/ iStock/Getty Images
Причината - проблеми в търговията на дребно с лекарствени продукти
Аптеките в Благоевградска област са готови за ефективни стачни действия заради проблеми в търговията на дребно с лекарствени продукти.

Това съобщи заместник-председателят на Управителния съвет на Регионална Фармацевтична колегия-Благоевград д-р Констнтин Качулев. 

От колегията посочват, че при ескалиране на напрежението съществува реална опасност аптеките да прекратят своите договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и населени места да останат без обслужване по НЗОК.

Служебната власт удължи забраната за износ на антибиотици за деца и инсулин

Това ще рефлектира директно върху лекарствоснабдяването на пациенти, допълват оттам. Сред проблемите, които искат незабавни мерки от компетентните институции, от РФК-Благоевград посочват, че по време на издаването на междинни отчети за изпълнените рецепти от аптеките към НЗОК се установява софтуерен проблем, който рефлектира върху финансовото здраве на аптеките.

Това означава, че НЗОК спира плащането по определени рецепти. В софтуерите на аптеките обаче не се забелязват проблеми и грешки при изпълнението на рецептите, обясняват от колегията.

За периода от 1 до 15 април подадените данни за отпадане на рецепти от аптеките са на стойност десетки хиляди лева. Върху блокираните суми от НЗОК, аптеките в областта дължат и данък върху добавената стойност (ДДС), който е общо около 10 000 лева. 

От колегията казват, че тази система е за управление на бизнес процеси по снабдяване на големите фармацевтични компании, но не и за проследяване на фалшифицирани лекарства. По думите на Качулев такива не са установени на територията на страната- нито преди въвеждането на системата, нито след това. 

От РФК казват, че в последните няколко месеца са зачестили и случаите на глоби от Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), които са в размер от 15 000 до 25 000 лева. Това поставя аптеките във финансов нок-аут и удря по тяхното реноме, казват от колегията. 

Фармацевтите настояват за мерки и коригиране на грешните данни, постъпващи от Българската организация за валидиране на лекарства (БОВЛ) в НЗОК, след като Националната задрвноинформационна система (НЗИС) издава национален референтен номер (НРН) на отпускане след преминаване на всички контроли.

Искането им е компетентните лица да извършат съответните проверки за всички сторнирани рецепти вследствие на грешно подадена информация от БОВЛ към НЗОК, за всички аптеки на територията на област Благоевград.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Евелина Митрева, БТА