Ерик Клептън продава част от китарите си
Ерик Клептън продава част от китарите си / netinfo

Британската рок легенда Ерик Клептън предложи 70 от своите китари на търг, съобщава АФП.

Акустичната китара "Гибсън" от 1948 г. бе продадена за 83 000 долара, като според първоначалните оценки тя трябваше да се продаде за 30 000 долара. "Гибсън" стана и най-скъпият инструмент на търга.

Повечето от китарите бяха продадени на много по-високи цени от предварителните оценки, направени от аукционната къща "Бонъмс".

На търга бяха предложени няколко "Фендер Стратокастер"-а, които са неразривно свързани с легендарния китарист, и черния модел, който той използва по време на юбилеен концерт на "Крийм" в Роял Албърт Хол в Лондон и в "Медисън Скуеър гардън" в Ню Йорк през 2005 г.

Подписаният от Клептън "Стратокастер" (на втората снимка) беше продаден за 51 000 долара. Акустичната 12-струнна китара "Мартин", с която Клептън изпълни песента си Motherless Child, достигна цена от 70 000 долара, което е доста над очакваните 5000 долара.

На търга бяха предложени и усилватели, включително и Supro amp от 1960 г., за който се твърди, че е бил използван от Джими Пейдж при записа на Led Zeppelin II album. Усилвателят беше продаден за 28 000 долара.

Това не е първият път, в който Ерик Клептън разпродава своите музикални инструменти и оборудване, отбелязва БГНЕС. През 1999 г. той събра повече от 5 млн. долара, а през 2004 г. още 7.4 млн. долара, които в голямата си част бяха инвестирани в центъра за дезинтоксикация Crossroads Center.

Ерик Клептън продава част от китарите си
netinfo