/ iStock/Getty Images
Германският външен министър Хайко Маас призова за санкции срещу държавите, които доставят оръжие в обхванатата от конфликт Либия. Той отправи призива по време на среща днес с Върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в Берлин, предаде ДПА.

На съвместна пресконференция двамата дипломати потвърдиха, че съгласуваният неотдавна на конференция в Берлин международен план за мир е основополагащият камък по пътя към уреждане на почти десетилетния конфликт в Либия.

Съседите на Либия отхвърлиха всяка външна намеса за уреждане на кризата

Световните сили се споразумяха да работят за примирие в Либия, която е в хаос, откакто бе свален диктаторът Муамар Кадафи, и която стана бойно поле на враждуващи помежду си сили. Берлинският процес настоява също за спазване на дълго нарушаваното оръжейно ембарго на ООН.

Маас иска мирният план да бъде включен в резолюция на Съвета за сигурност на ООН, което ще позволи държавите, нарушаващи оръжейното ембарго, да бъдат санкционирани.

Затвориха летището в Триполи за пореден път заради ракетен обстрел

"Никой не вярва, че съществува бързо решение", каза Маас във връзка с доклад на ООН, представен през уикенда, в който се отбелязва, че ембаргото срещу Либия продължава да бъде нарушавано. "Подобни проблеми не могат да бъдат решени за една нощ, но се нуждаем от изходна точка", допълни Борел, като похвали Германия за стартирането на процеса.

Иранската ядрена сделка също бе сред водещите теми, разисквани при посещението на Борел в Германия, което бе първо за него, след като той пое поста на европейски първи дипломат, отбелязва ДПА.
БТА