Замяна на плоския данък с подоходно облагане скара социалистите
Замяна на плоския данък с подоходно облагане скара социалистите / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Данъчната политика, здравеопазването и образованието са сферите, които предизвикаха най-много дискусии при обсъждането на проекта на основните параметри на програмата „България 2020 - европейската социална държава" на заседанието на НС на БСП. Икономическите инструменти в страната обаче скараха социалистите. В последният вариант на документа е отпаднала идеята за отмяна на валутния борд въпреки че първоначално е била включена. В крайна сметка обаче остава предложението да се замени плоския данък с прогресивно облагане, но това да стане „след време". Именно тази идея предизвика напрежение сред социалистите.

В проекта на БСП социалистите излагат редица идеи като отхвърлят балансирания държавен бюджет, ниските данъци и подкрепят уедряването на икономиката. Друга икономическа идея - замяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане, скара социалистите. Малко преди пленума лидерът на партията Сергей Станишев коментира, че валутният борд е залог за финансовата стабилност на страната. По думите му плоският данък трябва да отпадне, „когато хората видят, че икономиката, и бизнеса и външните инвеститори, че си заслужава да се инвестира в страната не само заради ниското данъчно облагане", обясни той.

По време на заседанието Георги Пирински, които оглавява комисията, изготвила документа, подкрепи идеята за замяна на плоския данък с подоходно облагане. Той засегна и темата за валутния борд. „През последните години обществото ни живее с вкорененото разбиране, че валутният борд е майка и баща на нашето развитие, което добива известни параметри на недосегаемост", заяви той. „Но днес вече се лансира и темата - не само валутен борд, а да сложим и финансов борд и нещата окончателно ще се стабилизират. Удивително е, че в обществото няма нито един глас, който да постави под въпрос - възможно ли е да има стабилност по заповед, може ли да те вържат на сила и да се смята, че си в цветущо състояние. Трябва да има достатъчно сериозни ограничители, особено когато си в една икономическа фаза, в която имаш огромен сив сектор, но това не може да е трайното състояние, към което се стремиш. Бюджетната политика на страната не може да е това, което виждаме в последната година от това правителство. Не може такава непредсказуемост", коментира още Пирински при представянето на документа „България 2020", в който се засягат икономическите инструменти в страната.

Документът обаче срещна и критики сред социалистите, а Румен Овчаров го определи дори като вреден. Според него БСП противоречи сама на себе си като предлага да отпаднат неща, който е въвела при управлението на тройната коалиция. „Имаше една мисъл, мисля, че в „Алиса в страната на чудесата", че като не знаеш къде отиваш, няма как да стигнеш там, където трябва. Този материал е доказателство за истинността на тази приказка", каза Овчаров.

В крайна сметка социалистите решиха подготвят вариант да документа, в който да се включат забележките, направени днес, и да го разгледат отново на предстоящия конгрес на партията.