Следите на трима души, заподозрени за вандализъм на мемориала на Холокоста в Париж, водят до България, съобщиха от парижката прокуратура, предаде Politico. Някои медии подозират руско участие.

В нощта на 13 май около 35 графити с червени ръце бяха нанесени върху мемориала в Париж, което предизвика широко осъждане на фона на вълната от престъпления от омраза във Франция от началото на войната в Газа миналия октомври. В писмен отговор на POLITICO прокуратурата каза, че трима заподозрени са били забелязани от камери за наблюдение да се придвижват от мемориала до хотел в източната част на Париж, преди да вземат автобус към Белгия. „Разследванията установиха също, че резервациите са направени от България“, допълват от службата.

Съобщения на сатиричния седмичник Le Canard Enchaîné и общественото радио FranceInfo казват, че следователите проследяват възможна „операция на Русия за дестабилизиране“ и са установили, че лицата, отговорни за графитите, са от България. През ноември молдовска двойка беше арестувана по подозрение, че е нарисувала около 250 сини звезди на Давид из Париж, разпалвайки страхове от антисемитизъм. АФП и „Монд“ съобщиха през февруари, че операцията е била „поръчана от руските служби за сигурност“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
БГНЕС