Бившият македонски премиер Димитър Ковачевски подаде оставка от председателския пост на Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/.

В съответствие с Устава на партията той инициира свикването на Конгреса на СДСМ с цел анализиране на изборните резултати и изразяване на доверие в партийните органи, избрани от Конгреса.

На парламентарните и президентските избори СДСМ претърпя поражение, което ѝ нанася тежък удар не само от страна на гражданите, но и от страна на симпатизантите, както и някои от членовете на партията. Отговорност носим както аз, така и ръководството на партията, а също и всички назначени и избрани служители, включително всички партийни функционери на местно и централно ниво. В действителност никой не е лишен от отговорност“, заяви Ковачевски.
Бившият премиер на Северна Македония призова победителите в изборите (ВМРО-ДПМНЕ) да продължат по пътя на евроинтеграцията и подчерта, че блокирането на пътя към Европа ще създаде етническо напрежение в страната.


„Блокирането на пътя към Европа не само ще доведе до значително понижаване на жизнения ни стандарт, но и ще засили етническото напрежение в страната. Ще наруши отношенията със съседите ни и ще ни изложи на риск за сигурността, който никой не може да прецени колко голям може да бъде. За страна като РСМ няма средно положение. Няма игра с два стола. Тя е или напред, или назад. Мястото на РСМ е в НАТО и в ЕС. Мястото на македонците е в ЕС - място, където принадлежат и всички останали граждани на Северна Македония, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност“, добави Ковачевски.

Припомняме, че ВМРО-ДПМНЕ нанесе тежка загуба на досега управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) на парламентарния вот, който се проведе на 8 май. Формацията на Християн Мицкоски спечели 58 мандата в 120-местното македонско Народно събрание срещ едва 18 за СДСМ.

Димитър Ковачевски управляваше Северна Македония в периода 16 януари 2022-28 януари 2024 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС