До края на седмицата изплащат забавените помощи на бежанците
До края на седмицата изплащат забавените помощи на бежанците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До края на седмицата изплащат забавените помощи на бежанците
71152
До края на седмицата изплащат забавените помощи на бежанците
  • До края на седмицата изплащат забавените помощи на бежанците

До края на седмицата ще бъде изплатена ежемесечната финансовата помощ от 65 лева на бежанците, намиращи се в центровете за временно настаняване. Това потвърди за Дарик Васил Данов от Държавната агенция за бежанци, като уточни, че е имало забавяне на плащането за месец февруари от страна на Министерството на финансите и МВР.

В последните дни бежанци от столични центрове за временно настаняване и от лагера в Харманли протестираха заради ненавременно изплащане на ежемесечната им финансова помощ от 65 лева.

По думите на Васил Данов забавяне наистина е имало, но парите вече са преведени към сметката на Агенцията за бежанци и ще бъдат изплатени до края на седмицата: „Имаше забавяне, защото нямаше финансиране от държавния бюджет от Министерството на финансите през МВР, тъй като ние сме второстепенен бюджетен разпоредител. Парите са ни преведени вчера следобед и от днес започва изплащането във всички центрове, с изключение на Пъстрогор, където вече са изплатени".

Данов допълни, че парите вече ще се разпределят на място по центровете: „Доскоро имаше една не съвсем добра практика всички да идват в столицата да ги получават. Сега във всеки център има назначени касиери. Парите се карат на място и се раздават на място".

Към днешна дата близо 3600 бежанци, настанени в лагерите, имат право на държавната финансова подкрепа.