Българите са един достоен народ
Българите са един достоен народ / netinfo

“Рядко съвпадение на интересите на България, на Русия и на хуманна и прогресивна Европа дадоха шанс за българското освобождение. Това съвпадение и днес дава шанс на България да стане модерна, съвременна европейска държава, да се възроди като духовна и класическа държава”.

Това заяви в словото си пред Паметника на свободата вицепрезидентът Ангел Марин, завършвайки с куплет от стихотворението на Иван Вазов “Аз съм българче” и призива “Да живей България”.

Марин бе сред официалните гости на тържествата на върха, в чест на 129-та годишнина от Шипченската епопея.

Да се поклонят пред паметника на героите дойдоха представители на посолствата на Русия, Беларус, Украйна, Молдова, Румъния, и Кралство Великобритания, на местните власти, областните управители на Габрово и Стара Загора, граждани. Само двама депутати от БСП, от Старозагорски регион, уважиха честванията.

“На Шипка се броят българските патриоти, но на този връх човек изпитва и гняв срещу хулителите на България, преди и сега, в страната и извън нея, които очернят българския народ. Не приемам такива хули, българите са един достоен и древен народ”, каза още Марин, който по-късно пред журналисти уточни, че ако е знаел, че на тържествата има представител на посолството на Великобритания е щял да каже, че част от хулите срещу България идвали от неговата страна.

На въпрос на Дарик, дали вчерашните изявления на Първанов, който се обяви против войната между институциите, не са реверанс към столичния кмет Бойко Борисов, Марин заяви, че президентът и президентската институция не се занимават с правенето на реверанси, както и че не приема никакви други идеи за Президентска Република извън предвиденото в Конституцията.

Марин категорично отрече кандидатирането му за вицепрезидент да е реакция срещу кандидатурата на генерал Любен Петров. Отрече и възможността предстоящата предизборна кампания да се превърне в битка между две институции - Конституционния съд и Президентството, уточнявайки, че докато Георги Първанов е президент, такава война няма да има.

„Ако някой жадува за такава война ще трябва да почака още 5 - 6 години”, заяви вицепрезидентът.

На Шипка за трета поредна година 152-ма членове на патриотичното дружество “Традиция” направиха възстановка на боевете от август 1877 година. Сред участниците бе и директорът на Военноисторическия музей в Букурещ Адриян Йонеску, превъплътил се в румънски офицер от Първа българска опълченска дружина.