/ БГНЕС
Държавният департамент на САЩ поясни, че компаниите-изпълнители на „Северен поток 2“ могат да избегнат санкциите, ако спрат работа по него преди 20 януари 2020 г.

В изявление на уебсайта на дипломатическото ведомство се казва, че страните, участващи в проекта, трябва „незабавно да демонстрират добросъвестни усилия за ограничаване на своите дейности“.

160 километра: Толкова остават до довършването на "Северен поток-2"

Те "трябва да завършат оттеглянето си в рамките на 30 дни" след приемането на закона за бюджета, се казва в съобщение за пресата.

Държавният департамент припомни, че държавният секретар ще подготви доклад за Конгреса на САЩ в рамките на 60 дни, в който ще анализира кой нарушава закона.

Лавров: Американските санкции няма да спрат „Северен поток-2" и „Турски поток"

"Правителството на Съединените щати силно подкрепя диверсификацията на доставките на енергия, тъй като алтернативите спомагат за намаляване на ролята на геополитиката на енергийните пазари, понижават потребителските цени и повишават енергийната сигурност на страните получатели на енергия. Например, беше изчислено, че американският втечнен природен газ спести осем милиарда долара за европейските потребители, като позволи те да договарят по-ниски цени със съществуващите доставчици", се казва в изявлението.

След като Вашингтон наложи санкции върху енергийните съоръжения, Москва обяви, че ще последва съответната реакция. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че "никой не е отменил" принципа на симетричен отговор на подобни "недружелюбни атаки".
БГНЕС