К. Пенчев: Не може наредба да регламентира платения избор на екип в болниците
К. Пенчев: Не може наредба да регламентира платения избор на екип в болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Плащането за услугата за избор на екип е незаконно, защото не може да се въведе с наредба, изрази мнение омбудсманът Константин Пенчев в предаването „Кой говори" на Дарик. Той смята, че текстът в наредбата трябва да бъде премахнат. Според него проблемът трябва да бъде решен законодателно, да има дебат да каже обществото мнението си и да се види дали се постига целта или не.

„Въпрос на воля и преценка е дали ще бъде с доплащане, с фондове ли, но нека е със закон, с едно сериозно обсъждане, а не „да спасяваме положението" с една наредба, която нищо не спасява, а напротив, въвежда рекет", категоричен е Пенчев.

Той допълни, че е имал разговор с министъра на здравеопазването Стефан Константинов и по думите му в хода на срещата е станало ясно, че един от най-сложните и неразрешими засега въпроси в здравеопазването и в здравната реформа е да има ли доплащане, какво да се доплаща, колко да се доплаща, как да се доплаща.

„В Министерството на здравеопазването са решили да го решат с промяна в един текст в една наредба. Тези промени са от януари 2011 г., което по моему не може да се случи. Първо, няма такава законова възможност. Законът не дава право на министъра на здравеопазването, специално за доплащането на основни медицински услуги, да се произнася с наредба и второ, не се решават проблемите, а се натрупват", отсече общественият защитник.

Омбудсманът е категоричен, че всеки пациент има право на най-доброто лечение. „Тук излиза един вид, че някои пациенти, които си плащат здравните осигуровки, ще получат по-недобро лечение, а най-доброто ще получат тези, които вадят пари кеш и си доплащат", изтъкна Константин Пенчев. Той изрази мнение, че ако има доплащане и такава е волята на управляващите, тя трябва да бъде въплътена в закон, да мине през парламента и да има дебат, а не да е в наредба, която се приема от Министерски съвет и докато обществото се запознае с нея, тя излиза в Държавен вестник и няма възможност за дебат.

Според омбудсмана възнагражденията на по-добрите специалисти са и въпрос на мениджърски подход в болниците, както и търсене на други възможности като той даде за пример частните здравни фондове, каквито вече има у нас.

Чуйте целия разговор с Константин Пенчев: