Ще върне ли държавата 2 млн. лева на добрички бизнесмен?
Ще върне ли държавата 2 млн. лева на добрички бизнесмен? / Sofia Photo Agency
Ще върне ли държавата 2 млн. лева на добрички бизнесмен?
19066
Ще върне ли държавата 2 млн. лева на добрички бизнесмен?
  • Ще върне ли държавата 2 млн. лева на добрички бизнесмен?

До края на април ще стане ясно дали в България ще се осъществи първият случай на бизнесмен, който съди държавата в Страсбург заради неправомерни действия на НАП. Става дума за бизнесмена Веселин Бакърджиев от Добрич, за чиито премеждия стана вече дума в някои издания на „Афера”.

 

Всичко започва преди повече от година, когато изпълнителният директор на фирма „Фарин” решава да изнесе в Румъния близо 25 000 тона зърно. Заради съмнения около начина, по който е изнесено житото за северната ни съседка, НАП – Добрич започва проверка на Веселин Бакърджиев. Стига се до там, че данъчни и финансови ревизори се съмняват за открита контрабанда заради липсата на отговор от страна на една от фирмите в Румъния, които също участват в сделката със зърното.

 

От своя страна бизнесменът обвинява държавата и клона на Националната агенция по приходите в Добрич в злоупотреби и в това, че близо година задържат ДДС в размер малко над 2 милиона лева, което би трябвало да му върнат. Според Веселин Бакърджиев липсата на тези 2 милиона лева разстройва финансовата политика на фирмата му и дори го принуждава да спира частично изплащането на кредити и лизингови договори към банки и компании. Преди време пък над 200 от служителите на „Фарин” в Добрич се събраха на протест на централния площад в града. Исканията им тогава бяха държавата да върне на фирмата спряното ДДС. В същата тази фирма вече има и съкращения на персонал. На фона на всичко това, ревизията във „Фарин” приключи на 10 април. Пред Дарик Веселин Бакърджиев разказа, че очаква до края на месеца да бъде изготвен и ревизионният акт, от който да стане ясно дали 2-та милиона лева ще бъдат върнати или не.

 

В същото време Бакърджиев разказва, че общата сума на невърнато ДДС в цялата страна е приблизително над 600 милиона лева. Това са пари, невърнати на бизнесмени при подобни случаи. Изпълнителният директор на „Фарин” обаче се заканва да съди държавата в Страсбург и да изпрати писма до евродепутати в Европейската комисия, ако до края на април ревизионният му акт не излезе или пък държавните чиновници решат да не му връщат парите. Бизнесменът твърди, че има лични познати, на които държавата държи доста по-големи суми от неговите 2 милиона лева. Те обаче не знаят как да си потърсят правата и за това се обръщат към медиите. Целта на всичко това според Бакърджиев е, че по този начин държавната администрация ползва парите му без да плаща дори и стотинка лихва.

 

2 милиона лева – това е цената на един скандал, продължаващ вече месеци наред в Добрич и заплашващ да стигне дори до Страсбург. Точно толкова пари трябва да върне НАП на фирма „Фарин” като ДДС от сделка за износ на 25 000 тона зърно в Румъния. След осъществяването на износа започват и първите проблеми на изпълнителния директор на „Фарин” Веселин Бакърджиев – негласни обвинения в контрабанда и отказ за връщане на ДДС, докато трае ревизията. И така – до средата на април тази година, когато на практика ревизионните действия на инспекторите от НАП – Добрич приключват. Решението обаче все още не е ясно. Междувременно близо 300 работници протестират на няколко пъти в центъра на Добрич срещу действията на НАП. От своя страна изпълнителният директор на фирмата Веселин Бакърджиев твърди, че ако не му върнат парите, ще съди държавата в Страсбург.

 

Първото подобно дело е заведено в Европейския съд в Страсбург от пловдивската фирма „Булвес”, на която през 2001 г. е отказано възстановяване на ДДС в размер на 2200 евро. Според съдебното решение държавата трябва да заплати на фирмата 1953 евро за материални щети, да покрие разходите за съдебни процедури 536,41 евро, както и хонорара от 1 841,39 евро на адвоката на фирмата. Решението, че коректен платец не може да бъде държан отговорен за твърдения от данъчните власти за нарушения на негови партньори, налага задължителна драматична промяна на данъчното законодателство и практиките, регламентиращи събирането на ДДС. Според Веселин Бакърджиев, ако държавата не му върне парите и след края на април, когато изтича срокът за издаване на ревизионния акт, той може и да последва примера на колегите си и да заведе дело в Страсбург.

 

Изпълнителният директор на „Фарин” Веселин Бакърджиев:

 

Има технологично време – до края на май да ми върнат парите.

 

Да се върнем в началото. Откъде започна вашият случай?

 

Ние имахме дързостта да изнесем зърно от България, за което, според мен, сме наказани в момента. Ние успешно изнесохме 25 000 тона пшеница и слънчоглед от България, за което в момента имаме огромни неприятности. Това не е само наш проблем, доста колеги имат такива задържани ДДС-та. Не съм упълномощен да им казвам имената, но има хора с много повече задържани пари от нас. Не сме изолиран случай.

 

Мислите ли, че това в България е повсеместно явление – да се задържа без никакво обяснение?

 

Не, това е политика от последната една година.

 

Спрямо вас какво цели?

 

Иска ми се да мисля, че нищо конкретно срещу мен не цели. Просто държавата задържа пари, за да ги ползва безплатно.

 

Вашата фирма нуждае ли се от тези пари? В затруднение ли сте заради тези пари?

 

Естествено, спряхме да обслужваме кредити, лизинги. Плащаме половината заплати, съкратили сме доста хора. Определено изпитваме огромни трудности от невръщането на тази сума. Тези затруднения разстройват цялата работа на фирмата.

 

Казахте преди време, че искат от вас да преснимате близо 3500 документа.

 

Оказаха се над 6000 документа. Представили сме над 6000 документа.

 

Как според вас трябва да завърши този случай?

 

Той няма как да завърши освен с връщане на парите. Кражба на ДДС в Румъния няма. Ако има неточности по подаването на декларациите… аз не съм в състояние да контролирам изпълнението на задълженията на фирмите в Румъния. По закон какво се иска, за да направиш износ – за да бъдеш добросъвестен износител, трябва да провериш дали съответната фирма в съответната страна членка на ЕС е регистрирана по ДДС и трябва да изготвиш нужния набор документи при осъществяването на вътреобщностната доставка. Всички тези условия в момента ги има на лице при мен. Дали румънците са декларирали навреме, точно, цялото количество – това мен не ме засяга. Те няма какво да проверяват данъчните. Това е измислена стратегия, с цел забавяне връщането на ДДС-тата. Отговор от румънската администрация дали всичко е декларирано както трябва в никакъв случай не доказва, че аз съм създал престъпна структура в Румъния с цел да крада там ДДС. Това би било единствената причина, за да не ми върнат ДДС-то – ако аз създам структура в Румъния за кражба на ДДС. Това не се доказва с декларации на румънските данъчни субекти. Трябва доста по-сериозни и задълбочени и полицейски, и всякакви проучвания и разследвания, за да се докаже. Всъщност те в нищо такова не се съмняват, не искат да докажат. Те чакаха доскоро отговора от Румъния, той пристигна, в момента гледат документите.

 

Ако продължат след 10 април?

 

Нямат право. Нарушават отново закона.

 

Вие какво смятате да направите?

 

Ще предприемем съответни действия, за да сезираме нужните инстанции – Еврокомисия, еврокомисари, евродепутати. Всички законни мерки ще бъдат предприети при нас, за да може да се защитим от едно такова посегателство върху интересите на фирмата. Поредно посегателство.

 

Заради забавянето на 2-та милиона лева фирма "Фарин" е принудена да съкрати част от работещите в нея и да забави заплатите на работниците. Отделно от това, от ръководството на фирмата са спрели изплащането на част от кредитите и лизингите, които имат. Именно това е довело до протестите на работниците от Фарин в Добрич.

 

От какво са недоволни служителите на „Фарин”:

 

Недоволни са от това, че правителството вместо да ни помага да излезем от кризата… Аз не бих нарекъл изкуствено задържане парите на фирмата помощ от страна на правителството за нас. Не смятам, че това е помощта, която чакам. И да не ти върнат една година внесени пари в държавния бюджет, според мен не е помощ за излизане от кризата. Премиерът доста изказвания е направил във връзка с това банките да финансират фирмите, за да могат да излязат от кризата, което означава, че премиерът осъзнава необходимостта от финансиране на фирмите, за да могат да излязат от фирмата. Как всъщност банките да ни финансират, а държавата от другата страна да ни задържа парите. Все едно да караш кола и едновременно да даваш газ и спирачка. Резултатът какъв би бил?

 

Разбирам, че вие имате кредити, които трябва да обслужвате, искате с тези 2 млн. лева да погасите част от вноските.

 

Искам да функционира нормално. Естествено, че с 2 156 000 лева липса в бюджета на икономическата група „Фарин” ще се разстроят паричните потоци на фирмата и няма да можем да извършваме всички плащания, които имаме. Все пак това са 2 млн. лева!

 

Опитахте ли се да говорите с представителите на НАП? Те какво ви обясняват?

 

Говорил съм с всички възможни инстанции, писал съм на всички инстанции, които биха могли да бъдат сезирани във връзка с нашия случай, но нищо – кучетата си лаят, керванът си върви. Хората казват: „Ние проверяваме” и това е. Аз нямам нищо напротив да ме проверяват, но прекалено дълги са тези проверки за прекалено прост казус. Те дори не са проверки, а е протакане на времето – ден да мине, друг да дойде.

 

Казахте, че вашият случай е идентичен като на много други бизнесмени в България.

 

Познавам лично колеги, на които имат да възстановяват по-големи суми от нашата. Но явно се справят по някакъв начин или се страхуват да се обадят. Но това са негативи към… тези хора не могат да бъдат положително настроени към управляващите, при положение, че на всички тези хора им се разстройват паричните потоци. Колкото и да си добронамерен…

 

Не мислите ли заедно с вашите колеги по някакъв начин да си потърсите правата?

 

Как да ги потърсим, при кого? Дайте ми съвет. Дори и процесите с машините в града не бяха отразени – нито в преса, нито в национални медии. Никой не иска да чуе за нашите проблеми. Аз усещам, че има натиск и в момента, но какво да направя? Чакам да видя дали ще приключи ревизията и дали ще ми върнат парите, или по някакъв начин ще си търсим правата. Ние не сме хора, които ще се откажем. Жалкото е, че вместо да се борим с кризата, ние се борим с държавата. Така се получава, защото те нямат намерение да ни плащат лихви за периода, в които са ги ползвали. За тази една година ревизии на мен не ми се полагат по закон никакви лихви. Това означава, че тези пари са ползвани безлихвено.

 

Така на практика изпълнителният директор на „Фарин” Веселин Бакърджиев чака края на този месец, за да стане ясно дали ще получи поне част от парите, които държавата вече близо година отказва да му възстанови.