Експертът по хранене Федерика Амати разкри суперхрана, която завладява света на здравето заради потенциала си да помогне в борбата със затлъстяването, диабета и да намали апетита. Авторката на книгата „Всяко тяло трябва да знае това“ и водещ диетолог в Zoe - компания, съоснована от известния учен Тим Спектър - лее хвалебствени слова за тази храна в своя профил в Instagram.
Тя нарече храната „невероятна“ за укрепване на здравето на червата, което от своя страна може значително да забави възпалението, свързано със заболявания като деменция, артрит и диабет. В Instagram Амати разказва:
„Кимчи е една от онези невероятни ферментирали храни, които не само придават вкус, подправки и текстура на ястията ви. Те са пълни с пробиотични щамове бактерии, които са превърнали зелето, лютите чушки и другите прекрасни съставки вътре в кимчито в тази вкусна пикантна удивителност“.
„Добавянето на малко кимчи към храната всеки ден може наистина да помогне за поддържането на чревния ви микробиом по начин, който потиска и намалява ненужните възпаления. Какво е наистина прекрасното в кимчи?
Всъщност има доста рандомизирани контролирани проучвания, които го използват за неща като диабет от втори тип, затлъстяване и глад. И той винаги има положително въздействие върху тези резултати. Това е наистина добра храна, която можете да добавите към диетата си и да започнете да добавяте към салатите, супите и другите си ястия. Ще се изненадате колко универсална е тя“, добави експертът.
Кимчи е традиционно корейско ястие и е смятано за тайната на дълголетието и красотата. Ястието наподобява българското кисело зеле, но към него са добавени много повече подправки.
Смята се, че ферментиралите храни са полезни за здравето на червата, което е ключов фактор за цялостното благосъстояние, според експерти по хранене като професор Тим Спектър. Той изтъква многобройните ползи от ферментиралите храни като кефира, като заяви:
„По-специално, те изглежда подкрепят имунната система, която е толкова важна за борбата с алергиите, инфекциите, рака и стареенето, благодарение на взаимодействието им с чревните бактерии“.
Въпреки това Спектър предупреждава, че ако веднъж седмично си позволявате да похапвате подсладено кисело мляко, богато на добавки, това няма да ви помогне. Вместо това трябва да избирате висококачествени продукти и да ги консумирате в малки количества няколко пъти дневно.
„Американско клинично проучване установи, че при лицата, които ежедневно консумират четири до пет малки порции ферментирали храни, се наблюдава значително подобрение на кръвните маркери на възпалението и имунната функция само в рамките на две седмици. Следователно, ако приемате една или две порции дневно, вероятно ще извлечете подобни ползи“, подчерта Спектър.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Тя нарече храната „невероятна“ за укрепване на здравето на червата, което от своя страна може значително да забави възпалението, свързано със заболявания като деменция, артрит и диабет. В Instagram Амати разказва:
„Кимчи е една от онези невероятни ферментирали храни, които не само придават вкус, подправки и текстура на ястията ви. Те са пълни с пробиотични щамове бактерии, които са превърнали зелето, лютите чушки и другите прекрасни съставки вътре в кимчито в тази вкусна пикантна удивителност“.
„Добавянето на малко кимчи към храната всеки ден може наистина да помогне за поддържането на чревния ви микробиом по начин, който потиска и намалява ненужните възпаления. Какво е наистина прекрасното в кимчи?
Всъщност има доста рандомизирани контролирани проучвания, които го използват за неща като диабет от втори тип, затлъстяване и глад. И той винаги има положително въздействие върху тези резултати. Това е наистина добра храна, която можете да добавите към диетата си и да започнете да добавяте към салатите, супите и другите си ястия. Ще се изненадате колко универсална е тя“, добави експертът.
Кимчи е традиционно корейско ястие и е смятано за тайната на дълголетието и красотата. Ястието наподобява българското кисело зеле, но към него са добавени много повече подправки.
Смята се, че ферментиралите храни са полезни за здравето на червата, което е ключов фактор за цялостното благосъстояние, според експерти по хранене като професор Тим Спектър. Той изтъква многобройните ползи от ферментиралите храни като кефира, като заяви:
„По-специално, те изглежда подкрепят имунната система, която е толкова важна за борбата с алергиите, инфекциите, рака и стареенето, благодарение на взаимодействието им с чревните бактерии“.
Въпреки това Спектър предупреждава, че ако веднъж седмично си позволявате да похапвате подсладено кисело мляко, богато на добавки, това няма да ви помогне. Вместо това трябва да избирате висококачествени продукти и да ги консумирате в малки количества няколко пъти дневно.
„Американско клинично проучване установи, че при лицата, които ежедневно консумират четири до пет малки порции ферментирали храни, се наблюдава значително подобрение на кръвните маркери на възпалението и имунната функция само в рамките на две седмици. Следователно, ако приемате една или две порции дневно, вероятно ще извлечете подобни ползи“, подчерта Спектър.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня