В резултат на употреба на токсичен нелегален алкохол в Индия са загинали най-малко 34 души, а повече от 100 са откарани в болница, съобщиха служители на щата Тамил Наду.

Смъртоносната смес от местно приготвената напитка арак е била примесена с отровен метанол, каза главният министър М. К. Сталин, предадоха индийските информационни агенции.

Сталин заяви, че са извършени арести във връзка със смъртните случаи и предупреди, че подобни престъпления "съсипват обществото и ще бъдат потушавани с железен юмрук", се казва в изявление на кабинета му.

Стотици хора умират всяка година в Индия от евтин алкохол, произведен в нерегламентирани дестилерии.


За да се увеличи силата на алкохола, той често се подправя с метанол, който може да причини слепота, увреждане на черния дроб и смърт, пише АФП.

Според М.С. Прасант, високопоставен държавен служител в окръг Калакуричи в щата Тамил Наду, заради случая с алкохола са хоспитализирани повече от 100 души.

Губернаторът на щата Р. Н. Рави е "дълбоко шокиран" от смъртните случаи и добави, че "още много жертви са в тежко състояние и се борят за живота си", написа той в социалната мрежа X.

Тамил Наду не е щат със сух режим, но алкохолът, търгуван на черния пазар, се предлага на по-ниска цена от законно продавания.
Продажбата и консумацията на алкохол е забранена в няколко други части на Индия, което допълнително стимулира процъфтяващия черен пазар на силен и понякога смъртоносен "мууншайн".

Миналата година отровен алкохол уби най-малко 27 души наведнъж в източния индийски щат Бихар, а през 2022 г. в Гуджарат загинаха най-малко 42 души.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
БГНЕС