/ Gulliver/Getty Images
„Гибсън”, производителят на емблематични китари, притежавани от хора като Джон Ленън, Елвис Пресли и BB King, подаде документи за защита при фалит, тъй като са изправени пред нарастващ дълг и други финансови предизвикателства.
 
Компанията, базирана от 1894 г. в американската столица на музиката Нешвил, Тенеси, подаде защита по глава 11, което означава, че тя ще реорганизира бизнеса си и ще преструктурира финансите си. Компанията заяви, че е сключила сделка с повечето от своите кредитори, да им даде дял от собствеността.
 

Gulliver/Getty Images


Историческият производител на китари с марката „Gibson” и „Epiphone” обяви, че прекратява производството на аудио техника, като слушалки и тонколони под марката „Филипс” и други марки. Вместо това от „Гибсън” ще се съсредоточат в производството на музикални инструменти.
 
Компанията бе представена миналата година в седмицата „Белият дом в Америка”, която е по идея на президента Доналд Тръмп. В нея се представят стоки, произведени в Америка и страдащи заради нечестния внос. Други американски марки произвеждат някои от китарите си извън Съединените щати.
 

Gulliver/Getty Images


Легендарните китари "Гибсън" може да се превърнат в спомен от миналото

Изпълнителният директор на „Гибсън” Хенри Юзкевич заяви, че компанията е работила за подобряване на финансите си през последните 12 месеца. „Продадохме някои от страничните ни марки, увеличихме печалбите”, каза той.

„Решението да се фокусираме върху основния ни бизнес, музикалните инструменти, съчетани със значителната подкрепа на нашите кредитори, вярваме, че ще гарантира дългосрочната стабилност и финансовото здраве на компанията”, добави той.
 

Gulliver/Getty Images


Продадоха на търг акустична китара на Джон Ленън, смятана за изгубена

„Гибсън” се бори да остане на повърхността след серия от придобивания на марки, а през февруари назначи нов финансов директор. Според американски медии фирмата е имала дълг от 375 млн. долара за м.г. Преструктурирането идва четири години, след като компанията изхарчи 135 млн. долара, за да се сдобие с холандската марка „Филипс”.
 
Инструментите на „Гибсън” са част от съвременната музикална история, изваяна от ръцете на легенди като Кийт Ричардс от Ролинг Стоунс и Джими Пейдж от Лед Цепелин. Преди година една от любимите „Гибсън” китари на Джон Ленън се продаваше за 2,4 млн. долара.
БГНЕС