Председателството е шанс да променим имиджа на България, смята Борисов
В Народния театър с тържествена церемония беше даден официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018. За периода от 1 януари до 1 юли България се очаква да бъде посетена от 25 000 гости.
 
Официалната церемония започна с химна на България. Министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова приветства с добре дошли гостите на официалното откриване на българското председателство.
 

МС, пресцентър


"За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години бе е една сбъдната мечта. С гордост и самочувствие приемаме отговорността да бъдем председател на Съвета на ЕС“, каза тя в приветствието си. Министър Павлова подчерта, че Европейският съюз не трябва да се дели на малки и големи, на богати и бедни, на Изток и Запад. "Готови сме да посрещнем всички предизвикателства", заяви тя и даде думата на президента Румен Радев.
 
Румен Радев: Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна

"От 1 януари поехме председателството на Съвет на ЕС, от 11 години сме член на ЕС, от 13 века обаче България е югоизточната порта на Европа", каза той. Радев подчерта, че като народ знаем цената на омразата и разделението. За да бъде разбрана Европа ни трябва взаимно разбиране. Вярвам, че през следващите 6 месеца всички наши гости ще се чувствате като у дома си сред римските руини и православните паметници", изтъкна държавният ни глава.
 

МС, пресцентър


Председателят на българския парламент Цвета Караянчева заяви, че страната ни приема председателството като национална и надпартийна кауза. "Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусните решения в ЕС. Имаме политическата воля да насърчаваме българското правителство да работи като честен и неутрален посредник между страните в ЕС, за да се постигнат стратегическите задачи", каза тя.

Сега е време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, смята Антонио Таяни

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обеща пълната подкрепа на ЕП за българското председателство. Той заяви, че девизът на България "Съединението прави силата" е избран за мото на българското председателство. "Заедно трябва да преборим предизвикателствата и да подготвим Европа за бъдещето. Трябва да се вслушаме внимателно в очакванията и гласа на гражданите на Европа, за да я направим по-демократична", каза Таяни.
 
Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език

С цитат на Иван Вазов на български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на Народния театър по време на церемонията за официалното откриване на българското европредседателство. Като председател на ЕС и като поляк разбирам колко сили и решимост ви е струвало на вас да постигнете европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие сте творците на тези "нови, по-нови красоти", продължи на български Туск.
 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че мястото на България е в Европа и в еврозоната. "Комисията ви подкрепя", подчерта той.
 

МС, пресцентър


Жан-Клод Юнкер: Не мога да си представя по-добър лидер от Бойко Борисов

"Имаме шест месеца да положим усилия не само за България, но и за Европа. Да, ние трябва да бъдем модератор, но в същото време трябва да направим така, че за всеки българин да остане следа от това председателство", заяви след него министър-председателят Бойко Борисов.
 
След изказването на премиера беше изпълнен химна на Европа и програмата продължи с концерт.
 

МС, пресцентър


Борисов: Всеки българин трябва да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него

За периода от 1 януари до 1 юли България се очаква да бъде посетена от 25 000 гости. Шалове за дамите и вратовръзки за господата са част от подаръците, които българските домакини са подготвили. Втората част от подаръка включва монети, пощенска марка, брандиран пакет с българска лавандула и др. Девизът на българското председателство на ЕС е "Съединението прави силата". Цветовете му ще са жълто и синьо.

Сред най-важните въпроси, които ще бъдат решавани през следващата половин година, са преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, разработването на миграционна политика, подготовката на дългосрочното финансово споразумение от 2020 г. Това са три изключително трудни задачи, така че за България предстоящото председателство ще бъде тежко изпитание. В същото време правителството на премиера Бойко Борисов разглежда председателството като уникална възможност за промяна на имиджа на България, която все още остава под наблюдението на Брюксел.
 

МС, пресцентър


Най-важните приоритети на София са европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стабилността и сигурността в Европа на фона на миграционната криза, въпросите на общата европейска отбрана и съвместният икономически растеж, единният европейски цифров пазар.

На поста председател страната ни ще изпълнява не ръководна, а координационна роля. Основните проблеми на Евросъюза - Брекзит и миграционната политика - ще се решават с посредничеството на София, а не под нейното ръководство.