В Европа искат яснота за генно-модифицирани съставки в храните
В Европа искат яснота за генно-модифицирани съставки в храните / снимка: Sofia Photo Agency

Пет мултинационални компании дирижират 70% от световната търговия с генно- модифицирани семена и акумулират огромни печалби, заяви в Добрич д-р Светла Николова от сдружение „Агролинк” по време на кампания против генно-анипулираните продукти. Кампанията обхваща седем български града и се организира от неправителствената организация „Приятели на земята- Европа” със седалище в Брюксел.

70 процента от европейските потребители не желаят да консумират генномодифицирани храни, а 90 процента настояват да бъдат информирани за наличието на такива съставки в хранителните стоки, съобщи д-р Николова.

В България в момента не се произвеждат генномодифицирани продукти, но се внасят суровини, които попадат в хранителните изделия, каза д-р Николова. В периода 1999 – 2004-та година разградска фирма е провеждала опити с модифицирана царевица. Другата култура, която най-често се променя от генните инженери, е соята.

5-метров надуваем домат бе поставен в градския парк на Добрич, за да илюстрира заплахата от генетично модифицираните храни.

Доматът мутант вече е посетил големите градове в 9 европейски страни, Грузия и Турция, а тази година ще обиколи 18 града в Македония, Румъния и България.

Кампанията цели да се спре у нас отглеждането, производството и вносът на генно-модифицирани продукти, преди науката да се произнесе за последиците в икономически, социален, здравен и екологичен аспект.