Северен поток-2
Северен поток-2 / Gulliver/Getty Images
В крайна сметка беше нужно само едно писмо, за да се парализира най-важният и най-проблемният немско-руски енергиен проект. Американският сенатор Тед Крус апелира към „уважавания“ Едуард Хирема, собственик на „Allseas“, специализирана строителна компания, и заплаши да я унищожи като икономическо образувание, пише германското издание Das Handelsblatt.

„Ако Allseas продължи да работи само още един ден по завършването на газопровода „Северен поток-2“, вашата компания ще бъде изправена пред огромни законови и икономически санкции“, написа Круз. Хирема се поддаде на натиска, пише "Фокус".

Киев: "Северен поток-2" е като примка на шията


В края на декември той заръча на корабите си да се върнат в пристанището, а само до този момент те полагаха тръба след тръба по морското дъно на юг от остров Борнхолм. Сега работата е спряна и никой не знае колко дълго ще продължи тази ситуация. Трудно е да се замени компанията Allseas, с нейната техническа компетентност. Съответно гневът на Берлин и Москва е голям по отношение на САЩ, каквото е и отчаянието им от собственото им безсилие. Европейците все още не могат да се противопоставят на санкциите на американците.

САЩ дадоха срок на изпълнителите на „Северен поток-2“ да спрат работа, за да няма санкции

И скоро американците ще могат да нанесат и следващия удар по „Северен поток 2“. Ако Русия се опита да завърши останалите километри от газопровода по дъното на Балтийско море, Камарата на представителите и Сенатът са готови да приемат следващия набор от санкции, за които се говори в дипломатическите кръгове във Вашингтон.

Този път те ще бъдат насочени срещу европейските инвеститори, участващи в проекта, или евентуално срещу компаниите, които планират да купуват газ, ако той някога започне да пристига през тръбопровода. Всичко това може да се случи много бързо – още през февруари или март.
Агенция "Фокус"