Валежите продължават. В четвъртък (23 май) очаквайте нова порция дъжд, градушка и гръмотевици. НИМХ предупреждава за жълт код за обилни валежи в 12 области у нас.



Жълт код за интензивни валежи ще обхване областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, Пазарджик, Смолян, Кюстендил и Пловдив.

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е малко по-високо от средното за месеца.

На много места ще има валежи. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури, там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки. През нощта ще бъде почти тихо, а през деня ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 19°.


Градушка удари някои части на София и Троян (СНИМКИ/ВИДЕО)
  
Над Черноморието облачността ще е променлива, над южното крайбрежие по-често значителна и там ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа до умерен вятър със северна компонента. Максималните температури ще са между 19° и 21°. Температурата на морската вода е 17°-18°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици, над 2700 m валежите ще са от сняг. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра – около 7°.

В петък ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми, в отделни райони в Югозападна България - по-интензивно. Сутринта ще е малко по-хладно, но през деня ще започне затопляне.

В събота вероятността за валежи в по-голямата част от страната временно намалява, но след обяд в отделни планински райони в Западна България ще превали краткотраен дъжд. Вятърът ще бъде с източна компонента, ще се усили и ще бъде предимно умерен. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са предимно между 24° и 29°, по Черноморието - около 20°.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня