Около изключването на кмета на Хитрино Нуридин Исмаил от ДПС, от Движението посочиха, че има сигнали от гражданите в Хитрино, че възстановяването на населеното място след трагедията от  края на миналата година не върви съобразно техните очаквания.

В Хитрино мненията са разнопосочни.

Изключват Нуридин Исмаил от ДПС


Вилдания Бейке е една от пострадалите от ЖП катастрофата. Къщата й се намира на метри от инцидента и поела част от ударната вълна, докато 7-членното семейство спяло вътре. Всичко падна отгоре ми, разказва тя. Дограми, врати, мазилка, всичко полетя, успях да се предпазя с юргана, но ръката ми пострада, спомня си ужаса жената. Тя остава близо седмица за лечение в шуменската болница.

Възстановяването на Хитрино


Врати, прозорци, покрив - всичко замина, както и сайвантите, описва щетите жената. 
Миналата седмица майстори дошли в дома й и за около 7 дни подменили покрива. Доволна съм, работят бързо момчетата, казва Вилдания и се надява, че скоро ще стегнат и селскостопанските им постройки. 


Николай Цачев също е един от пострадалите. След като къщата му почти пада върху него, той успял да се спаси, но с множество счупвания. До средата на април живеел живеел в Кризисния център в Шумен. След това се преместил да живее във фургон срещу разрушената си къща.

Не е удобно - топло е, няма вода, тоалетна, оплаква се Николай Цачев. От общината са обещали, че до края на месеца ще започнат работа по къщата му.
Дано да е по-бързо, за да може до зимата да влезем вътре, надява се мъжът.


Започна строителството на разрушените къщи в Хитрино (СНИМКИ)

Друг съсед по улицата споделя, че работата върви малко по-бавно, но това е така заради многото пострадали къщи. 

Преди месец в Хитрино бе даден старт на работа по първите 10 къщи, които ще бъдат изградени на мястото на разрушените сгради. При влаковата катастрофа на 10 декември бяха разрушени 24 сгради.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.