Данев: Проблемите на икономиката са финансова стабилност, бизнес среда и човешки ресурс
Данев: Проблемите на икономиката са финансова стабилност, бизнес среда и човешки ресурс / снимка: БГНЕС

Основните проблеми на българската икономика са финансова стабилност, бизнес среда и човешки ресурс. Това заяви на пресконференция изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, цитиран от БГНЕС.

Според Данев без качествен човешки ресурс не може да имаме инвестиции, не може да привличаме инвестиции и не може да изпълняваме Програмата 2020. "Конкуренцията в пазарите на труда в Европа вече е много сериозна, тя може да се проследи в университетската дейност, над 70 000 младежи учат в чужбина и работят там", отчете Данев.

Той определи и актуалната ситуация в страната ни, като открои, че за хората няма работа, но се оказва, че и няма хора за работа, тъй като редица свободни места стоят незаети.

Изпълнителният председател на БСК коментира и младежката безработица, която стояла в европейски граници, но се оказва, че нивото на неграмотност на младежите ни е голямо.

"Има сериозно разминаване между образователни и професионални стандарти, за разлика от страни като Швейцария, където има 100 % сливане между тях. Наблюдава се и дигитализация на обществото, и такава в образованието. У нас, обаче дигитализацията навлиза с бавни темпове в образованието. Безпокои и фактът, че има драматично застаряване на преподавателите. Една от целите ни е обучение на преподавателите, защото те изостават от динамиката на пазара на труда", категоричен бе Божидар Данев.

Според него все още в България се разсъждава на частни и държавни университети, но те всички произвеждат продукт, смята Данев. "Частна или не образователна система, въпросът е какви хора с какви компетенции се произвеждат. Подобни разговори лъхат на старо комунистическо мислене. България по размер на частни разходи за образование е над средното ниво на ЕС, а по публични разходи за образование страната ни е на последно място в ЕС", съобщи той.

Данев смята, че младите излизат със знания от университетите, но без умения и компетентности. Той отчете и липсата на информация, относно това дали хората, които са завършили дадена специалност, я практикуват.

Част от предложенията, насочени към образователната система, които БСК предлага включат-средствата за образование да се увеличат, да има оценка на ефективността от провежданите политики, по-широко прилагане на новите технологии в процеса на преподаване и активно участие на работодателите в аспекти от образователната система.