Божидар Данев: Българската икономика не се управлява добре
Божидар Данев: Българската икономика не се управлява добре / БГНЕС, архив

Икономическият ръст на България от 3% за 2016-а е скромен на фона на външни фактори като срива в цените на горивата и пренасочването на туристи към страната ни. Това обясни изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Според него заложеният по-нисък икономически растеж за догодина се дължи на изчерпване на потенциала на тези две външни условия. По думите му това означава, че българската икономика не се управлява добре.

Поради външни фактори 2015-а създаде благоприятни услови за развитие, обясни изпълнителният председател на БСК. По думите му сривът в цените на горивата с 50% и неблагоприятните събития в страни със силно развит туризъм е трябвало да предопределят по-съществен ръст на българската икономика.

"Този гигантски допинг за една енергоемка икономика, която с 50% паднаха цените на горивата . И това не зависи от управлението на българската икономика , зависи от външните пазари.Независи от уменията на министъра на туризма увеличението на туристическия поток, а зависи от събитията в Турция, Тунис и Египет, които пренасочиха туристическия поток към България. При тези огромни стимули, които дойдоха от промяна на външните условия, ние постигаме един скромен ръст от 3%", коментира експертът.

Липсата именно на тези два фактора предопределя заложения по-нисък ръст за догодина, според Данев.

"За 2017-а се предвижда по-нисък ръст - 2,6%, защото вече смятат, че тези неща ще бъдат изчерпани, потенциалът на тези външни условия. Т.е. ние недобре управляваме българската икономика. Продължаваме да нямаме ясна политика по човешки ресурси, ясна политика какво ще стане 2020 г., когато се преустанови финансовият допинг от структурните фондове", обясни Данев.

Проучване на организацията, проведено сред 715 предприятия отчита, че бизнесът има умерен оптимизъм за 2017-а, но помрачен в голяма степен от работата на институциите, притеснение за ръст на цени и данъчна и регулаторна тежест.