12,59 млн. лв. са събрани от данък върху доходите на физическите лица в област Шумен. Това сочат данните на местния офис на НАП от началото на годината до края на месец юли, информират от пресцентъра на приходната администрация. Ръстът спрямо миналата година е малко над 1, 1 млн. лв. Постъпленията от корпоративни данъци за същия период са 6,96 млн. лв.

Приходите от данъка върху добавената стойност са 5,16 млн. лв., което е изоставане в плана, спрямо същия период на миналата година. Данъчните експерти отдават причината във въведения от началото на тази година механизъм на „обратно начисляване" на ДДС за доставки на зърно и технически култури, при който производителят продава само стойността на стоката, а данъкът се начислява от купувача.

В частта на осигурителните вноски приходите в офис НАП-Шумен бележат ръст спрямо всички видове осигуровки. Постъпленията за социални и здравни вноски за периода са общо 32,15 млн. лв., което е с 6,41 млн. лв. повече от постъпленията за седемте месеца на 2013 г. Превишението при ДОО е 4,25 млн. лв., което е преизпълнение - 124,9%, а от здравни вноски са постъпили 2,16 млн.лв. Постъпленията за ДЗПО са 4,49 млн.лв., а ръстът спрямо миналата година е с 94 000 лв.

В национален мащаб приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от НАП за седемте месеца на годината са над 8,1 млрд. лв., което е с 400 млн. лв. повече от постъпленията за същия период на миналата година.