/ БГНЕС
Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Васил Пандов коментира темата със Закона за обществените поръчки и санкциите срещу България.

Още през септември от ПП-ДБ заявихме, че Законът за обществените поръчки е в нарушение на европейското законодателство и че частните болници трябва да провеждат обществени поръчки, каза Пандов пред журналисти в кулоарите на парламента. Пандов припомни, че този текст е бил приет на две четения в здравната комисия, както и на първо четене в пленарна зала.

„На второто гледане в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ на прегласуването, както и на БСП, този текст не беше приет. Ние предупредихме ясно – ще има санкции за България. Това, което се случи е, че ЕК, абсолютно в потвърждение на нашите доводи, започна процедурата за санкции срещу България вчера, каза още Васил Пандов.

Зам.-председателят на здравната комисия и депутат от ПП-ДБ Александър Симидчиев заяви, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е била овладяна с процедурни хватки.

„Това позволява една група политически партии да имат контрол върху изразходването на Касата и няма алтернатива, по която да се получи информация отвътре кои болници и колко разходи имат за подобни процедури“, каза Симидчиев.

Той обясни още, че някои от болниците използват подизпълнители и пак успяват да избегнат провеждането на обществени поръчки, поради което се получава неравномерно разпределение на ресурса на НЗОК и по същество - неефективно изразходване на здравните вноски.

Васил Пандов предупреди още, че има опасност българите да плащат санкции на ЕС, ако законодателството не се измени и призова следващият парламент да спази европейските норми.

На 24 април Европейската комисия обяви, че предприема процедура срещу България за неизпълнение на законодателството на ЕС за обществените поръчки. Процедурата е свързана с изключването на частни болници от правилата за обществените поръчки, дори когато те са частично финансирани от бюджета, се отбелязва в съобщението. Посочените страни разполагат с два месеца, за да отговорят и да отстранят недостатъците. Уточнява се, че в противен случай нашата страна може да бъдат предадена на Съда на ЕС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Йоана Димитрова/БТА