ТЕЦ Брикел трябва да спре до края на октомври, иначе ще я затворят принудително
ТЕЦ Брикел трябва да спре до края на октомври, иначе ще я затворят принудително / снимка, архив: БГНЕС
ТЕЦ Брикел трябва да спре до края на октомври, иначе ще я затворят принудително
33168
ТЕЦ Брикел трябва да спре до края на октомври, иначе ще я затворят принудително
  • ТЕЦ Брикел трябва да спре до края на октомври, иначе ще я затворят принудително

Министерството на околната среда и водите ще спре принудително работата на ТЕЦ „Брикел”, ако до края на октомври не бъдат изведени от експлоатация блоковете на централата. Това заяви екоминистърът Нона Караджова на извънредна пресконференция, по повод писмо от лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев до премиера Бойко Борисов. На обвиненията в него, че е малък гратисният период за достигане на европейските екологични норми от българските фирми, Караджова отговори, че нито един български ТЕЦ не е поискал удължаване на сроковете.

Нона Караджова заяви, че писмото от КТ „Подкрепа” до Бойко Борисов е чист популизъм, чрез който профсъюзът искат да демонстрират пред работниците, че вършат нещо в тяхна защита.

„Но смятам, че това не е най-добрият начин да се защитават работниците. Това е оправдание пред работниците. Едното твърдение в откритото писмо до премиера е, че България има малък гратисен период до 2010 г. за българските фирми и че гратисният период за Румъния е до 2017 г., което съответно ще доведе до безработица в редица региони като например Бобов дол. Вероятно се има предвид директивата за големите горивни инсталации. Става въпрос за изграждане на сероочистваща инсталация. Все още ТЕЦ-ът има достатъчно време да стори това”, каза Караджова.

През 2004 г. изпълнителният директор на ТЕЦ Брикел е подал заявление, че иска да се възползва от алтернативната възможност, която се предлага - да работи 20 000 часа и след това да изведе блоковете си от експлоатация, каза още Караджова. По думите й, за да продължи да работи ТЕЦ-ът, ще са необходими около 50 млн. евро, които държавата няма как д а осигури, а и не е в правомощията й.