата и околностите ѝ, докато измервателна станция, разположена близо до изригването, показа, че нивото на замърсяване е "нездравословно за чувствителни хора".

Вчера изригналата лава се стичаше над основния път, водещ към Гриндавик, а снимки от местните медии показаха, че той е частично покрит от черна скална маса.



По данни на метеорологичната служба потоците от лава са достигнали и до дигите, изградени около Гриндавик, като са отклонили потока от разтопени скали на запад около града.

Районът около Гриндавик е част от вулканичната система Свартсенги. Вулканът изригна през февруари и март. Изригването на 8 февруари засегна тръбопровод и остави без отопление и топла вода хиляди хора, припомня Асошиейтед прес.

В Исландия, която се намира върху вулканична верига в Северния Атлантически океан, често има изригвания и властите имат опит в справянето с тях. Най-разрушително през последните години бе изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл през 2010 г., при което в атмосферата бяха изхвърлени огромни облаци пепел и това доведе до затваряне на въздушното пространство в големи части от Европа, отбелязва АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Симеон Томов/БТА