/ БГНЕС, архив
Общо 13 500 квестори ще следят днес за реда на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас, който започна в 8.00 ч. Квесторите ще са по двама в изпитна зала, а освен това ще има и по двама в коридорите, както и на входа на училищата, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Тази сутрин в 5.10 часа в МОН беше изтеглена 24-а тема, по която интерпретативно съчинение или есе ще пишат на третия модул учениците от 12-и клас

Зрелостниците се явяват на матура, седмокласниците - на външно оценяване

11 718 750 са възможните комбинации на изпита по български език и литература, който ще се състои в 663 училища в общо 4099 зали. Всички места в класните стаи са номерирани и за всеки ученик е определено конкретно място. Системата за наблюдение има индивидуален мониторинг на всяко от местата и може да направи компютърен анализ при случаи на преписване.
 
Безпрецедентни мерки за сигурност срещу преписвачите на матурите

Новост за тази година е, че има 20 мониторингови центрове в цялата страна. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехнологично оборудване, които да наблюдават процеса. Нова мярка за сигурност са и модулите на матурите.

На изпита по български език и литература ще има 4049 камери в училищата, а 52 553-ма са заявилите предварително желание за участие в днешната матура по БЕЛ. Общо 50 представители на просветното министерство и на регионалните управления на образованието ще наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение.

Всичко, което трябва да знаем за матурата

На държавните зрелостни изпити имат право да присъстват като наблюдатели и до трима представители на родителите на учениците от училището, в което има изпит. Те са определени 30 дни преди изпитния ден от училищното настоятелство, а за училищата, в които няма настоятелства - от родителите на учениците в 10-и и 11-и клас.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 9 юни.