/ БГНЕС
Българският парламент да се обяви за отмяна на икономическите санкции, наложени с решение на Европейския съвет срещу Руската федерация, както и на реципрочните мерки от нейна страна спрямо държавите-членки на Европейския съюз. За това настояха за пореден път депутатите от парламентарната група на „БСП за България“. Те внесоха проект на решение в Народното събрание, което не срещна одобрението на парламентарното мнозинство.

Помпео: САЩ никога няма да признаят анексирането на Крим

По времето на дебатите се чуха интересни аргументи.

Над 60% от българите искат отмяна на санкциите срещу Русия, обяви от парламентарната трибуна депутатът от левицата Антон Кутев. Според него темата е в полезрението на европейските институции, защото част от санкциите изтичат през март, а друга – през юли, което отново ще я постави в европейския дневен ред.

САЩ наложиха санкции на подразделение на руска компания, търгуваща с венецуелски петрол

„С това решение даваме възможност на България да прекрати лицемерието по тази тема. Какво по-хубаво от това?“, подкрепи го колегата му Александър Симов.

Предложението на левицата получи подкрепата на независимите депутати от „Атака“. „Тези санкции показаха васалната политика на САЩ спрямо ЕС“, смята депутатът Десислав Чуколов, според когото нашата държава само губи от тях. „Нека да покажем, че сме държава, която държи на нашата икономика, на нашата печалба, на нашия интерес“, призова той.

Баварският премиер защити санкциите срещу Русия на първата си среща с Путин

Според вносителите на предложението, санкциите са предизвикали единствено ответни контрасанкции и не са доказали никаква ефективност. „Уверени сме, че непълноценните икономически отношения между ЕС и Руската федерация възпрепятстват както икономическото развитие на целия регион, така и по-конкретно интересите на българските граждани и българския бизнес“, пишат от БСП в мотивите си.

Според лидера на партията Корнелия Нинова управляващите нямат нито един аргумент по същество срещу тяхното предложение.

Убедени сме, че политиката на санкции вреди еднакво, както на България, така и на целия ЕС, което налага нейното преразглеждане, призоваха още от левицата.

Лавров: Новата власт на ЕС отваря път за нов старт в отношенията с Русия

Според икономиста Румен Гечев някои от европейските държави имат собствена политика по темата. „Докато баламите спазват стриктно санкциите, държави като Германия увеличават износа си“, заяви той по време на дебатите. Според него с падането на санкциите ще бъда даден шанс на българския бизнес. „Докато другите си плетат кошниците, ние пляскаме с ръце и слугуваме“, смята Гечев.

Управляващите обаче бяха на обратното мнение. „Санкциите са механизъм за регулиране на кризата в Украйна. Тяхното приложение е необходимо“, категорична бе председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова. Тя подчерта, че парламентарната и група няма да подкрепи предложението, което обаче не означава, че е против необходимия диалог с Русия.