/ АПИ
480 предложения от граждани за ремонт на пътища в страната постъпиха в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в рамките на две седмици, съобщиха от пресцентъра на пътната агенция. 214 от сигналите са за участъци в лошо състояние от републиканската пътна мрежа. 96 от предложенията се отнасят за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на АПИ. 170 сигнала за пътища се повтарят. По-голямата част от предложенията на гражданите - над 140, са за пътни отсечки, предвидени в подготвения проект за ремонтна програма на АПИ до 2025 г. Над 60 от тях са планирани за ремонт още през тази година.

На работна среща с ръководството на пътната агенцията на 13 януари министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на четиригодишна програма за качествено подобрение на състоянието на републиканската мрежа. Гражданите имаха възможност да изпращат своите предложения и сигнали в 14-дневен срок.

Получените сигнали се разглеждат детайлно от експертите в пътната агенция, за да се прецени кои от предложените за ремонт участъци могат да се включат в програмата през 2022 г. След утвърждаването окончателният списък с пътищата, които ще се ремонтират, ще се публикува на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и АПИ. 3100 км от републиканските пътища са заложени в новата програма за ремонт само през тази година.

Най-много предложения са постъпили за ремонт на републикански пътища в Софийска област - 24, в областите Пловдив - 23, Бургас - 18, Добрич - 17. По един сигнал е получен за областите Благоевград, Кюстендил, Силистра и Сливен. За областите Перник и Кърджали са предложени по две отсечки, а в област Шумен - три.

Около две трети от предложенията на гражданите - 141, са за ремонт на третокласни пътища. 42 от сигналите са за подобряване на второкласната пътна мрежа, а останалите 31 предложения са за обновяване на първокласни трасета и на два участъка от автомагистрала "Хемус" в областите София и Варна.
БТА