/ Gulliver/Getty Images
Компанията се бори с дългове от над половин милиард долара
Ще изчезнат ли легендарните китари „Гибсън”?
97189
Ще изчезнат ли легендарните китари „Гибсън”?
  • Ще изчезнат ли легендарните китари „Гибсън”?
След близо 120 години съществуване легендарната марка китари „Гибсън” е застрашена от фалит. Компанията се бори с дългове от над половин милиард долара, което накара изпълнителният директор Хенри Джесковиц да започне процедура по защита от банкрут.
 
В следващите месеци базираната в Нешвил фирма ще бъде финансирана от различни кредитори и ще смали значителна част от бизнеса си. Китарите „Гибсън” се превърнаха във фундаментален елемент на блуса и рока и оформиха звученето на цялата рокендрол епоха и възраждането на американския фолк. Те са предпочитаната марка на музикални легенди като Чък Бери, Кийт Ричардс, Джими Пейдж, Слаш и още много други, а през 50-те, 60-те и 70-те години цели батальони от китарите „Гибсън” заляха музикалните фестивали по света.
 
Първият документиран инструмент, създаден от основателя на компанията Орвил Гибсън, е мандолина, направена през 1894 г. Осем години по-късно на бял свят се появява и компанията му „Гибсън”. Към момента електрическите й китари се произвеждат в Нешвил, щата Мемфис, а акустичните - в Боузман, Монтана.
 
Компанията „Гибсън“ преструктурира бизнеса си

Компанията продава над 170 000 китари годишно в 80 страни по света, а по нейни данни в последната година дори е отбелязала 10-процентов ръст в продажбите. 

Преди няколко години обаче „Гибсън” опита да навлезе неуспешно в бизнеса с домашна аудиотехника и започна да продава няколко марки слушалки, тонколони, грамофони и друга техника. Инициативата се оказа неуспешна и въвлече компанията в непосилни дългове, които доведоха и до процедурата по защита от фалит.
 
Сега планът е до септември кредитори да налеят в „Гибсън” 135 млн. долара. Компанията пък обяви, че се оттегля от бизнеса с аудиотехника и отново ще се съсредоточи главно върху музикалните инструменти.
 

Gulliver/Getty Images


Според Джордж Грун магазинът за стари музикални инструменти „Gruhn Guitars” - старата слава на „Гибсън”, може да бъде възстановена. „Това, което правят, е, че разшириха бизнеса си към неща, с които нямат истинска връзка. Сега брандът „Гибсън” и репутацията на компанията да прави китари е опетнена. Но при всички случаи не е мъртва и има всички шансове да бъде реанимирана. Трудно е да назовеш китарист, който свири на електрическа или на китара с метални струни, и не притежава „Гибсън”, споделя Грун. "Ще стана на 73 през август, а „Гибсън” е известна компания още отпреди да се родя”, добавя той.
 
Вероятно най-известният модел от марката е „Лес Пол”, създаден през 1940-а от китариста Лес Пол, който работи над дизайна на една от първите китари със солидно тяло. Легендарният джаз китарист Чарли Крисчън пък сътворява история със своя Gibson ES-150 - една от първите електрически китари изобщо - като го свързва с усилвател и свири с Бени Гуудман оркестра.
 
Следващите поколения джаз китари на „Гибсън” също влизат в арсенала на велики инструменталисти като Уес Монтгомъри и Джо Пас.
 
Легендарните китари "Гибсън" може да се превърнат в спомен от миналото

„Гибсън” обаче стават нарицателни най-вече за рокендрола. Най-асоциираният с нея музикант вероятно е бившият китарист на Guns'N'Roses Слаш. Джими Пейдж от Led Zeppelin също е известен с няколко модифицирани модела на „Гибсън” и характерния им звук.
 
Кралят на рока Елвис Пресли също притежава и свири на няколко модела. След смъртта на Чък Бери неговият обичан червен „Гибсън” беше положен до него в ковчега. Дейвид Боуи също предпочита основно „Гибсън L4”, докато е фронтмен на Tin Machine. На единствената си позната фотография мистериозният делта-блус китарист Робърт Джонсън също държи „Гибсън”. Боб Марли, който не е особено известен с китарните си умения, също ползва модифициран модел „Лес Пол” за повечето си парчета с електрическа китара.
 

Gulliver/Getty Images


Ноъл Галахър от „Oasis” също е горд притежател на черен „Лес Пол”, подарен му от Джони Мар, записвал съвместно с The Smiths. В интервю от 2015 г. за MusicRadar Мар споделя, че черния „Лес Пол” е само една от няколкото китари, които дал на Галахър, и намеква, че бил пиян по това време, но не съжалява.
 
"Черният ми „Лес Пол”, който използвах за албума „The Queen is Dead”, се намира у Ноъл Галахър. Но той е добро момче, така че му я оставих. Всъщност за цялата работа си има и друго обяснение - в онези дни пиех доста. Но така или иначе обичам да помагам на колеги музиканти. А и в лицето на Ноъл китарите си намериха чудесен дом. Той написа някои страхотни неща с тях”, споделя Джони Мар.